Keto cukinia hasselback z boczkiem i mozzarellą – szybki keto obiad z cukinią w roli głównej
Dzisiaj przedstawiam Wam ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii, a dokładniej na keto obiad z jej użyciem. Jeśli kojarzycie potrawę o wdzięcznej nazwie ziemniaki hasselback, to to jest właśnie jej keto wersja… 🙂 Zamiast zapiekanych ziemniaków mamy do czynienia z cukinią. Przygotowuje się ją w analogiczny sposób, czyli kroi w drobne plasterki pilnując, żeby nie przekroić po całości, następnie nadziewa, a potem zapieka w piekarniku. Jest to więc keto danie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i bardzo ekonomiczne. 😀
Keto cukinia hasselback – składniki
🥒 Cukinia 🥒
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia lekko mięknie, ale – żeby zachować kształt – musi pozostać nadal jędrna, więc wychodzi al dente. Jeśli czujesz taką potrzebę, wydłuż odrobinę czas pieczenia.
🥓 Boczek 🥓
W plastrach. Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂

🧀 Ser mozzarella 🧀
Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też da radę. 🙂 Myślę, że sprawdzi się tutaj każdy inny ser nadający się do zapiekania, czyli nawet zwyczajny żółty typu Gouda czy Emmentaler.
🌿 Pesto bazyliowe 🌿
Lub bazylia w postaci świeżych listków, którymi także przetykamy cukinię. Pesto jednak nadaje przyjemnego smaku i aromatu, a także wzbogaca danie o dodatkową porcję tłuszczu w postaci oliwy z oliwek. Najlepiej jednak dodać je już po pieczeniu, żeby zachować pełnię wartości odżywczych. 🙂

Cukinia hasselback z boczkiem i mozzarellą
Składniki
- 300 g cukinia
- 6 plastrów boczek
- 150 g mozzarella
- 2 łyżeczki pesto bazyliowe lub świeże listki cukinii
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku (+ do posypania cukinii)
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cukinię pokroić w plastry, nie przecinając jej do końca w taki sposób, aby powstały "kieszonki". Posolić ją i odstawić na kilka minut. Wytrzeć z wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut.
- W międzyczasie boczek i mozzarellę pokroić w plastry odpowiadające wielkością plasterkom cukinii. Podpieczoną cukinię nadziać plasterkami boczku, mozzarellą i listkami bazylii przetykając nimi każdą "przegródkę". Wstawić do piekarnika ustawiając funkcję grill i piec przez kolejne 10 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Nie wiem co napisać… odkąd tylko spróbowałam, to wręcz szaleję za tą cukinią:D Proste, a przy tym jakże smaczne danie!
To super! Bardzo mi miło, że przepis aż tak Ci przypasował. 🙂
To fakt, danie jest mega proste – minimum nakładu i maksimum efektu…