keto pascha kokosowa
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Rosyjska Wege

Keto pascha kokosowa (Paleo, LowCarb, bezmleczna)

Pascha – wielkanocny klasyk

Możecie nie wierzyć, ale nigdy nie miałam okazji próbować takiej prawdziwej wielkanocnej paschy… W moim rodzinnym domu zawsze na Wielkanoc królowały mazurki, babki i serniki, nie było tradycji związanych z paschą. Jak już w mojej świadomości zawitała informacja, że jest to jedna z wielkanocnych tradycyjnych potraw, to byłam w takim momencie życia, w którym całkowicie zrezygnowałam z produktów mlecznych. Dzisiaj nadal staram się ich unikać, więc jadam je sporadycznie. I jedynie tam, gdzie ciężko o zamiennik na bazie kokosa, czyli głównie w przypadku serów. Jeśli chodzi natomiast o mleko i jogurty, to całkowicie przestawiłam się na kokosa i bardzo sobie tę zamianę chwalę, bo produkty na jego bazie smakują mi nawet bardziej.

keto pascha
Keto wielkanocna pascha kokosowa

Keto pascha kokosowa – geneza powstania

W okresie wielkanocnym jednak ciężko uciec od tematu paschy. Pojawia się w wielu reklamach, portalach związanych z jedzeniem, itp. A że jestem stałą ich bywalczynią, to nie mógł mi on umknąć… I wtedy w mojej głowie zakiełkował iście zuchwały pomysł. A mianowicie pascha na bazie mleka kokosowego…! Zapoznałam się z kilkoma przepisami i wybrałam taki, który wydawał się być najprostszy (czyli ten). Zdecydowałam także na początek, że zrobię paschę z połowy porcji – na wypadek gdyby coś poszło nie tak… 😛 Kluczowy jest tutaj pierwszy etap produkcji, czyli gotowanie mleka z jajkami. Gdy po ich ścięciu udało mi się uzyskać kokosowy „twarożek” oddzielający się od „serwatki”, to już wiedziałam, że reszta pójdzie gładko… 🙂

pascha
Keto pascha kokosowa

Keto pascha kokosowa – pyszna i kremowa

Po całym tym eksperymencie powiem Wam jedno. Nie wiem jak smakuje prawdziwa pascha na mleku krowim, ale jeśli jest chociaż częściowo tak dobra jak keto pascha kokosowa, to nie dziwi mnie jej popularność. 😀 Pascha w mojej wersji wyszła bowiem kremowa i aksamitna. Myślę, że bardziej niż ta tradycyjna z uwagi na to, że mleko do jej zrobienia miało 22%, a nie 3,2% jak to ma się w przypadku mleka krowiego. Także zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu nie tylko tych, którzy stosują dietę ketogeniczną w wersji bezmlecznej…

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pascha kokosowa

Pascha kokosowa

Modern Cavegirl
Pyszna i kremowa, pełna bakalii i orzechów, z nutą różaną, a do tego bezmleczna – oto keto pascha kokosowa. Najlepsza, mimo, że jedyna jaką jadłam… 😛 Koniecznie do wypróbowania na Wielkanoc!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas oczekiwania 5 hrs
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 10 porcji
Kalorie 266 kcal

Składniki
  

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo
  • 20 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 40 g skórek pomarańczy bez cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 60 g allulozy lub erytrytolu
  • 60 g orzechów u mnie mieszanka włoskich, pecan i brazylijskich
  • 10 sztuk pistacji + ekstra do dekoracji

Sposób przygotowania
 

  • Rodzynki i skórkę pomarańczową zalać rumem, odstawić na bok. Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony serwetką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin, aby masa solidnie się odsączyła.
  • Masło lub olej kokosowy utrzeć z allulozą na puszystą masę. Dodawać po łyżce "kokosowego twarożku" i ucierać dalej do wyczerpania masy twarogowej. Na koniec dodać także wodę różaną i pozostałą ilość śmietany kokosowej (tylko jeśli korzystasz z masła klarowanego). Następnie dodaj wszystkie dodatki (namoczone w rumie rodzynki i skórki pomarańczowe oraz orzechy). Wymieszaj, przełóż z powrotem do durszlaka wyłożonego ściereczką i wstaw do lodówki na 4-5 h, a najlepiej na całą noc. Serwować prosto z lodówki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1) Jeśli chcesz skorzystać z oleju kokosowego zamiast masła klarowanego, to możliwe, że pascha wyjdzie mniej stabilna i bardziej kremowa, zwłaszcza jeśli się ogrzeje stojąc w temperaturze pokojowej. Należy ją wtedy mocno schłodzić lub można spróbować zastosować mieszankę pół na pół olej kokosowy z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczemm kakaowym.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 266 kcal
Tłuszcz: 25,9 g
Węglowodany: 4,2 g
Błonnik 0,6 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating