Keto chrzanowa zupa krem – wielkanocny klasyk w keto odsłonie
Wielkanoc już za chwileczkę, przedstawiam więc dzisiaj sposób na uzyskanie niskowęglowodanowej zupy chrzanowej. Te wersje, z którymi ja się spotkałam bazują na ziemniakach lub innych białych warzywach korzeniowych. A te – jak wiadomo – do niskowęglowodanowych raczej nie należą… Dlatego pokusiłam się o sketonizowanie tejże wielkanocnej propozycji. Powstała zatem keto chrzanowa zupa krem, idealna na wielkanocne śniadanie w zastępstwie żurku. Chociaż ten, za sprawą keto zakwasu z tego przepisu jest także możliwy do zrobienia w wersji niskowęglowodanowej… 🙂
Zupę najlepiej podać z jajem na twardo podobnie jak w przypadku barszczu białego. Biała kiełbasa też będzie tutaj pasować… 🙂 Dobrym dodatkiem będzie także podsmażony boczek w kostce. Ja jednak stawiam tym razem na świeże wiosenne dodatki w postaci jajka, rzodkiewki i rzeżuchy.
Keto chrzanowa zupa krem – składniki
🍲 Bulion drobiowy 🍲
Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska). Jak już wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. Bez potrzeby wielogodzinnego gotowania. Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.
🥦 Kalafior 🥦
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… 😀 Tutaj w roli białych warzyw jako zagęstnik zupy chrzanowej.

🥕 Chrzan 🥕
Warzywo korzeniowe, które swoją mocą zwala z nóg. Z tego względu stosowany jest raczej w niewielkich ilościach, bardziej w roli przyprawy. Popularny składnik wielkanocnych dań i dodatek do mięs, ryb i dań jajecznych. Oprócz ostrego smaku, oferuje liczne właściwości lecznicze. Ma działanie antybakteryjne i antynowotworowe. Wspomaga także trawienie. Należy zresztą do tej samej rodziny co kalafior. Może dlatego tak dobrze do siebie pasują… 🙂
🥚 Jajka 🥚
Tutaj jajko na twardo w roli dodatku. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Chrzanowa zupa krem
Wyposażenie
- szybkowar do przygotowania esencjonalnego bulionu
Składniki
- 0,5 l bulion drobiowy
- 350 g kalafior świeży lub mrożony
- 2 łyżki masło klarowane
- 80 g chrzan (niskowęglowodanowego – bez cukru!)
- 4 szt. jajka ugotowane na twardo
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kalafiora zalać bulionem i ugotować do miękkości. Dodać masło i chrzan. Zblendować na gładką masę. Jajka obrać, przekroić na pół. Gorącą zupę podawać w towarzystwie jajek, rzodkiewki oraz rzeżuchy.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.