Chrzanowa KETO zupa kalafiorowa to propozycja nie tylko wielkanocna, ale i świetnie nadająca się na co dzień w ramach menu diety ketogenicznej. Ten zdrowy, niskowęglowodanowy przepis spodoba Ci się nie tylko z uwagi na smak, ale także szybkość i prostotę przygotowania.
Chrzanowa KETO zupa krem z kalafiora – wielkanocny klasyk w keto odsłonie
Wielkanoc już za chwileczkę, przedstawiam więc dzisiaj sposób na uzyskanie niskowęglowodanowej zupy chrzanowej. Te wersje, z którymi ja się spotkałam bazują na ziemniakach lub innych białych warzywach korzeniowych. A te – jak wiadomo – do niskowęglowodanowych raczej nie należą… Dlatego pokusiłam się o sketonizowanie tejże wielkanocnej propozycji. Powstała zatem keto chrzanowa zupa krem, idealna na wielkanocne śniadanie w zastępstwie żurku. Chociaż ten, za sprawą keto zakwasu jest także możliwy do zrobienia w wersji niskowęglowodanowej… 🙂
Zupę najlepiej podać z jajem na twardo podobnie jak w przypadku barszczu białego. Biała kiełbasa też będzie tutaj pasować… 🙂 Dobrym dodatkiem będzie także podsmażony boczek w kostce. Ja jednak stawiam tym razem na świeże wiosenne dodatki w postaci jajka, rzodkiewki i rzeżuchy.
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO zupy z udziałem jajek
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje pewne zalety, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i sprzyja regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów oraz wysoki udział błonnika pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że łatwiej schudnąć z brzucha i nie tylko
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Chrzanowa KETO zupa kalafiorowa – składniki
Bulion drobiowy lub warzywny
Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska). Jak już wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. Bez potrzeby wielogodzinnego gotowania. Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… 😀 Tutaj w roli białych warzyw jako zagęstnik zupy chrzanowej.
Chrzan
Warzywo korzeniowe, które swoją mocą zwala z nóg. Z tego względu stosowany jest raczej w niewielkich ilościach, bardziej w roli przyprawy. Popularny składnik wielkanocnych dań i dodatek do mięs, ryb i dań jajecznych. Oprócz ostrego smaku, oferuje liczne właściwości lecznicze. Ma działanie antybakteryjne i antynowotworowe. Wspomaga także trawienie. Należy zresztą do tej samej rodziny co kalafior. Może dlatego tak dobrze do siebie pasują… 🙂
Tutaj jajko na twardo w roli dodatku. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chrzanowa zupa krem
Wyposażenie
- szybkowar do przygotowania esencjonalnego bulionu
Składniki
- 0,5 l bulion drobiowy
- 350 g kalafior świeży lub mrożony
- 2 łyżki masło klarowane
- 80 g chrzan (niskowęglowodanowego – bez cukru!)
- 4 szt. jajka ugotowane na twardo
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kalafiora zalać bulionem i ugotować do miękkości. Dodać masło i chrzan. Zblendować na gładką masę. Jajka obrać, przekroić na pół. Gorącą zupę podawać w towarzystwie jajek, rzodkiewki oraz rzeżuchy.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.