keto zupa pekińska
Azjatycka Keto Low Carb Paleo Zupa

Keto zupa pekińska (Paleo, LowCarb)

Zupa – niepozorne źródło wartości odżywczych

Zupy zrobiły się u mnie ostatnio wyjątkowo popularne. W sumie od dłuższego już czasu regularnie zaopatruję się w możliwie dobrej jakości drób, zazwyczaj całą sztukę i na korpusie robię pyszny rosół. Zupy są więc stałym elementem mojego menu, choć nie zawsze ich zdjęcia lądują na IG lub na blogu… 🙂 Czasami jest to po prostu zwykły rosół do picia. Niby takie nic, a jednak bogactwo minerałów. Innym razem chce mi się pokombinować i tworzę bardziej skomplikowane kompozycje. Bardzo lubię zupy kremy, najlepiej na bazie cukinii, ale inne opcje też są mile widziane. 🙂 Dzisiaj jednak pragnę Wam przedstawić propozycję zupową, która osiąga szczyty popularności w mojej rodzinie. Jest to mianowicie tzw. keto zupa pekińska.

Keto zupa pekińska – kulisy przygotowania

Ile ona tak naprawdę ma wspólnego z Pekinem lub Chinami ogólnie, to nie umiem stwierdzić… 😛 Przepis jest zaczerpnięty stąd, jednak w naszym wydaniu jest on zazwyczaj trochę bardziej rozbudowany. Do środka idzie kurczak, ale też warzywa – papryka, cukinia, marchewka oraz grzyby – mun i pieczarki. W wersji przyspieszonej dobrze sprawdzają się mrożonki pod postacią mieszanek chińskich. Dodajemy także makaron shirataki, co by całość była bardziej sycąca. Jeśli chodzi o zagęszczenie, ta ja osobiście nie używam do tego celu ani mąki ziemniaczanej ani skrobi z tapioki, lecz glucomannanu. Jednak myślę, że takie ilości skrobi na cały gar zupy też nie powinny za bardzo namieszać w makro… 🙂

zupa pekińska
keto zupa pekińska

Zupy dobre i zimą i latem 🙂

Także gorąco zachęcam do jedzenia zup, póki mamy chłodniejsze miesiące, bo jak niedługo zrobi się cieplej, to i pewnie ochota na talerz pełen gorącego płynu będzie mniejsza… 😛 Czyli za jakieś kilka miesięcy, o ile w ogóle… 😀 Bo przecież lata w naszej szerokości geograficznej też bywają różne, przynajmniej u mnie, na Pomorzu Zachodnim… A tak poza tym, to ja uznaję zupy bez względu na pogodę. Uważam, że nie ma nic bardziej pokrzepiającego niż gorąca zupa, w tym przede wszystkim keto zupa pekińska. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto zupa pekińska

Zupa pekińska

Pyszna, rozgrzewająca zupa inspirowana kuchnią azjatycką, czyli keto zupa pekińska. Nie ma nic lepszego na chłodne zimowe dni. 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Azjatycka
Porcje 12 porcji
Kalorie 106 kcal

Składniki
  

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 0,5 kg kurczaka (uda lub piersi)
  • 6 sztuk pieczarek
  • 1 garść grzybów mun w paskach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 puszka pędów babmusa
  • 2 łyżki sambal oelek
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (zdrowsza wersja sosu sojowego)
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Sposób przygotowania
 

  • Olej sezamowy rozgrzać w dużym garnku i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pokrojonego w kawałki kurczaka. Smażyć przez chwilę aż kurczak się lekko przyrumieni. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, paprykę oraz pieczarki pokroić w kawałki, po czym dorzucić do kurczaka. Dusić przez chwilę, po czym zalać bulionem. Dodać sambal oelek, aminokwasy kokosowe oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotować przez ok. 15 minut. Glucomannan rozpuścić dokładnie w 1/3 szklanki wody, odstawić na chwilę, po czym dodać do zupy i wymieszać. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 106 kcal
Tłuszcz: 5,2 g
Węglowodany: 2,0 g
Błonnik 0,6 g
Białko 10,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating