keto zupa avgolemono

Keto zupa avgolemono (Paleo, LowCarb)

Keto zupa avgolemono – grecki przysmak idealny na keto dietę

Zupa Avgolemono to specjał kuchni greckiej. Nie wiedzieć czemu nie jest to popularna u mnie kuchnia. Na blogu nie było jak dotąd ani jednego przepisu z greckim rodowodem… 🙁 Pora to jednak zmienić! Kuchnia grecka – jak na przedstawiciela kuchni śródziemnomorskiej przystało – jest bowiem bardzo wdzięczna do zaadaptowania na potrzeby diety ketogenicznej. Wiele przepisów samych w sobie jest już zgodnych z wytycznymi diety. Podstawą tej kuchni są oliwki i oliwa z oliwek, świeże warzywa niskowęglowodanowe, mięsa, ryby i owoce morza. Toż to przecież kwintesencja diety ketogenicznej! 😀

Oczywiście w użyciu są także zboża, ale te z reguły da się z powodzeniem zastąpić dozwolonymi keto zamiennikami… To co? Wyruszacie ze mną w podróż do słonecznej Grecji…? 🙂

Na pierwszy ogień idzie pyszna zupa – keto zupa avgolemono. Jest gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Wręcz idealna na aktualną porę roku, gdyż przedwiośnie lubi zaskoczyć jeszcze niskimi temperaturami.

Keto zupa avgolemono – składniki

🥚Jajka

Służą do zagęszczenia zupy i stanowią dodatek znacznie zwiększający jej odżywczość. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem.

🧈Tłuszcz

No jak na grecką potrawę przystało korzystamy tutaj z oliwy z oliwek. To właśnie na niej podduszamy warzywa, będące składową tej pysznej zupy. Jeśli jesteście na bakier z oliwą, to z powodzeniem można użyć oleju z awokado lub masła klarowanego.

🧅🥕 Warzywa

Mieszanka warzyw użyta w tym przepisie to na szczęście produkty dostępne w sklepach także o tej porze roku. Jest to głównie seler naciowy, marchewka, cebula i czosnek. Podduszamy je w oliwie i zalewamy bulionem.

zupa avgolemono
Zupa avgolemono

🍲 Bulion drobiowy

Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska).

Jak już nie raz wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. I to bez potrzeby wielogodzinnego gotowania! Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.

🐔 Mięso z bulionu

Korpus, na którym robię zazwyczaj bulion nadal obfituje w mięso. Nie należy zatem go wyrzucać po użyciu, lecz oskubać i dodać mięso do zupy. Jeśli przygotowujesz bulion na kościach, warto wzbogacić zupę mięsem dodanym. Najlepiej jeśli będzie to mięso kurczęce (typowo dla zupy avgolemono).

🍋 Cytryna

A raczej sok z cytryny. Nadaje zupie świeżości i bardziej greckiego charakteru. Ta słoneczna kraina jest bowiem domem owoców cytrusowych. 🙂

🍚 Makaron shirataki w kształcie ryżu

Jako zastępnik dla makaronu orzo lub ryżu, który jest tradycyjnym składnikiem tej zupy.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

2 Comments

  1. Avatar for Anna

    5 gwiazdek
    Ta zupa to mistrzostwo świata! 🙂 Przepyszna, prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu