keto zielona babka majonezowa
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Wege Wiosna

Keto zielona babka majonezowa (Paleo, LowCarb)

Wielkanocna baba z zielonym wnętrzem

Wielkanocno – wiosenne klimaty mnie nie opuszczają… Wspaniała pogoda za oknem oraz zbliżające się Święta natchnęły mnie do zrobienia babki majonezowej. Za sprawą szpinaku jest ona zielona w środku, a bielusieńki lukier przepięknie kontrastuje z tą zielenią. Propozycja idealna na Wielkanoc. Keto zielona babka majonezowa jest prosta w wykonaniu i można ją w dowolny sposób dostosowywać do własnych upodobań. Ja jestem od jakiegoś czasu niesamowicie zachwycona ekstraktem jaśminowym, który udało mi się upolować w Internecie. Dodałam go więc do babki w hurtowych ilościach. Uważam, że ten aromat rewelacyjnie komponuje się z zielonym szpinakowym wnętrzem. Jednak wanilia, migdał albo kokos powinny się sprawdzić równie dobrze.

keto babka majonezowa
Keto zielona babka majonezowa

Keto zielona babka majonezowa w szczegółach

W sumie jest to prawie kopia babki szpinakowej, którą miałam przyjemność robić już dłuższy czas temu. To znaczy kopia w sensie wyglądu, bo przepis jest ciut inny. Chyba się zrobiłam po prostu leniwa po tych dwóch latach, bo nie chce mi się bawić ze świeżym szpinakiem… 😀 Do tej wersji dodałam bowiem tylko sproszkowanego szpinaku. Coś w tym musi być, bo fakt jest taki, że ledwo jestem w stanie pogodzić pracę i przygotowania wielkanocne. Hitem tego wydania jest jednak zaangażowanie majonezu. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam babki majonezowej. Uznałam, że teraz jest idealny moment. Majonez oczywiście zrobiłam sama, według tego przepisu. Użyłam mieszanki oleju z awokado oraz oliwy w proporcjach 3:1 tak, żeby intensywny smak oliwy nie był mocno wyczuwalny w cieście. No i nie dodawałam musztardy… 🙂

babka majonezowa
Keto zielona babka majonezowa w przekroju

Lukier i posypka, czyli zwieńczenie dzieła

Wyszło wyśmienicie. Babka jest smaczna i wilgotna. Najbardziej na świecie nienawidzę suchych babek… 😀 Najsmaczniejszym jej elementem jest jednak lukier… 😛 Z reguły korzystałam z opcji jogurt kokosowy plus mus kokosowy, jednak teraz postawiłam na inulinę i mleko kokosowe. Lukier wyszedł pyszny, lekko słodkawy, z nutą kokosa. Idealnie skomponował się z babką. Wierzch przyozdobiłam chipsami kokosowymi, chociaż przyznaję, że pistacje pasowałyby tutaj dużo lepiej…

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto zielona babka majonezowa

Zielona babka majonezowa

Skoro mamy Wielkanoc za pasem, to musiała powstać babka. Tym razem jest to keto zielona babka majonezowa. Pyszna i śliczna, idealna na wielkanocny stół.
Czas przygotowania 12 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 37 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 14 porcji
Kalorie 91 kcal

Składniki
  

Babka

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 0,25 szklanki allulozy (można zastąpić erytrytolem)
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 140 g majonezu w temperaturze pokojowej
  • 12 g sproszkowanego szpinaku
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej (ok. 70 gram)
  • 1 łyżeczka cream of tartar lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego lub z wanilii

Lukier

  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki inuliny
  • 4 garści chipsów kokosowych

Sposób przygotowania
 

Babka

  • Jajka ubić na puszystą pianę z allulozą, erytrytolem i ekstraktem. Następnie dodać majonez i suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Silikonową formę do babki natłuścić odrobiną oliwy i wylać doń ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez 20 – 25 minut aż lekko się przyrumieni. Ostudzić i polać lukrem.

Lukier

  • Inulinę wymieszać z mlekiem kokosowym tak, aby nie było grudek. Odstawić na chwilę do zgęstnienia, po czym polać wierzch babki i posypać chipsami kokosowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 91 kcal
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 1,0 g
Błonnik 3,5 g
Białko 2,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating