Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w roku. Dla tych, którzy praktykują dietę ketogeniczną, wyzwaniem może okazać się znalezienie odpowiednich przepisów. Jednak nie martw się, mam dla ciebie kulinarną inspirację! Keto Pascha Kokosowa to pyszna propozycja na świąteczny stół, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest zgodna z zasadami diety keto.
Pascha – wielkanocny klasyk
Możecie nie wierzyć, ale nigdy nie miałam okazji próbować takiej prawdziwej wielkanocnej paschy… W moim rodzinnym domu zawsze na Wielkanoc królowały mazurki, babki i serniki, nie było tradycji związanych z paschą. Jak już w mojej świadomości zawitała informacja, że jest to jedna z wielkanocnych tradycyjnych potraw, to byłam w takim momencie życia, w którym całkowicie zrezygnowałam z produktów mlecznych.
Dzisiaj nadal staram się ich unikać, więc jadam je sporadycznie. I jedynie tam, gdzie ciężko o zamiennik na bazie kokosa, czyli głównie w przypadku serów. Jeśli chodzi natomiast o mleko i jogurty, to całkowicie przestawiłam się na kokos i bardzo sobie tę zamianę chwalę, bo produkty na jego bazie smakują mi nawet bardziej.
ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału
Keto pascha kokosowa – geneza powstania
Chcąc spróbować tego wyrobu, wpadłam na pewien pomysł, jednak nie byłam do końca pewna czy to się uda…. Kluczowy jest tutaj pierwszy etap produkcji, czyli gotowanie mleka z jajkami. Gdy po ich ścięciu udało mi się uzyskać kokosowy „twarożek” oddzielający się od „serwatki”, to już wiedziałam, że reszta pójdzie gładko… I powstała pascha na bazie mleka kokosowego. 🙂
Keto pascha kokosowa – pyszna i kremowa
Po całym tym eksperymencie powiem Ci jedno. Nie wiem jak smakuje prawdziwa pascha na mleku krowim, ale jeśli jest chociaż częściowo tak dobra jak keto pascha kokosowa, to nie dziwi mnie jej popularność. 😀 Pascha w mojej wersji wyszła bowiem kremowa i aksamitna. Myślę, że bardziej niż ta tradycyjna z uwagi na to, że mleko do jej zrobienia miało 22%, a nie 3,2%. Także zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu. I to nie tylko tych, którzy stosują dietę ketogeniczną w wersji bezmlecznej…
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pascha kokosowa
Składniki
- 500 ml mleko kokosowe
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 szt. jajka
- 200 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo
- 20 g rodzynki (opcjonalnie)
- 40 g skórka pomarańczowa bez cukru
- 1 łyżeczka woda różana (opcjonalnie)
- 2 łyżki rum
- 80 g masło klarowane lub nierafinowanego oleju kokosowego
- 60 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 20 g orzechy włoskie
- 20 g orzechy pecan
- 20 g orzechy brazylijskie
- 10 sztuk pistacje + ekstra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Rodzynki i skórkę pomarańczową zalać rumem, odstawić na bok. Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony serwetką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin, aby masa solidnie się odsączyła.
- Masło lub olej kokosowy utrzeć z allulozą na puszystą masę. Dodawać po łyżce "kokosowego twarożku" i ucierać dalej do wyczerpania masy twarogowej. Na koniec dodać także wodę różaną i pozostałą ilość śmietany kokosowej (tylko jeśli korzystasz z masła klarowanego). Następnie dodaj wszystkie dodatki (namoczone w rumie rodzynki i skórki pomarańczowe oraz orzechy). Wymieszaj, przełóż z powrotem do durszlaka wyłożonego ściereczką i wstaw do lodówki na 4-5 h, a najlepiej na całą noc. Serwować prosto z lodówki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.