keto zupa avgolemono

Cytrynowa zupa avgolemono z kurczakiem i jajkiem (Keto, Paleo, LowCarb)

Zupa Avgolemono to specjał kuchni greckiej. Jest to niskowęglowodanowa zupa z kurczakiem i jajkiem, czyli cytrynowa zupa avgolemono, która nada się idealnie jako element zdrowego keto menu. W dodatku z pewnością zachwyci Cię smakiem oraz prostotą wykonania.

Keto zupa avgolemono: Grecki przysmak idealny na keto dietę

Kuchnia grecka – jak na przedstawiciela kuchni śródziemnomorskiej przystało – jest bowiem bardzo wdzięczna do zaadaptowania na potrzeby diety ketogenicznej. Wiele przepisów samych w sobie jest już zgodnych z wytycznymi diety. Podstawą tej kuchni są oliwki i oliwa z oliwek, świeże warzywa niskowęglowodanowe, mięsa, ryby i owoce morza. Toż to przecież kwintesencja diety ketogenicznej! 😀

Oczywiście w użyciu są także zboża, ale te z reguły da się z powodzeniem zastąpić dozwolonymi keto zamiennikami… To co? Wyruszacie ze mną w podróż do słonecznej Grecji…? 🙂

Na pierwszy ogień idzie pyszna zupa. Jest gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Wręcz idealna na aktualną porę roku, gdyż przedwiośnie lubi zaskoczyć jeszcze niskimi temperaturami.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis oferuje szereg korzyści, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie tej opornej z brzucha

Keto zupa z kurczakiem i jajkiem: Składniki

Jajka

Służą do zagęszczenia zupy i stanowią dodatek znacznie zwiększający jej odżywczość. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem.

Tłuszcz

No jak na grecką potrawę przystało korzystamy tutaj z oliwy z oliwek. To właśnie na niej podduszamy warzywa, będące składową tej pysznej zupy. Jeśli jesteście na bakier z oliwą, to z powodzeniem można użyć oleju z awokado lub masła klarowanego.

Warzywa

Mieszanka warzyw użyta w tym przepisie to na szczęście produkty dostępne w sklepach także o tej porze roku. Jest to głównie seler naciowy, marchewka, cebula i czosnek. Podduszamy je w oliwie i zalewamy bulionem.

zupa avgolemono
Zupa avgolemono

Bulion drobiowy

Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska).

Jak już nie raz wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. I to bez potrzeby wielogodzinnego gotowania! Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.

Mięso z bulionu

Korpus, na którym robię zazwyczaj bulion nadal obfituje w mięso. Nie należy zatem go wyrzucać po użyciu, lecz oskubać i dodać mięso do zupy. Jeśli przygotowujesz bulion na kościach, warto wzbogacić zupę mięsem dodanym. Najlepiej jeśli będzie to mięso kurczęce (typowo dla zupy avgolemono).

Cytryna

A raczej sok z cytryny. Nadaje zupie świeżości i bardziej greckiego charakteru. Ta słoneczna kraina jest bowiem domem owoców cytrusowych. 🙂

Makaron shirataki w kształcie ryżu

Jako zastępnik dla makaronu orzo lub ryżu, który jest tradycyjnym składnikiem tej zupy.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto zupa avgolemono

Zupa Avgolemono

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszna keto zupa avgolemono prezentuje sobą wszystko, co w Grecji najlepsze. Jednocześnie jest rozgrzewająca i bardzo pożywna. Nuta cytryny świetnie współgra z mięsem, warzywami i jajkami. Podsumowując – nic dodać nic ująć… 🙂
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt. marchewka
  • 3 łodygi seler naciowy
  • 0,5 szt. cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 szt. liście laurowe
  • 1,5 litra bulion drobiowy
  • 1 łyżeczka sól
  • kilka szczypt pieprz (do smaku)
  • 200 gram mięso z rosołu
  • 3 szt. jajka
  • 1 szt. cytryna (sok z niej wyciśnięty)
  • 1 opakowanie shirataki w kształcie ryżu
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pozbawić łyk i razem z cebulą i czosnkiem drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa i dusić pod przykryciem 8 minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i mięso. Gotować kolejne 5 minut.
  • Makaron shirataki przelać bieżącą wodą, odsączyć z wody i dodać do zupy. Jajka rozbełtać z sokiem z cytryny. Zahartować gorącym bulionem (dodać 1 chochlę i wymieszać), po czym dodać masę jajeczną do zupy. Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować. Gdy zupa zgęstnieje, zestawić z palnika. Podawać na gorąco.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zupa Avgolemono
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
156.84
% RWS*
Tłuszcz
 
10.83
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
2.6
g
16
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.71
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.85
g
Cholesterol
 
98.84
mg
33
%
Sód
 
1351.59
mg
59
%
Potas
 
331.88
mg
9
%
Węglowodany
 
4.88
g
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Cukier
 
1.78
g
Białko
 
10.35
g
10
%
Witamina A
 
1945.12
IU
39
%
Witamina C
 
12.29
mg
15
%
Wapń
 
50.64
mg
5
%
Żelazo
 
1.83
mg
10
%
Węglowodany netto
 
3.58
g
14
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Anna

    5 stars
    Ta zupa to mistrzostwo świata! 🙂 Przepyszna, prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu