wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto ciasto wielkanocne

Keto ciasto wielkanocne (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto wielkanocne, czyli wspomnienie Świąt

No i po Świętach… Mam nadzieję, że jesteście najedzeni i wypoczęci. 🙂 Chociaż to tylko dwa dni, więc o jakimś regenerującym wypoczynku nie ma tu raczej mowy… Niemniej pogoda dopisała (przynajmniej w zachodniopomorskim), więc można było zaznać trochę aktywności na świeżym powietrzu. U mnie na tapecie były spacery i wygrzewanie się w słońcu na ogrodzie. Generalnie miło spędzony czas. 🙂

Trzymaliście keto podczas Wielkanocy…? Ja muszę się przyznać, że nie do końca… Skusiłam się na niewielkie ilości sałatki ziemniaczanej. Ale zakwalifikowałam to po prostu do kategorii doładowania węglowodanowego… 😀 Od dzisiaj trzymam czystą michę, pomijając – rzecz jasna – dojadanie wielkanocnych ciast. Chociaż te były akurat zgodne z dietą ketogeniczną… Jedno z nich to wariacja na temat tego mazurka wielkanocnego z użyciem masła pistacjowego oraz domowej białej czekolady. Drugie natomiast to keto ciasto wielkanocne, czyli biszkopt przełożony kremem w kolorze błękitnym z jajeczkami z marcepanu. Oba ciasta trafiły na relację na IG, a przy tym drugim zaznaczyliście, że chcecie przepis. Zatem oto i on. 🙂

Keto ciasto wielkanocne – składniki

keto ciasto wielkanocne
Keto ciasto wielkanocne

🧽Biszkopt 🧽

Bardzo podstawowa wersja keto biszkoptu na jajkach, erytrytolu i mieszance mąk, którą już znacie (kokosowa, odtłuszczona migdałowa oraz skrobia z tapioki). Został spulchniony sodą kuchenną i kamieniem winnym, jednak z powodzeniem można postawić tutaj na proszek do pieczenia. Wychodzi puszysty i elastyczny, idealny jako baza do przekładanych ciast i tortów.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrze, żeby substancja słodząca miała formę pudru.

🥥 Śmietana kokosowa 🥥

U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj nierafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Zdecydowanie takie w puszce i czym gęstsze tym lepsze… 🙂 Mi udało się dostać takie o zawartości ekstraktu kokosowego na poziomie 91% (Vitasia Coconut Milk Creamy) i to był strzał w dziesiątkę! Co prawda miało ono w składzie gumę guar, ale przy tym także bardzo kremową konsystencję i nie było rozwarstwione. Muszę przyznać, że do kremu nadawało się wyśmienicie. Równie dobrze powinna sprawdzić się tutaj także prawdziwa śmietanka kokosowa.

ciasto wielkanocne
Keto ciasto wielkanocne – przekrój

💐 Napar z klitorii ternateńskiej 💐

Inaczej zwana Butterfly Pea Tea – źródło pięknego błękitnego koloru. Kwiaty mają intensywnie niebieski kolor, który z powodzeniem może posłużyć do barwienia produktów spożywczych. I to całkowicie naturalnie!

🐄 Żelatyna 🐄

Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). W wersji wegetariańskiej można spróbować ją pominąć lub użyć agaru do utrwalenia kremu.

keto ciasto wielkanocne

Ciasto wielkanocne

Modern Cavegirl
Keto ciasto wielkanocne na wesoło, czyli inspirowane wielkanocnymi pisankami – kolorowymi, nakrapianymi cudeńkami. Tak naprawdę jest to keto biszkopt przełożony zabarwionym na niebiesko kremem i udekorowany jajeczkami z marcepanu. Prawda, że słodkie? 😀
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas oczekiwania 4 hrs
Czas całkowity 4 hrs 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna

Wyposażenie

Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Biszkopt

Krem

Jajeczka z marcepanu

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze słodzidłem i solą na gładką i lśniącą masę. Powoli (na niskich obrotach miksera) dodać po jednym żółtku, a następnie mieszankę mąk, skrobi i spulchniaczy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (Ø20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175° przez ok. 30 – 35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

Krem

  • Śmietanę kokosową ubić z olejem kokosowym i erytrytolem w pudrze na jasną puszystą masę. Dodać wanilię oraz gęste mleko kokosowe z puszki. W gorącym naparze z klitorii ternateńskiej rozpuścić żelatynę. Wmieszać do kremu (jeśli kolor wyjdzie zbyt blady, dodać kolejną niewielką porcję naparu). Kremem przełożyć biszkopt i wysmarować wierzch oraz boki ciasta. Na wierzchu w centralnej części wyłożyć dodatkową porcję kremu formując "gniazdko". Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Kakao rozpuścić w odrobinie wody i za pomocą pędzelka pokropić ciasto.

Jajeczka z marcepanu

  • Migdały utrzeć w malakserze na pastę, dodając oleju z migdałów. Ulepić 3 – 4 jajeczka. Tłuszcz kakaowy rozpuścić na niewielkiej mocy palnika razem z erytrytolem i naparem z klitorii ternateńskiej. Dobrze wymieszać. Powstałą pastą obtoczyć jajka z marcepanu. Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Wyłożyć gniazdko wiórkami, a następnie ułożyć w nim jajeczka.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Ciasto wielkanocne
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
219.26
% RWS*
Tłuszcz
 
21.39
g
33
%
Tłuszcze nasycone
 
14.11
g
88
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.8
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.23
g
Cholesterol
 
54.56
mg
18
%
Sód
 
125.15
mg
5
%
Potas
 
133.12
mg
4
%
Węglowodany
 
5.52
g
2
%
Błonnik
 
1.58
g
7
%
Cukier
 
0.62
g
1
%
Białko
 
4.17
g
8
%
Witamina A
 
79.35
IU
2
%
Witamina C
 
0.25
mg
0
%
Wapń
 
23.24
mg
2
%
Żelazo
 
1.33
mg
7
%
Węglowodany netto
 
3.94
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

Inspiracja do przepisu pochodzi stąd.
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Fajny przepis i śliczne zdjęcia. Pozdrawiam 🙂

    1. Dziękuję. U Ciebie też atrakcyjne dania z tego, co widzę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu