Kolorowe keto ratatouille z salami – warzywna zapiekanka w keto wydaniu
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość warzyw, bo tak naprawdę dopiero się rozkręcam…! 😀 Dzisiaj kwintesencja warzywnego późnego lata, czyli super kolorowe keto ratatouille z salami. No pyszne to było! Gdyby nie wymagało tyle pracy i czasu, to chyba robiłabym codziennie… 😀 Tym bardziej, że cukinii i pomidorów mam pod dostatkiem. W oryginale ta warzywna zapiekanka rozsławiona przez sympatycznego szczura z filmu animowanego pt. „Ratatuj” jest w pełni wegetariańska. Ja jednak postawiłam na niewielki dodatek mięsny w postaci plasterków salami, dzięki czemu udało mi się zwiększyć zawartość tłuszczu w tym daniu. Oczywiście z intencją, aby było ono bardziej przyjazne keto diecie. 🙂
Keto zapiekanka to chyba moja ulubiona forma keto obiadu. Idealna na chłodniejsze dni. Mi akurat udało się wpasować w te kilka ostatnie dni przerwy od upałów… Niemniej sierpień powoli się kończy, zaczynamy zbliżać się bardziej ku jesieni, więc naturalnie pojawi się pewnie więcej okazji do przygotowywania dań na ciepło. A sezon na cukinię i pomidory potrwa jeszcze przynajmniej do końca września, więc szykujcie piekarniki! 🙂
Kolorowe keto ratatouille z salami – składniki

🥒 Cukinia
Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi główny punkt programu. Najlepiej zastosować obie wersje kolorystyczne – zieloną i żółtą.
🍆 Bakłażan
Niezbędny składnik każdego szanującego się ratatouille. Należy wybrać niewielką w przekroju sztukę tak, aby wielkość plastrów pasowała do cukinii, pomidorów i salami.
🍅 Pomidory
Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być lekko miękkie lub z pomarszczoną skórką. I tak zostaną zblendowane na gładko… 🙂
🫑Papryka czerwona
Składnik sosu, jako doborowe towarzystwo dla pomidorów, cebuli i czosnku. Nadaje mu przyjemny, intensywnie czerwony kolor, jak i paprykowy posmak oraz go zagęszcza. Istotne jest użycie blendera o wysokiej mocy, który poradzi sobie z paprykowymi i pomidorowymi skórkami. Jeśli takiego nie posiadasz, dobrze by było obrać paprykę ze skórki.
🧅 Cebula i 🧄 czosnek
Nieodzowni towarzysze pomidorów. Podbijają ich smak, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.
🧈 Tłuszcz
Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj wybór należy do Was… Najlepiej sprawdzi się roślinny, np. olej z awokado, który jest bezpieczny przy obróbce cieplnej. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego gotowania) – w tym przypadku należy dodać ją później, gdy sos lekko przestygnie.

🥓 Salami
Dodatek użyty w celu podbicia tłuszczu i zwiększenia wartości odżywczej zapiekanki. Jak najbardziej może to być salami paprykowane. Najważniejsze, żeby było wysokiej jakości. No i żeby średnicą odpowiadało wielkością pozostałym warzywom… 🙂
🧀 Parmezan lub inny ser długo dojrzewający
Do posypania wierzchu. Nadaje przyjemnego, pikantnego smaku, a po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę, która stanowi ciekawy kontrapunkt dla miękkości upieczonych warzyw.

Ratatouille z salami
Wyposażenie
- forma do zapiekania okrągła, najlepiej ceramiczna
Składniki
Sos
- 2 łyżki olej z awokado
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 130 g papryka czerwona
- 350 g pomidor
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Ratatouille
- 180 g cukinia żółta
- 180 g cukinia zielona
- 180 g bakłażan chudy
- 2 szt. pomidor okrągły
- 80 g salami w plastrach
- 40 g parmezan lub inny twardy ser, starty
- sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
Sos
- Olej z awokado rozgrzać, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w małe kawałki i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do miękkości przez kolejne 10- 15 minut. W razie potrzeby zalać odrobiną wody. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
- Gdy warzywa zmiękną, zestawić z palnika i lekko przestudzić. Zblendować w blenderze o wysokich obrotach na gładką masę. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, zredukować go do odpowiedniej konsystencji.
Ratatouille
- Bakłażana i obie cukinie pokroić na cienkie plastry i obsypać solą. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie pokroić pomidora na cienkie plasterki. Bakłażana i cukinie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W naczyniu do zapiekania umieścić sos, po czym układać po kolei plasterki cukinii zielonej, bakłażana, cukinii żółtej, salami oraz pomidora wzdłuż krawędzi formy. Kontynuować do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° na 45 minut lub do frytkownicy beztłuszczowej na 30 minut.
- Gdy warzywa będą już upieczone, posypać wierzch serem i podpiec jeszcze ok. 5 minut do zrumienienia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.