Keto szakszuka szpinakowa – pyszna śniadaniowa propozycja
Gdy nie ma pomysłu na keto śniadanie, z pomocą przychodzą jajka. 😀 Prawie zawsze są w lodówce, łatwo się z nimi pracuje, są smaczne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Na miękko, na twardo, poszowane, nadziewane, zapiekane i jak tylko jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Dzisiaj przepis na danie z jajkami oraz ze szpinakiem w rolach głównych. Trzeba przyznać, że udana z nich para… 🙂 Keto szakszuka szpinakowa uosabia wszystko co najlepsze jeśli chodzi o to konkretne połączenie smaków.
Jedyna zasada, jaka obowiązuje w tym przypadku, to nie przepiekać jajek. Białko powinno być ścięte, ale żółtko powinno pozostać płynne. W taki sposób zachowane zostaną jego najcenniejsze wartości odżywcze, a i wrażenia smakowe są dużo lepsze… No to do dzieła!
Keto szakszuka szpinakowa – składniki
🥚 Jajka 🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🌿 Szpinak 🌿
Zielona wspaniałość. Może to być rzecz jasna jakakolwiek inna zielenina, np. rukola czy inne intensywnie zielone jadalne liście. Ich zadaniem jest nadać barwę produktowi końcowemu oraz wzbogacić go o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo. Jednak do jajek szpinak pasuje zdecydowanie najlepiej. 🙂
🧈 Tłuszcz 🧈
Tutaj masło klarowane wzbogacone oliwą z oliwek. Opcjonalnie mogą to być rafinowany olej kokosowy i olej z awokado, ale wybór należy do Was…
🧀 Ser feta 🧀
Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Można także dostać produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.
Szakszuka ze szpinakiem
Wyposażenie
- patelnia do zapiekania
Składniki
- 20 g masło klarowane
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek duży
- 250 g szpinak mrożony w liściach lub 400 g świeży
- 100 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo lub zwykła
- 100 g feta
- 4 szt. jajka
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania
- Tłuszcz rozgrzać na patelni, drobno posiekać czosnek i przesmażyć go nie rumieniąc. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 minut do pełnego rozmrożenia. Dodać śmietanę (najlepiej ją wcześniej zahartować). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Odparować płyn do uzyskania konsystencji sosu.
- W sosie szpinakowym zrobić 4 wgłębienia i wbić doń jaja. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rozkruszoną fetą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec przez ok. 10 – 15 minut aż jajka zetną się, ale żółtka pozostaną płynne.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.