Zupa Avgolemono to specjał kuchni greckiej. Jest to niskowęglowodanowa zupa z kurczakiem i jajkiem, czyli cytrynowa zupa avgolemono, która nada się idealnie jako element zdrowego keto menu. W dodatku z pewnością zachwyci Cię smakiem oraz prostotą wykonania.
Keto zupa avgolemono: Grecki przysmak idealny na keto dietę
Kuchnia grecka – jak na przedstawiciela kuchni śródziemnomorskiej przystało – jest bowiem bardzo wdzięczna do zaadaptowania na potrzeby diety ketogenicznej. Wiele przepisów samych w sobie jest już zgodnych z wytycznymi diety. Podstawą tej kuchni są oliwki i oliwa z oliwek, świeże warzywa niskowęglowodanowe, mięsa, ryby i owoce morza. Toż to przecież kwintesencja diety ketogenicznej! 😀
Oczywiście w użyciu są także zboża, ale te z reguły da się z powodzeniem zastąpić dozwolonymi keto zamiennikami… To co? Wyruszacie ze mną w podróż do słonecznej Grecji…? 🙂
Na pierwszy ogień idzie pyszna zupa. Jest gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Wręcz idealna na aktualną porę roku, gdyż przedwiośnie lubi zaskoczyć jeszcze niskimi temperaturami.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg korzyści, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie tej opornej z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zupa z kurczakiem i jajkiem: Składniki
Jajka
Służą do zagęszczenia zupy i stanowią dodatek znacznie zwiększający jej odżywczość. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem.
POZNAJ: Inne KETO przepisy na zupy z udziałem jajek
Tłuszcz
No jak na grecką potrawę przystało korzystamy tutaj z oliwy z oliwek. To właśnie na niej podduszamy warzywa, będące składową tej pysznej zupy. Jeśli jesteście na bakier z oliwą, to z powodzeniem można użyć oleju z awokado lub masła klarowanego.
Mieszanka warzyw użyta w tym przepisie to na szczęście produkty dostępne w sklepach także o tej porze roku. Jest to głównie seler naciowy, marchewka, cebula i czosnek. Podduszamy je w oliwie i zalewamy bulionem.
Bulion drobiowy
Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska).
Jak już nie raz wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. I to bez potrzeby wielogodzinnego gotowania! Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.
Mięso z bulionu
Korpus, na którym robię zazwyczaj bulion nadal obfituje w mięso. Nie należy zatem go wyrzucać po użyciu, lecz oskubać i dodać mięso do zupy. Jeśli przygotowujesz bulion na kościach, warto wzbogacić zupę mięsem dodanym. Najlepiej jeśli będzie to mięso kurczęce (typowo dla zupy avgolemono).
A raczej sok z cytryny. Nadaje zupie świeżości i bardziej greckiego charakteru. Ta słoneczna kraina jest bowiem domem owoców cytrusowych. 🙂
Makaron shirataki w kształcie ryżu
Jako zastępnik dla makaronu orzo lub ryżu, który jest tradycyjnym składnikiem tej zupy.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Zupa Avgolemono
Składniki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. marchewka
- 3 łodygi seler naciowy
- 0,5 szt. cebula
- 3 ząbki czosnek
- 2 szt. liście laurowe
- 1,5 litra bulion drobiowy
- 1 łyżeczka sól
- kilka szczypt pieprz (do smaku)
- 200 gram mięso z rosołu
- 3 szt. jajka
- 1 szt. cytryna (sok z niej wyciśnięty)
- 1 opakowanie shirataki w kształcie ryżu
Sposób przygotowania
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pozbawić łyk i razem z cebulą i czosnkiem drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa i dusić pod przykryciem 8 minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i mięso. Gotować kolejne 5 minut.
- Makaron shirataki przelać bieżącą wodą, odsączyć z wody i dodać do zupy. Jajka rozbełtać z sokiem z cytryny. Zahartować gorącym bulionem (dodać 1 chochlę i wymieszać), po czym dodać masę jajeczną do zupy. Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować. Gdy zupa zgęstnieje, zestawić z palnika. Podawać na gorąco.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ta zupa to mistrzostwo świata! 🙂 Przepyszna, prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa.
Super! Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂