Keto ciasto wielkanocne, czyli wspomnienie Świąt
No i po Świętach… Mam nadzieję, że jesteście najedzeni i wypoczęci. 🙂 Chociaż to tylko dwa dni, więc o jakimś regenerującym wypoczynku nie ma tu raczej mowy… Niemniej pogoda dopisała (przynajmniej w zachodniopomorskim), więc można było zaznać trochę aktywności na świeżym powietrzu. U mnie na tapecie były spacery i wygrzewanie się w słońcu na ogrodzie. Generalnie miło spędzony czas. 🙂
Trzymaliście keto podczas Wielkanocy…? Ja muszę się przyznać, że nie do końca… Skusiłam się na niewielkie ilości sałatki ziemniaczanej. Ale zakwalifikowałam to po prostu do kategorii doładowania węglowodanowego… 😀 Od dzisiaj trzymam czystą michę, pomijając – rzecz jasna – dojadanie wielkanocnych ciast. Chociaż te były akurat zgodne z dietą ketogeniczną… Jedno z nich to wariacja na temat tego mazurka wielkanocnego z użyciem masła pistacjowego oraz domowej białej czekolady. Drugie natomiast to keto ciasto wielkanocne, czyli biszkopt przełożony kremem w kolorze błękitnym z jajeczkami z marcepanu. Oba ciasta trafiły na relację na IG, a przy tym drugim zaznaczyliście, że chcecie przepis. Zatem oto i on. 🙂
Keto ciasto wielkanocne – składniki

🧽Biszkopt 🧽
Bardzo podstawowa wersja keto biszkoptu na jajkach, erytrytolu i mieszance mąk, którą już znacie (kokosowa, odtłuszczona migdałowa oraz skrobia z tapioki). Został spulchniony sodą kuchenną i kamieniem winnym, jednak z powodzeniem można postawić tutaj na proszek do pieczenia. Wychodzi puszysty i elastyczny, idealny jako baza do przekładanych ciast i tortów.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrze, żeby substancja słodząca miała formę pudru.
🥥 Śmietana kokosowa 🥥
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj nierafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Zdecydowanie takie w puszce i czym gęstsze tym lepsze… 🙂 Mi udało się dostać takie o zawartości ekstraktu kokosowego na poziomie 91% (Vitasia Coconut Milk Creamy) i to był strzał w dziesiątkę! Co prawda miało ono w składzie gumę guar, ale przy tym także bardzo kremową konsystencję i nie było rozwarstwione. Muszę przyznać, że do kremu nadawało się wyśmienicie. Równie dobrze powinna sprawdzić się tutaj także prawdziwa śmietanka kokosowa.

💐 Napar z klitorii ternateńskiej 💐
Inaczej zwana Butterfly Pea Tea – źródło pięknego błękitnego koloru. Kwiaty mają intensywnie niebieski kolor, który z powodzeniem może posłużyć do barwienia produktów spożywczych. I to całkowicie naturalnie!
🐄 Żelatyna 🐄
Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). W wersji wegetariańskiej można spróbować ją pominąć lub użyć agaru do utrwalenia kremu.

Ciasto wielkanocne
Wyposażenie
- tortownica Ø20 cm
Składniki
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 30 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 10 g skrobia z tapioki
- 1 łyżeczka cream of tartar
- 1 łyżeczka soda kuchenna
Krem
- 180 g śmietana kokosowa w temp. pokojowej
- 100 g nierafinowany olej kokosowy w temp. pokojowej
- 60 g erytrytol w pudrze
- 3/4 szt. mleko kokosowe w puszce kremowe, o zawartości kokosa 91%
- 10 ml napar z kwiatów klitorii ternateńskiej (mocny) lub naturalny niebieski barwnik
- 1 łyżeczka żelatyna (płaska)
- ¼ łyżeczki wanilia suszona
- 0,5 łyżeczki kakao
Jajeczka z marcepanu
- 25 g migdały (uprzednio namoczone i obrane ze skórki)
- 1 łyżeczka olej migdałowy
- 10 g tłuszcz kakaowy
- 10 g erytrytol w pudrze
- 5 ml napar z kwiatów klitorii ternateńskiej (mocny)
- 10 g wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze słodzidłem i solą na gładką i lśniącą masę. Powoli (na niskich obrotach miksera) dodać po jednym żółtku, a następnie mieszankę mąk, skrobi i spulchniaczy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (Ø20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175° przez ok. 30 – 35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Krem
- Śmietanę kokosową ubić z olejem kokosowym i erytrytolem w pudrze na jasną puszystą masę. Dodać wanilię oraz gęste mleko kokosowe z puszki. W gorącym naparze z klitorii ternateńskiej rozpuścić żelatynę. Wmieszać do kremu (jeśli kolor wyjdzie zbyt blady, dodać kolejną niewielką porcję naparu). Kremem przełożyć biszkopt i wysmarować wierzch oraz boki ciasta. Na wierzchu w centralnej części wyłożyć dodatkową porcję kremu formując "gniazdko". Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Kakao rozpuścić w odrobinie wody i za pomocą pędzelka pokropić ciasto.
Jajeczka z marcepanu
- Migdały utrzeć w malakserze na pastę, dodając oleju z migdałów. Ulepić 3 – 4 jajeczka. Tłuszcz kakaowy rozpuścić na niewielkiej mocy palnika razem z erytrytolem i naparem z klitorii ternateńskiej. Dobrze wymieszać. Powstałą pastą obtoczyć jajka z marcepanu. Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Wyłożyć gniazdko wiórkami, a następnie ułożyć w nim jajeczka.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Fajny przepis i śliczne zdjęcia. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję. U Ciebie też atrakcyjne dania z tego, co widzę. 🙂