Pora śniadania wiąże się z jedną z pierwszych decyzji, jakie należy podjąć. Co jeść na diecie ketogenicznej na śniadanie? Jedną z opcji jest pyszna KETO szakszuka ze szpinakiem!
Dieta KETO: Szakszuka ze szpinakiem jako pyszna śniadaniowa propozycja
Gdy nie ma pomysłu na keto śniadanie, z pomocą przychodzą jajka. 😀 Prawie zawsze są w lodówce, łatwo się z nimi pracuje, są smaczne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Na miękko, na twardo, poszowane, nadziewane, zapiekane i jak tylko jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Dzisiaj przepis na danie z jajkami oraz ze szpinakiem w rolach głównych. Trzeba przyznać, że udana z nich para… 🙂 Keto szakszuka szpinakowa uosabia wszystko co najlepsze jeśli chodzi o to konkretne połączenie smaków.
Jedyna zasada, jaka obowiązuje w tym przypadku, to nie przepiekać jajek. Białko powinno być ścięte, ale żółtko powinno pozostać płynne. W taki sposób zachowane zostaną jego najcenniejsze wartości odżywcze, a i wrażenia smakowe są dużo lepsze… No to do dzieła!
POZNAJ: Wszystkie KETO przepisy na śniadania z jajek
KETO szakszuka szpinakowa – składniki
Jajka
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Mają one zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Szpinak
Zielona wspaniałość. Może to być rzecz jasna jakakolwiek inna zielenina, np. rukola czy inne intensywnie zielone jadalne liście. Ich zadaniem jest nadać barwę produktowi końcowemu oraz wzbogacić go o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo. Jednak do jajek szpinak pasuje zdecydowanie najlepiej. 🙂
Tłuszcz
Tutaj masło klarowane wzbogacone oliwą z oliwek. Opcjonalnie mogą to być rafinowany olej kokosowy i olej z awokado, ale wybór należy do Was…
Ser feta
Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Można także dostać produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Szakszuka ze szpinakiem
Wyposażenie
- patelnia do zapiekania
Składniki
- 20 g masło klarowane
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek duży
- 250 g szpinak mrożony w liściach lub 400 g świeży
- 100 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo lub zwykła
- 100 g feta
- 4 szt. jajka
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania
- Tłuszcz rozgrzać na patelni, drobno posiekać czosnek i przesmażyć go nie rumieniąc. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 minut do pełnego rozmrożenia. Dodać śmietanę (najlepiej ją wcześniej zahartować). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Odparować płyn do uzyskania konsystencji sosu.
- W sosie szpinakowym zrobić 4 wgłębienia i wbić doń jaja. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rozkruszoną fetą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec przez ok. 10 – 15 minut aż jajka zetną się, ale żółtka pozostaną płynne.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.