Keto zupa avgolemono – grecki przysmak idealny na keto dietę
Zupa Avgolemono to specjał kuchni greckiej. Nie wiedzieć czemu nie jest to popularna u mnie kuchnia. Na blogu nie było jak dotąd ani jednego przepisu z greckim rodowodem… 🙁 Pora to jednak zmienić! Kuchnia grecka – jak na przedstawiciela kuchni śródziemnomorskiej przystało – jest bowiem bardzo wdzięczna do zaadaptowania na potrzeby diety ketogenicznej. Wiele przepisów samych w sobie jest już zgodnych z wytycznymi diety. Podstawą tej kuchni są oliwki i oliwa z oliwek, świeże warzywa niskowęglowodanowe, mięsa, ryby i owoce morza. Toż to przecież kwintesencja diety ketogenicznej! 😀
Oczywiście w użyciu są także zboża, ale te z reguły da się z powodzeniem zastąpić dozwolonymi keto zamiennikami… To co? Wyruszacie ze mną w podróż do słonecznej Grecji…? 🙂
Na pierwszy ogień idzie pyszna zupa – keto zupa avgolemono. Jest gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Wręcz idealna na aktualną porę roku, gdyż przedwiośnie lubi zaskoczyć jeszcze niskimi temperaturami.
Keto zupa avgolemono – składniki
🥚Jajka
Służą do zagęszczenia zupy i stanowią dodatek znacznie zwiększający jej odżywczość. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈Tłuszcz
No jak na grecką potrawę przystało korzystamy tutaj z oliwy z oliwek. To właśnie na niej podduszamy warzywa, będące składową tej pysznej zupy. Jeśli jesteście na bakier z oliwą, to z powodzeniem można użyć oleju z awokado lub masła klarowanego.
🧅🥕 Warzywa
Mieszanka warzyw użyta w tym przepisie to na szczęście produkty dostępne w sklepach także o tej porze roku. Jest to głównie seler naciowy, marchewka, cebula i czosnek. Podduszamy je w oliwie i zalewamy bulionem.
🍲 Bulion drobiowy 🍲
Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska). Jak już wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. Bez potrzeby wielogodzinnego gotowania. Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.
🐔 Mięso z bulionu 🐔
Korpus, na którym robię zazwyczaj bulion nadal obfituje w mięso. Nie należy zatem go wyrzucać po użyciu, lecz oskubać i dodać mięso do zupy. Jeśli przygotowujesz bulion na kościach, warto wzbogacić zupę mięsem dodanym. Najlepiej jeśli będzie to mięso kurczęce (typowo dla zupy avgolemono).
🍋 Cytryna 🍋
A raczej sok z cytryny. Nadaje zupie świeżości i bardziej greckiego charakteru. Ta słoneczna kraina jest bowiem domem owoców cytrusowych. 🙂
🍚 Makaron shirataki w kształcie ryżu 🍚
Jako zastępnik dla makaronu orzo lub ryżu, który jest tradycyjnym składnikiem tej zupy.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
-
Keto jadłospis STANDARD, czyli skuteczna keto adaptacja99,00 zł
-
Keto jadłospis PROTEIN115,00 zł
-
Keto redukcja (ZESTAW)179,00 zł
Zupa Avgolemono
Składniki
- 2 łyżki oliwa
- 1 szt. marchewka
- 3 łodygi seler naciowy
- 0,5 szt. cebula
- 3 ząbki czosnek
- 2 szt. liście laurowe
- 1,5 litra bulion drobiowy
- 1 łyżeczka sól
- kilka szczypt pieprz (do smaku)
- 200 gram mięso z rosołu
- 3 szt. jajka
- 1 szt. cytryna (sok z niej wyciśnięty)
- 1 opakowanie shirataki w kształcie ryżu
Sposób przygotowania
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pozbawić łyk i razem z cebulą i czosnkiem drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa i dusić pod przykryciem 8 minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i mięso. Gotować kolejne 5 minut.
- Makaron shirataki przelać bieżącą wodą, odsączyć z wody i dodać do zupy. Jajka rozbełtać z sokiem z cytryny. Zahartować gorącym bulionem (dodać 1 chochlę i wymieszać), po czym dodać masę jajeczną do zupy. Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować. Gdy zupa zgęstnieje, zestawić z palnika. Podawać na gorąco.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ta zupa to mistrzostwo świata! 🙂 Przepyszna, prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa.
Super! Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂