Zupa pomidorowa to klasyka, którą każdy z nas zna z dzieciństwa. Jednak w kontekście diety ketogenicznej, która skupia się na niskiej podaży węglowodanów i wysokim udziale tłuszczów, tradycyjna zupa pomidorowa wymaga pewnych modyfikacji. KETO zupa pomidorowa to idealna propozycja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem tego ulubionego dania, jednocześnie trzymając się zasad diety niskowęglowodanowej. Oto Twój ulubiony obiad w niskowęglowodanowej odsłonie!
Zupa pomidorowa na diecie KETO – co warto wiedzieć?
Dieta ketogeniczna opiera się na zwiększonym spożyciu tłuszczów przy jednoczesnym minimalizowaniu węglowodanów. Pomidory, choć zawierają cukry, są na tyle niskokaloryczne, że mogą być uwzględniane w odpowiednio zbilansowanych posiłkach keto. Kluczem do stworzenia idealnej KETO zupy pomidorowej jest dostosowanie przepisu tak, aby zachować niską zawartość węglowodanów, a jednocześnie wzbogacić go o zdrowe tłuszcze.
Pomidory w sezonowej diecie ketogenicznej
Pomidory na keto diecie nie są oczywistym wyborem… Niektóre osoby tak boją się węglowodanów, że odmawiają sobie nawet plasterka pomidora! Fakt – pomidory, jak wszystkie warzywa zawierają trochę węglowodanów, jednak nie ma ich tam znowu aż tak wiele, żeby je całkowicie eliminować z menu… 100 g pomidorów zawiera ok. 4 g węglowodanów. Pamiętajmy jednak, że należy odliczyć od tego błonnik, czego efektem jest końcowa wartość węglowodanów netto na poziomie ok. 2,7 g. Dużo? Mało? Zostawiam to Tobie do oceny… 🙂
Ja nie wyobrażam sobie życia bez warzyw i z powodzeniem stosuję je w dość sporych ilościach na diecie ketogenicznej. Wystarczy bowiem dokonać kilku kalkulacji i od razu będzie widać jak na dłoni, że całkiem spore ich ilości mieszczą się w dziennym makro. A jak wiadomo kuchnia sezonowa, bazująca na świeżych, lokalnych składnikach jest najzdrowsza i zapewnia najwięcej witamin. Dlatego jeśli natura daje mi pomidory, to robię z nich krem z pomidorów dostosowując przepis w taki sposób, żeby makro się zgadzało… 😀
Mozzarella oraz burrata na diecie KETO
Zastanawiasz się, czy sery, w tym mozzarella oraz burrata mogą wejść w skład Twojego KETO menu? Mam dobre wieści – to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej wszechstronnych opcji na diecie keto.
Dlaczego są one odpowiednie na diecie keto? Oto kilka powodów:
- Niska zawartość węglowodanów: Mozzarella oraz burrata to sery o niskiej zawartości węglowodanów, co czyni je doskonałym wyborem dla osób na diecie keto. Dla przykładu, 100 gramów mozzarelli zawiera zaledwie 1 gram węglowodanów.
- Bogactwo białka: Białko to kluczowy składnik diety keto, a sery są z reguły doskonałym jego źródłem. Pomaga ono w budowaniu i regeneracji mięśni.
- Zawiera tłuszcz: Zawiera tłuszcze nasycone, które pomagają w produkcji cennych ciał ketonowych.
- Zasobna w wapń: Sery to jedno z najlepszych źródeł wapnia, co korzystnie wpływa na zdrowe kości, pod warunkiem odpowiedniego spożycia witaminy D oraz K.
Teraz, gdy wiesz, dlaczego te sery są idealne na diecie keto, przyjrzyjmy się, jak go włączyć do Twojego menu!
KETO zupa pomidorowa z burratą lub mozzarellą: Składniki
- Pomidory: Najlepsze będą świeże, dojrzałe i aromatyczne. Jednak z powodzeniem można przygotować zupę pomidorową na bazie pomidorów z puszki.
- Bulion: Niezbędny element każdej zupy KETO czy nie. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska. Ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. Bez potrzeby wielogodzinnego gotowania.
- Cebula i czosnek: Nieodzowni towarzysze pomidorów. Podbijają ich smak, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.
- Burrata: Dodaje zupie serowej nuty smakowej, a przede wszystkim podbija udział tłuszczu. Włoska burrata wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami, więc także tutaj sprawdzi się świetnie. W razie potrzeby można ją zastąpić mozzarellą.
- Oliwa z oliwek: Do wykończenia dania. Wierzch każdej porcji zupy warto skropić oliwą dla lepszych wrażeń smakowych oraz w celu zwiększenia udziału tłuszczu.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Krem z pomidorów z burratą
Wyposażenie
Składniki
- 500 g pomidory świeże lub z puszki
- 350 ml bulion drobiowy
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 100 g burrata
- 20 ml oliwa z oliwek
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- oregano suszone
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek pokroić drobno. Pomidory pokroić w kawałki. Umieścić w garnku i zalać bulionem. Gotować przez ok. 25 minut, doprawić do smaku. Następnie zblendować w blenderze o wysokiej mocy na gładki, aksamitny krem. Doprawić solą.
- Przelać do talerzy, na środek wyłożyć odrobinę poszarpanej burraty, polać oliwą i posypać oregano.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
KETO zupa pomidorowa z pulpetami jako pomysł na obiad
Prezentowana tutaj zupa pomidorowa – z uwagi na niską kaloryczność – sprawdzi się świetnie jako pierwsze danie obiadowe lub lekka przekąska. Jednak łatwo można zwiększyć jej wartość energetyczną poprzez wysokokaloryczne dodatki. Dzięki dodaniu mięsnych pulpetów może stać się ona pełnoprawnym, samodzielnym KETO obiadem. Koniecznie wypróbuj te ketogeniczne przepisy w roli dodatków:
Może Cię także zainteresować: