Babka majonezowa ze szpinakiem to typowo wielkanocne KETO ciasto, które z powodzeniem może jednak wejść także w skład codziennego menu diety ketogenicznej. Pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole i przywołuje wiosenne klimaty.
Wielkanocna baba z zielonym wnętrzem
Wielkanocno – wiosenne klimaty mnie nie opuszczają… Wspaniała pogoda za oknem oraz zbliżające się Święta natchnęły mnie do zrobienia babki majonezowej. Za sprawą szpinaku jest ona zielona w środku, a bielusieńki lukier przepięknie kontrastuje z tą zielenią. Propozycja idealna na Wielkanoc. Keto zielona babka majonezowa jest prosta w wykonaniu i można ją w dowolny sposób dostosowywać do własnych upodobań. Ja jestem od jakiegoś czasu niesamowicie zachwycona ekstraktem jaśminowym, który udało mi się upolować w Internecie. Dodałam go więc do babki w hurtowych ilościach. Uważam, że ten aromat rewelacyjnie komponuje się z zielonym szpinakowym wnętrzem. Jednak wanilia, migdał albo kokos powinny się sprawdzić równie dobrze.
Keto zielona babka majonezowa w szczegółach
W sumie jest to prawie kopia babki szpinakowej, którą miałam przyjemność robić już dłuższy czas temu. To znaczy kopia w sensie wyglądu, bo przepis jest ciut inny. Chyba się zrobiłam po prostu leniwa po tych dwóch latach, bo nie chce mi się bawić ze świeżym szpinakiem… 😀 Do tej wersji dodałam bowiem tylko sproszkowanego szpinaku. Coś w tym musi być, bo fakt jest taki, że ledwo jestem w stanie pogodzić pracę i przygotowania wielkanocne. Hitem tego wydania jest jednak zaangażowanie majonezu. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam babki majonezowej. Uznałam, że teraz jest idealny moment. Majonez oczywiście zrobiłam sama, według tego przepisu. Użyłam mieszanki oleju z awokado oraz oliwy w proporcjach 3:1 tak, żeby intensywny smak oliwy nie był mocno wyczuwalny w cieście. No i nie dodawałam musztardy… 🙂
Lukier i posypka, czyli zwieńczenie dzieła
Wyszło wyśmienicie. Babka jest smaczna i wilgotna. Najbardziej na świecie nienawidzę suchych babek… 😀 Najsmaczniejszym jej elementem jest jednak lukier… 😛 Z reguły korzystałam z opcji jogurt kokosowy plus mus kokosowy, jednak teraz postawiłam na inulinę i mleko kokosowe. Lukier wyszedł pyszny, lekko słodkawy, z nutą kokosa. Idealnie skomponował się z babką. Wierzch przyozdobiłam chipsami kokosowymi, chociaż przyznaję, że pistacje pasowałyby tutaj dużo lepiej…
☆ KETO JADŁOSPIS NA WIELKANOC ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany KETO jadłospis na 4 dni Świąt Wielkanocnych! Do wyboru: 1500 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na zajączka!
Zielona babka majonezowa
Składniki
Babka
- 4 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 140 g majonez w temperaturze pokojowej; najlepiej domowy
- 12 g sproszkowany szpinak (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki mąka kokosowa (ok. 70 gram)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii lub jaśminowy
Lukier
- 2 łyżki mleko kokosowe
- 2 łyżki inulina
- 4 garści chipsy kokosowe
Sposób przygotowania
Babka
- Jajka ubić na puszystą pianę z allulozą, erytrytolem i ekstraktem. Następnie dodać majonez i suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Silikonową formę do babki natłuścić odrobiną oliwy i wylać doń ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez 20 – 25 minut aż lekko się przyrumieni. Ostudzić i polać lukrem.
Lukier
- Inulinę wymieszać z mlekiem kokosowym tak, aby nie było grudek. Odstawić na chwilę do zgęstnienia, po czym polać wierzch babki i posypać chipsami kokosowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.