keto proteinowe pulpety brokułowe

Keto proteinowe kotlety brokułowe (Paleo, LowCarb)

Keto dieta jest znana ze swojego wpływu na utratę wagi i ogólną poprawę zdrowia. Jednak jednym z wyzwań na diecie niskowęglowodanowej jest znalezienie smacznych dań, które nie tylko zaspokoją apetyt, ale również dostarczą odpowiednią ilość białka. W tym artykule opisuję przepis na keto proteinowe kotlety brokułowe, które łączą w sobie wyjątkowy smak i zdrowe składniki.

Keto proteinowe kotlety brokułowe, czyli festiwal warzywnych rozmaitości

Przerabiam po kolei warzywa, które latem można dostać w wersji świeżej i lokalnej. Była cukinia, były pomidory. Czas więc na brokuł… Ten niestety nie pochodzi z własnych zbiorów, ale była promocja w sklepie, więc nabyłam. Muszę przyznać, że nie jestem jakąś szczególną fanką tego smaku, ale z pełnym przekonaniem doceniam wartości odżywcze tej roślinki. Jest to skarbnica witamin i antyoksydantów, w dodatku niskokaloryczna i niezbyt zasobna w węglowodany… Jak na kuzyna kalafiora i kapusty przystało, znajdziecie w nich również spore ilości sulforafanu oraz indolo-3-karbinolu, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki ich udziale brokuł wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także stabilizujące estrogen. Są więc warzywem nr 1 w walce z dominacją estrogenową.

Jeśli chcesz poznać więcej sposobów na to, jak walczyć z nierównowagą hormonalną, to zapraszam do zapoznania się z tym artykułem:

Keto proteinowe kotlety z brokuła – składniki

Brokuł

Wspaniałe zielone warzywo, którego korzyści zdrowotnych nie sposób zliczyć… 😛 Warto je wprowadzić na stałe do menu, choć dla wielu nie jest to łatwe ze względu na specyficzny smak i aromat. Można jednak zastosować przyprawy (gałka muszkatołowa, czosnek) lub inne dodatki, które zniwelują intensywność brokułu (np. papryczka chili). W tym wydaniu tę rolę przyjął na siebie sos czosnkowy.

Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Najlepiej w wersji tartej. Nadaje on przyjemnego serowego smaku, stanowi dodatkową porcję białka, a także wiąże brokułową masę. Może to być dowolny inny twardy ser długo dojrzewający, np. grana padano, itp.

Peptydy kolagenowe

Stanowią dodatek jednocześnie będący główną porcją białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrową skórę, stawy i kości. Wspomaga także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy je zastąpić białkiem grochu.

Mieszanka mąk

Tutaj w tej roli mieszanka dwóch mąk, które charakteryzują się wysokim udziałem białek w składzie – łubinowa oraz odtłuszczona mąka lniana. Oprócz dodatkowej porcji białka, charakteryzują się one dość wysoką chłonnością, są więc składnikiem odpowiedzialnym za konsystencję masy brokułowej.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp.
Będziesz mieć także możliwość stworzenia jadłospisu z udziałem tego i innych przepisów. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu