keto zupa avgolemono

Cytrynowa zupa avgolemono z kurczakiem i jajkiem (Keto, Paleo, LowCarb)

Zupa Avgolemono to specjał kuchni greckiej. Jest to niskowęglowodanowa zupa z kurczakiem i jajkiem, czyli cytrynowa zupa avgolemono, która nada się idealnie jako element zdrowego keto menu. W dodatku z pewnością zachwyci Cię smakiem oraz prostotą wykonania.

Keto zupa avgolemono: Grecki przysmak idealny na keto dietę

Kuchnia grecka – jak na przedstawiciela kuchni śródziemnomorskiej przystało – jest bowiem bardzo wdzięczna do zaadaptowania na potrzeby diety ketogenicznej. Wiele przepisów samych w sobie jest już zgodnych z wytycznymi diety. Podstawą tej kuchni są oliwki i oliwa z oliwek, świeże warzywa niskowęglowodanowe, mięsa, ryby i owoce morza. Toż to przecież kwintesencja diety ketogenicznej! 😀

Oczywiście w użyciu są także zboża, ale te z reguły da się z powodzeniem zastąpić dozwolonymi keto zamiennikami… To co? Wyruszacie ze mną w podróż do słonecznej Grecji…? 🙂

Na pierwszy ogień idzie pyszna zupa. Jest gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Wręcz idealna na aktualną porę roku, gdyż przedwiośnie lubi zaskoczyć jeszcze niskimi temperaturami.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis oferuje szereg korzyści, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie tej opornej z brzucha

Keto zupa z kurczakiem i jajkiem: Składniki

Jajka

Służą do zagęszczenia zupy i stanowią dodatek znacznie zwiększający jej odżywczość. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem.

Tłuszcz

No jak na grecką potrawę przystało korzystamy tutaj z oliwy z oliwek. To właśnie na niej podduszamy warzywa, będące składową tej pysznej zupy. Jeśli jesteście na bakier z oliwą, to z powodzeniem można użyć oleju z awokado lub masła klarowanego.

Warzywa

Mieszanka warzyw użyta w tym przepisie to na szczęście produkty dostępne w sklepach także o tej porze roku. Jest to głównie seler naciowy, marchewka, cebula i czosnek. Podduszamy je w oliwie i zalewamy bulionem.

zupa avgolemono
Zupa avgolemono

Bulion drobiowy

Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska).

Jak już nie raz wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. I to bez potrzeby wielogodzinnego gotowania! Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.

Mięso z bulionu

Korpus, na którym robię zazwyczaj bulion nadal obfituje w mięso. Nie należy zatem go wyrzucać po użyciu, lecz oskubać i dodać mięso do zupy. Jeśli przygotowujesz bulion na kościach, warto wzbogacić zupę mięsem dodanym. Najlepiej jeśli będzie to mięso kurczęce (typowo dla zupy avgolemono).

Cytryna

A raczej sok z cytryny. Nadaje zupie świeżości i bardziej greckiego charakteru. Ta słoneczna kraina jest bowiem domem owoców cytrusowych. 🙂

Makaron shirataki w kształcie ryżu

Jako zastępnik dla makaronu orzo lub ryżu, który jest tradycyjnym składnikiem tej zupy.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto zupa avgolemono

Zupa Avgolemono

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszna keto zupa avgolemono prezentuje sobą wszystko, co w Grecji najlepsze. Jednocześnie jest rozgrzewająca i bardzo pożywna. Nuta cytryny świetnie współgra z mięsem, warzywami i jajkami. Podsumowując – nic dodać nic ująć… 🙂
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Europejska, Grecka, Śródziemnomorska
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt. marchewka
  • 3 łodygi seler naciowy
  • 0,5 szt. cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 szt. liście laurowe
  • 1,5 litra bulion drobiowy
  • 1 łyżeczka sól
  • kilka szczypt pieprz (do smaku)
  • 200 gram mięso z rosołu
  • 3 szt. jajka
  • 1 szt. cytryna (sok z niej wyciśnięty)
  • 1 opakowanie shirataki w kształcie ryżu
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pozbawić łyk i razem z cebulą i czosnkiem drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa i dusić pod przykryciem 8 minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i mięso. Gotować kolejne 5 minut.
  • Makaron shirataki przelać bieżącą wodą, odsączyć z wody i dodać do zupy. Jajka rozbełtać z sokiem z cytryny. Zahartować gorącym bulionem (dodać 1 chochlę i wymieszać), po czym dodać masę jajeczną do zupy. Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować. Gdy zupa zgęstnieje, zestawić z palnika. Podawać na gorąco.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zupa Avgolemono
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
156.84
% RWS*
Tłuszcz
 
10.83
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
2.6
g
16
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.71
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.85
g
Cholesterol
 
98.84
mg
33
%
Sód
 
1351.59
mg
59
%
Potas
 
331.88
mg
9
%
Węglowodany
 
4.88
g
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Cukier
 
1.78
g
Białko
 
10.35
g
10
%
Witamina A
 
1945.12
IU
39
%
Witamina C
 
12.29
mg
15
%
Wapń
 
50.64
mg
5
%
Żelazo
 
1.83
mg
10
%
Węglowodany netto
 
3.58
g
14
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Anna

    5 gwiazdek
    Ta zupa to mistrzostwo świata! 🙂 Przepyszna, prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu