Mąka łubinowa – kolejne zastosowanie
Zakupiona ostatnimi czasy mąka łubinowa przydała się już do kilku wypieków. Oprócz bułek, powstały z niej również bajgle oraz gofry. Trzeba przyznać, że jest ona użyteczna na diecie ketogenicznej. Co prawda smakiem nie powala, ale konsystencjonalnie sobie radzi, a i profil makroskładników ma niezły. Znalazłam ostatnio także informację, że można na jej bazie stworzyć zakwas chlebowy, co zainspirowało mnie do szeregu rozmyślań oraz pewnego działania. Zbliża się Wielkanoc, a tradycyjną potrawą wielkanocną jest żurek na zakwasie, który z oczywistych przyczyn był jak dla mnie do tej pory nieosiągalny. No ale skoro z mąki łubinowej da się zrobić zakwas chlebowy, to czemu nie miałoby się dać zakwasu na żurek…?
Żur z jajem i kiełbasą – wielkanocny klasyk
Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Nastawiłam zakwas. Stał sześć dni w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach się spienił, pianę zebrałam i kontynuowałam zakwaszanie codziennie mieszając powstałą miksturę. Po tym drugim dniu co prawda nie uległa ona większej zmianie, ale pachnie ładnie i ma lekko kwaskowaty posmak. Czyli chyba się udało… 😀 Przekonałam się o tym, jak już zakwas trafił na właściwe sobie miejsce, czyli do zupy. Swoją drogą, jak ma się zakwas na podorędziu, to przygotowanie żurku jest już dziecinnie proste… Wystarczy zagotować kiełbasę w bulionie, dorzucić liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kilka grzybków, a potem wlać nasz keto zakwas na żurek i świąteczna zupa gotowa! 🙂 Ja zaciągnęłam dodatkowo całość żółtkiem, ale to nie jest konieczne.
Keto zakwas na żurek czas wstawić
Z jajkiem na twardo smakuje wyśmienicie nie tylko podczas Wielkanocy. Ja jadłam ją dzisiaj, bo chciałam koniecznie wypróbować ten keto zakwas na żurek i dać Wam znać co z tego wyszło… Jak zrobicie nastaw jeszcze dzisiaj, to istnieje szansa, że do świątecznej niedzieli się wyrobicie. Dużo zależy od tego, jakie temperatury panują u Was w kuchni. U mnie upałów nie ma, a sześć dni starczyło…Także szykować gary i kiełbasy! 😀
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Zakwas na żurek
Składniki
- 6 łyżek mąka łubinowa
- 500 ml woda przegotowana
- 5 ząbków czosnek
- 4 szt. liście laurowe
- 10 ziaren ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w szklanym słoiku i dobrze wymieszać za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki. Nie nakładać pokrywki, tylko przykryć słoik gazą i zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na 6 dni codziennie mieszając. Jak powstanie piana, to można ją zebrać.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Bardzo przydatny przepis
Tak, przed Wielkanocą jak znalazł… 🙂