keto ratatouille z salami

Keto zapiekanka ratatouille z salami (Paleo, LowCarb): Mięsny ratatuj na obiad z piekarnika

Zapiekanka to wdzięczny pomysł na obiad z piekarnika, szczególnie jeśli jest to zdrowy posiłek niskowęglowodanowy tak, jak w tym przypadku. Jeśli zatem nie do końca wiesz co jeść na KETO i brakuje Ci pomysłów na obiady ketogeniczne, to ten przepis będzie doskonałym wyborem!

Kolorowe keto ratatuj: Warzywna zapiekanka w mięsnym wydaniu

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość warzyw, bo tak naprawdę dopiero się rozkręcam…! 😀 Dzisiaj kwintesencja warzywnego późnego lata, czyli super kolorowa keto zapiekanka ratatouille z salami. No pyszne to było! Gdyby nie wymagało tyle pracy i czasu, to chyba robiłabym codziennie… 😀 Tym bardziej, że cukinii i pomidorów mam pod dostatkiem.

W oryginale ta warzywna zapiekanka rozsławiona przez sympatycznego szczura z filmu animowanego pt. „Ratatuj” jest w pełni wegetariańska. Ja jednak postawiłam na niewielki dodatek mięsny w postaci plasterków salami, dzięki czemu udało mi się zwiększyć zawartość tłuszczu w tym daniu. Oczywiście z intencją, aby było ono bardziej przyjazne keto diecie. 🙂

WĄTPLIWOŚCI CO DO WARZYW NA KETO DIECIE...?
Całą prawdę o warzywach na keto diecie poznacie w kompleksowym przewodniku po diecie ketogenicznej

Keto zapiekanka to chyba moja ulubiona forma keto obiadu. Idealna na chłodniejsze dni. Mi akurat udało się wpasować w te kilka ostatnie dni przerwy od upałów… Niemniej sierpień powoli się kończy, zaczynamy zbliżać się bardziej ku jesieni, więc naturalnie pojawi się pewnie więcej okazji do przygotowywania dań na ciepło. A sezon na cukinię i pomidory potrwa jeszcze przynajmniej do końca września, więc szykujcie piekarniki! 🙂

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • wysoka zawartość białka sprzyja uczuciu długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • duży udział błonnika pomaga kontrolować glikemię i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej, co usprawnia walkę z nadwagą, w szczególności z otyłością brzuszną

Keto zapiekanka ratatouille z salami na keto obiad z piekarnika: Składniki podstawowe

zapiekanka ratatuj z salami
keto ratatuj

Cukinia

Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi główny punkt programu. Najlepiej zastosować obie wersje kolorystyczne – zieloną i żółtą.

Bakłażan

Niezbędny składnik każdego szanującego się ratatouille. Należy wybrać niewielką w przekroju sztukę tak, aby wielkość plastrów pasowała do cukinii, pomidorów i salami.

Pomidory

Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być lekko miękkie lub z pomarszczoną skórką. I tak zostaną zblendowane na gładko… 🙂

Papryka czerwona

Składnik sosu, jako doborowe towarzystwo dla pomidorów, cebuli i czosnku. Nadaje mu przyjemny, intensywnie czerwony kolor, jak i paprykowy posmak oraz go zagęszcza. Istotne jest użycie blendera o wysokiej mocy, który poradzi sobie z paprykowymi i pomidorowymi skórkami. Jeśli takiego nie posiadasz, dobrze by było obrać paprykę ze skórki.

Cebula i czosnek

Nieodzowni towarzysze pomidorów. Podbijają ich smak, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.

Tłuszcz

Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj wybór należy do Was… Najlepiej sprawdzi się roślinny, np. olej z awokado, który jest bezpieczny przy obróbce cieplnej. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego gotowania) – w tym przypadku należy dodać ją później, gdy sos lekko przestygnie.

keto zapiekanka ratatouille z salami
ratatouille z salami

Zapiekanka ratatuj z salami: Ketogeniczne dodatki

Salami

Dodatek użyty w celu podbicia tłuszczu i zwiększenia wartości odżywczej zapiekanki. Jak najbardziej może to być salami paprykowane. Najważniejsze, żeby było wysokiej jakości. No i żeby średnicą odpowiadało wielkością pozostałym warzywom… 🙂

Parmezan lub inny ser długo dojrzewający (opcjonalnie)

Do posypania wierzchu. Nadaje przyjemnego, pikantnego smaku, a po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę, która stanowi ciekawy kontrapunkt dla miękkości upieczonych warzyw.

keto ratatouille z salami

Ratatouille z salami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Danie, które nie potrzebuje specjalnej reklamy – jest pyszne, kolorowe i zdrowe, w dodatku utrzymane w śródziemnomorskich klimatach. Jego jedyny minus to fakt, że jest ciut pracochłonne. Na szczęście wygląd i smak keto ratatouille z salami wynagradza wszelkie trudy. Koniecznie do zrobienia w sezonie! 🙂
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Francuska, Śródziemnomorska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Sos

  • 2 łyżki olej z awokado
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 130 g papryka czerwona
  • 350 g pomidor
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku

Ratatouille

  • 180 g cukinia żółta
  • 180 g cukinia zielona
  • 180 g bakłażan chudy
  • 2 szt. pomidor okrągły
  • 160 g salami w plastrach
  • 60 g parmezan lub inny twardy ser, starty
  • sól himalajskakłodawska lub morska
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Sos

  • Olej z awokado rozgrzać, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w małe kawałki i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do miękkości przez kolejne 10- 15 minut. W razie potrzeby zalać odrobiną wody. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  • Gdy warzywa zmiękną, zestawić z palnika i lekko przestudzić. Zblendować w blenderze o wysokich obrotach na gładką masę. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, zredukować go do odpowiedniej konsystencji.

Ratatouille

  • Bakłażana i obie cukinie pokroić na cienkie plastry i obsypać solą. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie pokroić pomidora na cienkie plasterki. Bakłażana i cukinie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W naczyniu do zapiekania umieścić sos, po czym układać po kolei plasterki cukinii zielonej, bakłażana, cukinii żółtej, oraz pomidora wzdłuż krawędzi formy, pomiędzy równomiernie rozmieszczając plastry salami. Kontynuować do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° na 45 minut lub do frytkownicy beztłuszczowej na 30 minut.
  • Gdy warzywa będą już upieczone, posypać wierzch serem i podpiec jeszcze ok. 5 minut do zrumienienia.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ratatouille z salami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
358.54
% RWS*
Tłuszcz
 
25.16
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
8.2
g
51
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.82
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
12.54
g
Cholesterol
 
41.8
mg
14
%
Sód
 
1.162
mg
0
%
Potas
 
970.82
mg
28
%
Węglowodany
 
17.39
g
Błonnik
 
5.22
g
22
%
Cukier
 
10.42
g
Białko
 
17.96
g
18
%
Witamina A
 
2.566
IU
0
%
Witamina C
 
81.62
mg
99
%
Wapń
 
227.46
mg
23
%
Żelazo
 
1.7
mg
9
%
Węglowodany netto
 
12.17
g
49
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu