wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto szakszuka szpinakowa

Keto szakszuka szpinakowa (Paleo, LowCarb)

Keto szakszuka szpinakowa – pyszna śniadaniowa propozycja

Gdy nie ma pomysłu na keto śniadanie, z pomocą przychodzą jajka. 😀 Prawie zawsze są w lodówce, łatwo się z nimi pracuje, są smaczne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Na miękko, na twardo, poszowane, nadziewane, zapiekane i jak tylko jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Dzisiaj przepis na danie z jajkami oraz ze szpinakiem w rolach głównych. Trzeba przyznać, że udana z nich para… 🙂 Keto szakszuka szpinakowa uosabia wszystko co najlepsze jeśli chodzi o to konkretne połączenie smaków.

Jedyna zasada, jaka obowiązuje w tym przypadku, to nie przepiekać jajek. Białko powinno być ścięte, ale żółtko powinno pozostać płynne. W taki sposób zachowane zostaną jego najcenniejsze wartości odżywcze, a i wrażenia smakowe są dużo lepsze… No to do dzieła!

Keto szakszuka szpinakowa – składniki

🥚 Jajka 🥚

Główny składnik naleśnika. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🌿 Szpinak 🌿

Zielona wspaniałość. Może to być rzecz jasna jakakolwiek inna zielenina, np. rukola czy inne intensywnie zielone jadalne liście. Ich zadaniem jest nadać barwę produktowi końcowemu oraz wzbogacić go o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo. Jednak do jajek szpinak pasuje zdecydowanie najlepiej. 🙂

szakszuka szpinakowa
Keto szakszuka szpinakowa

🧈 Tłuszcz 🧈

Tutaj masło klarowane wzbogacone oliwą z oliwek. Opcjonalnie mogą to być rafinowany olej kokosowy i olej z awokado, ale wybór należy do Was…

🧀 Ser feta 🧀

Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Można także dostać produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.

keto szakszuka szpinakowa

Szakszuka ze szpinakiem

Modern Cavegirl
Brak pomysłu na niskowęglowodanowe śniadanie…? Jak zawsze najlepiej sprawdzą się jajka! Dzisiaj w niezwykle smacznym i przyjemnym dla oka wydaniu. Keto szakszuka szpinakowa to bowiem prawdziwa perełka wśród śniadaniowych potraw. Idealna na weekendowe poranki, kiedy jest czas, żeby delektować się smakiem. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Śniadanie
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Tłuszcz rozgrzać na patelni, drobno posiekać czosnek i przesmażyć go nie rumieniąc. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 minut do pełnego rozmrożenia. Dodać śmietanę (najlepiej ją wcześniej zahartować). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Odparować płyn do uzyskania konsystencji sosu.
  • W sosie szpinakowym zrobić 4 wgłębienia i wbić doń jaja. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rozkruszoną fetą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec przez ok. 10 – 15 minut aż jajka zetną się, ale żółtka pozostaną płynne.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Szakszuka ze szpinakiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
587.69
% RWS*
Tłuszcz
 
51.28
g
79
%
Tłuszcze nasycone
 
20.03
g
125
%
Tłuszcze trans
 
0.04
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.92
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
18.62
g
Cholesterol
 
397.46
mg
132
%
Sód
 
788.21
mg
34
%
Potas
 
591.1
mg
17
%
Węglowodany
 
10.78
g
4
%
Błonnik
 
3.9
g
16
%
Cukier
 
1.41
g
2
%
Białko
 
23.35
g
47
%
Witamina A
 
15343.84
IU
307
%
Witamina C
 
7.34
mg
9
%
Wapń
 
459.88
mg
46
%
Żelazo
 
4.33
mg
24
%
Węglowodany netto
 
6.88
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu