Keto ciasto wielkanocne, czyli wspomnienie Świąt
No i po Świętach… Mam nadzieję, że jesteście najedzeni i wypoczęci. 🙂 Chociaż to tylko dwa dni, więc o jakimś regenerującym wypoczynku nie ma tu raczej mowy… Niemniej pogoda dopisała (przynajmniej w zachodniopomorskim), więc można było zaznać trochę aktywności na świeżym powietrzu. U mnie na tapecie były spacery i wygrzewanie się w słońcu na ogrodzie. Generalnie miło spędzony czas. 🙂
Trzymaliście keto podczas Wielkanocy…? Ja muszę się przyznać, że nie do końca… Skusiłam się na niewielkie ilości sałatki ziemniaczanej. Ale zakwalifikowałam to po prostu do kategorii doładowania węglowodanowego… 😀 Od dzisiaj trzymam czystą michę, pomijając – rzecz jasna – dojadanie wielkanocnych ciast. Chociaż te były akurat zgodne z dietą ketogeniczną… Jedno z nich to wariacja na temat tego mazurka wielkanocnego z użyciem masła pistacjowego oraz domowej białej czekolady. Drugie natomiast to keto ciasto wielkanocne, czyli biszkopt przełożony kremem w kolorze błękitnym z jajeczkami z marcepanu.
Keto ciasto wielkanocne – składniki
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.
Biszkopt
Bardzo podstawowa wersja keto biszkoptu na jajkach, erytrytolu i mieszance mąk, którą już znacie (kokosowa, odtłuszczona migdałowa oraz skrobia z tapioki). Został spulchniony sodą kuchenną i kamieniem winnym, jednak z powodzeniem można postawić tutaj na proszek do pieczenia. Keto biszkopt wychodzi puszysty i elastyczny, idealny jako baza do przekładanych ciast i tortów.
Keto słodzidło
Wybierz keto słodzik w proszku z dozwolonych keto produktów. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrze, żeby substancja słodząca miała formę pudru.
Śmietana kokosowa
U mnie kwaśna śmietana PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
Tłuszcz
Tutaj nierafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
Mleko kokosowe
Zdecydowanie takie w puszce i czym gęstsze tym lepsze… 🙂 Mi udało się dostać takie o zawartości ekstraktu kokosowego na poziomie 91% i to był strzał w dziesiątkę! Co prawda miało ono w składzie gumę guar, ale przy tym także bardzo kremową konsystencję i nie było rozwarstwione. Muszę przyznać, że do kremu nadawało się wyśmienicie. Równie dobrze powinna sprawdzić się tutaj także prawdziwa śmietanka kokosowa.
Napar z klitorii ternateńskiej
Inaczej zwana Butterfly Pea Tea – źródło pięknego błękitnego koloru. Kwiaty mają intensywnie niebieski kolor, który z powodzeniem może posłużyć do barwienia produktów spożywczych. I to całkowicie naturalnie!
Żelatyna
Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). W wersji wegetariańskiej można spróbować ją pominąć lub użyć agaru do utrwalenia kremu.
Ciasto wielkanocne
Wyposażenie
- tortownica Ø20 cm
Składniki
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 30 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 10 g skrobia z tapioki
- 1 łyżeczka cream of tartar
- 1 łyżeczka soda kuchenna
Krem
- 180 g śmietana kokosowa w temp. pokojowej
- 100 g nierafinowany olej kokosowy w temp. pokojowej
- 60 g erytrytol w pudrze
- 3/4 szt. mleko kokosowe w puszce kremowe, o zawartości kokosa 91%
- 10 ml napar z kwiatów klitorii ternateńskiej (mocny) lub naturalny niebieski barwnik
- 1 łyżeczka żelatyna (płaska)
- ¼ łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki kakao
Jajeczka z marcepanu
- 25 g migdały (uprzednio namoczone i obrane ze skórki)
- 1 łyżeczka olej migdałowy
- 10 g tłuszcz kakaowy
- 10 g erytrytol w pudrze
- 5 ml napar z kwiatów klitorii ternateńskiej (mocny)
- 10 g wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze słodzidłem i solą na gładką i lśniącą masę. Powoli (na niskich obrotach miksera) dodać po jednym żółtku, a następnie mieszankę mąk, skrobi i spulchniaczy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (Ø20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175° przez ok. 30 – 35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Krem
- Śmietanę kokosową ubić z olejem kokosowym i erytrytolem w pudrze na jasną puszystą masę. Dodać wanilię oraz gęste mleko kokosowe z puszki. W gorącym naparze z klitorii ternateńskiej rozpuścić żelatynę. Wmieszać do kremu (jeśli kolor wyjdzie zbyt blady, dodać kolejną niewielką porcję naparu). Kremem przełożyć biszkopt i wysmarować wierzch oraz boki ciasta. Na wierzchu w centralnej części wyłożyć dodatkową porcję kremu formując "gniazdko". Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Kakao rozpuścić w odrobinie wody i za pomocą pędzelka pokropić ciasto.
Jajeczka z marcepanu
- Migdały utrzeć w malakserze na pastę, dodając oleju z migdałów. Ulepić 3 – 4 jajeczka. Tłuszcz kakaowy rozpuścić na niewielkiej mocy palnika razem z erytrytolem i naparem z klitorii ternateńskiej. Dobrze wymieszać. Powstałą pastą obtoczyć jajka z marcepanu. Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Wyłożyć gniazdko wiórkami, a następnie ułożyć w nim jajeczka.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Fajny przepis i śliczne zdjęcia. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję. U Ciebie też atrakcyjne dania z tego, co widzę. 🙂