Keto krem z pomidorów z burratą, czyli sezonowa keto dieta jest najlepsza!
Pomidory na keto diecie…? Niektórych może to bulwersować… Są osoby, które tak boją się węglowodanów, że odmawiają sobie nawet plasterka pomidora! Pomidory, jak wszystkie warzywa zawierają trochę węglowodanów, jednak nie ma ich tam znowu aż tak wiele, żeby je całkowicie eliminować z menu… 100 g pomidorów zawiera ok. 3,9 g węglowodanów. Pamiętajmy jednak, że należy odliczyć od tego błonnik, czego efektem jest końcowa wartość węglowodanów netto na poziomie ok. 2,7 g. Dużo? Mało? Oceńcie sami…
Ja nie wyobrażam sobie życia bez warzyw i z powodzeniem stosuję je w dość sporych ilościach na diecie ketogenicznej. Wydaje mi się, że niezrozumienie kwestii warzyw w koncepcji keto jest wynikiem albo ignorancji albo lenistwa… Wystarczy bowiem dokonać kilku kalkulacji i od razu będzie widać jak na dłoni, że całkiem spore ilości warzyw mieszczą się w dziennym makro. A jak wiadomo kuchnia sezonowa, bazująca na świeżych, lokalnych składnikach jest najzdrowsza i zapewnia najwięcej witamin. Dlatego jeśli natura daje mi pomidory, to robię keto krem z pomidorów!
Kto jest ze mną…? 😀
Keto krem z pomidorów z burratą- składniki
🍅 Pomidory
Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być nie najpiękniejsze – lekko miękkie lub z pomarszczoną skórką. I tak zostaną zblendowane na gładko… 🙂
🍲 Bulion drobiowy
Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska. Ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. Bez potrzeby wielogodzinnego gotowania. Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.

🧅Cebula i 🧄 czosnek
Nieodzowni towarzysze pomidorów. Podbijają ich smak, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.
🧀 Burrata
Odrobina sera dodaje zupie atrakcyjności. Włoska burrata wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami, więc także tutaj sprawdzi się świetnie. W dodatku dzięki niej zupa uzyskuje taki rustykalny, wiejski charakter… 😉 Alternatywnie można zastosować mozzarellę.

Krem z pomidorów z burratą
Wyposażenie
Składniki
- 500 g pomidor
- 350 ml bulion drobiowy
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 100 g burrata
- 20 ml oliwa z oliwek
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- oregano suszone
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek pokroić drobno. Pomidory pokroić w kawałki. Umieścić w garnku i zalać bulionem. Gotować przez ok. 25 minut, doprawić do smaku. Następnie zblendować w blenderze o wysokiej mocy na gładki, aksamitny krem. Doprawić solą.
- Przelać do talerzy, na środek wyłożyć odrobinę poszarpanej burraty, polać oliwą i posypać oregano.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.