Keto wegański deserek

Wegańskie keto deserki w słoiczkach (Paleo, LowCarb, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału)

Wegańskie keto deserki w słoiczkach – piękne, pyszne i ekspresowe w wykonaniu

Jest lato, więc moje myśli krążą automatycznie wokół owoców i tego, co można z nich zrobić. Na tapecie są więc keto ciasta i desery z owocami. Dzisiaj przedstawiam jeden z nich. Bardzo prosty i ekspresowy wręcz w wykonaniu, a jednak na wiele sposobów wyjątkowy. Zgodny zarówno z dietą ketogeniczną, jak i wegańską – są to wegańskie keto deserki w słoiczkach. Coś w rodzaju serniczków, ale bez sera… 😀

Przepis jest bardzo uniwersalny, bo można dostosowywać go do swoich potrzeb i aktualnego stanu zaopatrzenia kuchni. Maliny można zamienić na dowolne miękkie owoce lub bezcukrową konfiturę (poza sezonem). A jeśli nie przekonuje Was forma jednoporcjowa, z powodzeniem da się przerobić go na duży format i stworzyć pełnoprawne ciasto (zwiększając odpowiednio proporcje).


WIĘCEJ O OWOCACH NA KETO DIECIE
Całą prawdę o owocach na diecie ketogenicznej poznacie w kompleksowym przewodniku po diecie ketogenicznej

Wegańskie keto deserki w słoiczkach – składniki

Mąka kokosowa

Standardowy rodzaj mąki w keto deserach, zaraz obok mąki migdałowej. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Tutaj jednak sprawdza się wyśmienicie… Można ją spokojnie zamienić na wspomnianą mąkę migdałową, zwiększając odrobinę jej ilość, gdyż nie jest ona tak chłonna.

Tłuszcz

W tej roli tahini lub inne masło orzechowe (np. migdałowe). Alternatywnie można użyć nierafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego, ale w tym drugim przypadku przepis nie będzie już wegański…

Mleko kokosowe

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

Wegański deserek w słoiczkach
Keto wegański deserek w słoiczkach

Keto słodzidło

Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Najlepiej sprawdzą się tutaj jednak słodziki w płynie – na przykład stewia lub kropelki smakowe. Dobrą opcją wydaje się być także d-ryboza.

Glucomannan

Inaczej mąka konjac, gdyż tak nazywa się roślina, z korzenia której jest wytwarzany. Główny składnik makaronu shirataki i z tym pewnie jest zazwyczaj kojarzony (ewentualnie z gąbką do kąpieli :P). Tymczasem glucomannan, z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika ma wspaniałe właściwości wiążące podobne do skrobi. Dodatkowo działa silnie alkalizująco i detoksyfikująco, wspiera trawienie, obniża poziom cholesterolu i glukozy, wspomaga mikroflorę jelit i nasila uczucie sytości.1 Dzięki temu, że posiada neutralny smak, z powodzeniem można go użyć także w słodkich wyrobach. Tutaj w roli stabilizatora ubitego mleka kokosowego.

Maliny

Wspaniałe, pełne smaku i witamin owoce o niewielkiej zawartości cukru, które stanowią kwintesencję lata. Są one potężnym źródłem antyoksydantów, w tym przede wszystkim kwercetyny, wykazującej bardzo silne działanie antyalergiczne i antyhistaminowe. Poza tym są po prostu pyszne… 🙂

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp.
Będziesz mieć także możliwość stworzenia jadłospisu z udziałem tego i innych przepisów. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu