keto wegański mazurek
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Vegan Wege

Keto wegański mazurek (Paleo, LowCarb)

Wielkanocne przygotowania czas zacząć

No kochani, czas ruszyć z kopyta ze świątecznymi przepisami. Wielkanoc już za tydzień. I chociaż mam jeszcze wiele spraw do zakończenia przed nimi i ciężko mi już myśleć o Świętach, to jednak postaram się wrzucić tutaj jakieś przepisy w tym klimacie. Zaczynamy od wielkanocnego mazurka. Na blogu jest jak do tej pory niewiele przepisów na ten rodzaj wypieku. Muszę jednak zaznaczyć, że są na tyle pyszne, że ja właściwie nie czuję potrzeby eksperymentowania w tym temacie. Co roku mogłabym jeść właśnie jeden z nich i nie miałabym z tym większego problemu. Do tej kategorii wpisuje się jednak ogrom innych moich przepisów na bazie kruchego ciasta, bo to akurat regularnie pojawia się w moich keto ciastach. Tak więc wybór jest dosyć spory.

keto wegański mazurek
Keto wegański mazurek – wariacja na temat rodzinnego przepisu

Wegańskie kruche ciasto – lepszy smak i konsystencja

Zdecydowałam się jednak przerobić tradycyjny w naszej rodzinie przepis na wielkanocnego mazurka nie tylko na wersję keto, ale nawet vegan keto. Okazuje się, że kruche ciasto bez jaj smakuje jeszcze lepiej niż w wersji z nimi. Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale jego konsystencja odpowiada mi dużo bardziej. Stąd decyzja o wegańskim spodzie do mazurka. A nadzienie? Nadzienie to w oryginalnej recepturze wariacja na temat kajmaku. Przygotowuje się go praktycznie z kremówki i cukru. Gotuje tyle, żeby masa zgęstniała, ale nie nabrała intensywnego koloru. W efekcie, po ostudzeniu powstaje dość zwarta i twarda, ale bardzo słodka masa, którą każdy w mojej rodzinie wręcz uwielbiał. Nic dziwnego, skoro do jej przyrządzenia używało się 400 g cukru! Toż to prawdziwe niebo dla każdego cukrowego narkomana. 😛

keto mazurek
Keto & vegan mazurek

Keto wegański mazurek – kwestia nadzienia

W wersji keto nie ma oczywiście mowy o użyciu cukru, trzeba znaleźć dla niego jakieś sensowne zastępstwo. Można próbować z erytrytolem, ale on ma tendencje do krystalizowania się i efekt końcowy mógłby nie spełniać oczekiwań. Jest jednak inna opcja – alluloza. O tym słodziku była już mowa przy okazji tarty Snickers, która – swoją drogą – perfekcyjnie sprawdzi się w roli wielkanocnego mazurka. 🙂 Alluloza zdaje egzamin wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z karmelem czy też kajmakiem. Głównie właśnie dlatego, że się nie krystalizuje, a więc po ostudzeniu nie zmienia konsystencji, a po drugie daje się karmelizować. Tym sposobem powstał ten oto keto wegański mazurek. Równie pyszny i słodki jak jego pierwowzór, jednak duuuuużo zdrowszy. To, co? Chyba damy radę zorganizować keto Wielkanoc? 😀

P.S. Dużym plusem mazurków jest to, że można je zrobić z wyprzedzeniem i zamrozić, co właśnie mam zamiar uczynić, żeby wytrzymał do Wielkanocy… 🙂

keto wegański mazurek

Wegański mazurek

Modern Cavegirl
Wielkanocne przygotowania czas zacząć… Na pierwszy ogień idzie słodki przebój wielkanocnych stołów, tym razem nie tylko w wersji niskowęglowodanowej, ale i w pełni roślinny – keto wegański mazurek.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 26 mins
Czas całkowity 41 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 12 porcji
Kalorie 218 kcal

Składniki
  

Spód tarty – wegański

  • 60 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,25 szklanki allulozy lub erytrytolu
  • 2 łyżki śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo (czubate, ok. 50 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 110 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 g allulozy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 80 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao
  • 8 g oleju kokosowego nierafinowanego

Sposób przygotowania
 

Spód tarty – wegański

  • Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładkie ciasto. Formę to tarty ( u mnie okrągła o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylepić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 12 – 15 minut aż brzegi lekko się przyrumienią. Ostudzić.

Nadzienie

  • Allulozę, ekstrakt z wanilii i mleko kokosowe umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 11 minut cały czas mieszając. Masa powinna trochę zgęstnieć i zmienić kolor na beżowy. Lekko ostudzić, po czym dodać 80 g oleju kokosowego. W międzyczasie, w osobnym garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z pozostalym olejem kokosowym. Gdy masa kajmakowa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna, wylać ją na spód. Na wierzchu masy wylewać czekoladę formując okręgi jeden obok drugiego. Nożem wykonać kilka ruchów ze środka mazurka w stronę brzegów tak, aby powstał atrakcyjny wzór. Wstawić do lodówki, żeby masy dobrze zastygły (min. 2 h, najlepiej na całą noc)
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 214 kcal
Tłuszcz: 19,6 g
Węglowodany: 3,3 g
Błonnik 0,0 g
Białko 2,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating