keto zielona babka majonezowa

Keto zielona babka majonezowa (Paleo, LowCarb)

Wielkanocna baba z zielonym wnętrzem

Wielkanocno – wiosenne klimaty mnie nie opuszczają… Wspaniała pogoda za oknem oraz zbliżające się Święta natchnęły mnie do zrobienia babki majonezowej. Za sprawą szpinaku jest ona zielona w środku, a bielusieńki lukier przepięknie kontrastuje z tą zielenią. Propozycja idealna na Wielkanoc. Keto zielona babka majonezowa jest prosta w wykonaniu i można ją w dowolny sposób dostosowywać do własnych upodobań. Ja jestem od jakiegoś czasu niesamowicie zachwycona ekstraktem jaśminowym, który udało mi się upolować w Internecie. Dodałam go więc do babki w hurtowych ilościach. Uważam, że ten aromat rewelacyjnie komponuje się z zielonym szpinakowym wnętrzem. Jednak wanilia, migdał albo kokos powinny się sprawdzić równie dobrze.

keto babka majonezowa
Keto zielona babka majonezowa

Keto zielona babka majonezowa w szczegółach

W sumie jest to prawie kopia babki szpinakowej, którą miałam przyjemność robić już dłuższy czas temu. To znaczy kopia w sensie wyglądu, bo przepis jest ciut inny. Chyba się zrobiłam po prostu leniwa po tych dwóch latach, bo nie chce mi się bawić ze świeżym szpinakiem… 😀 Do tej wersji dodałam bowiem tylko sproszkowanego szpinaku. Coś w tym musi być, bo fakt jest taki, że ledwo jestem w stanie pogodzić pracę i przygotowania wielkanocne. Hitem tego wydania jest jednak zaangażowanie majonezu. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam babki majonezowej. Uznałam, że teraz jest idealny moment. Majonez oczywiście zrobiłam sama, według tego przepisu. Użyłam mieszanki oleju z awokado oraz oliwy w proporcjach 3:1 tak, żeby intensywny smak oliwy nie był mocno wyczuwalny w cieście. No i nie dodawałam musztardy… 🙂

babka majonezowa
Keto zielona babka majonezowa w przekroju

Lukier i posypka, czyli zwieńczenie dzieła

Wyszło wyśmienicie. Babka jest smaczna i wilgotna. Najbardziej na świecie nienawidzę suchych babek… 😀 Najsmaczniejszym jej elementem jest jednak lukier… 😛 Z reguły korzystałam z opcji jogurt kokosowy plus mus kokosowy, jednak teraz postawiłam na inulinę i mleko kokosowe. Lukier wyszedł pyszny, lekko słodkawy, z nutą kokosa. Idealnie skomponował się z babką. Wierzch przyozdobiłam chipsami kokosowymi, chociaż przyznaję, że pistacje pasowałyby tutaj dużo lepiej…

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto zielona babka majonezowa

Zielona babka majonezowa

Modern Cavegirl
Skoro mamy Wielkanoc za pasem, to musiała powstać babka. Tym razem jest to keto zielona babka majonezowa. Pyszna i śliczna, idealna na wielkanocny stół.
Czas przygotowania 12 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 37 minutes
Rodzaj dania Deser
Porcje 14 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Babka

Lukier

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Babka

  • Jajka ubić na puszystą pianę z allulozą, erytrytolem i ekstraktem. Następnie dodać majonez i suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Silikonową formę do babki natłuścić odrobiną oliwy i wylać doń ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez 20 – 25 minut aż lekko się przyrumieni. Ostudzić i polać lukrem.

Lukier

  • Inulinę wymieszać z mlekiem kokosowym tak, aby nie było grudek. Odstawić na chwilę do zgęstnienia, po czym polać wierzch babki i posypać chipsami kokosowymi.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zielona babka majonezowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
120.17
% RWS*
Tłuszcz
 
10.58
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
3.33
g
21
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.72
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.18
g
Cholesterol
 
50.97
mg
17
%
Potas
 
27.54
mg
1
%
Węglowodany
 
3.76
g
13
%
Błonnik
 
1.99
g
8
%
Cukier
 
0.75
g
Białko
 
2.5
g
3
%
Witamina A
 
74.39
IU
1
%
Witamina C
 
0.02
mg
0
%
Wapń
 
29.28
mg
3
%
Żelazo
 
0.45
mg
3
%
Węglowodany netto
 
1.77
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu