wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto ratatouille z salami

Kolorowe keto ratatouille z salami (Paleo, LowCarb)

Kolorowe keto ratatouille z salami – warzywna zapiekanka w keto wydaniu

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość warzyw, bo tak naprawdę dopiero się rozkręcam…! 😀 Dzisiaj kwintesencja warzywnego późnego lata, czyli super kolorowe keto ratatouille z salami. No pyszne to było! Gdyby nie wymagało tyle pracy i czasu, to chyba robiłabym codziennie… 😀 Tym bardziej, że cukinii i pomidorów mam pod dostatkiem. W oryginale ta warzywna zapiekanka rozsławiona przez sympatycznego szczura z filmu animowanego pt. „Ratatuj” jest w pełni wegetariańska. Ja jednak postawiłam na niewielki dodatek mięsny w postaci plasterków salami, dzięki czemu udało mi się zwiększyć zawartość tłuszczu w tym daniu. Oczywiście z intencją, aby było ono bardziej przyjazne keto diecie. 🙂


WĄTPLIWOŚCI CO DO WARZYW NA KETO DIECIE...?
Całą prawdę o warzywach na keto diecie poznacie w kompleksowym przewodniku po diecie ketogenicznej

Keto zapiekanka to chyba moja ulubiona forma keto obiadu. Idealna na chłodniejsze dni. Mi akurat udało się wpasować w te kilka ostatnie dni przerwy od upałów… Niemniej sierpień powoli się kończy, zaczynamy zbliżać się bardziej ku jesieni, więc naturalnie pojawi się pewnie więcej okazji do przygotowywania dań na ciepło. A sezon na cukinię i pomidory potrwa jeszcze przynajmniej do końca września, więc szykujcie piekarniki! 🙂

Kolorowe keto ratatouille z salami – składniki

keto ratatuj
Keto ratatuj przed pieczeniem

🥒 Cukinia

Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi główny punkt programu. Najlepiej zastosować obie wersje kolorystyczne – zieloną i żółtą.

🍆 Bakłażan

Niezbędny składnik każdego szanującego się ratatouille. Należy wybrać niewielką w przekroju sztukę tak, aby wielkość plastrów pasowała do cukinii, pomidorów i salami.

🍅 Pomidory

Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być lekko miękkie lub z pomarszczoną skórką. I tak zostaną zblendowane na gładko… 🙂

🫑Papryka czerwona

Składnik sosu, jako doborowe towarzystwo dla pomidorów, cebuli i czosnku. Nadaje mu przyjemny, intensywnie czerwony kolor, jak i paprykowy posmak oraz go zagęszcza. Istotne jest użycie blendera o wysokiej mocy, który poradzi sobie z paprykowymi i pomidorowymi skórkami. Jeśli takiego nie posiadasz, dobrze by było obrać paprykę ze skórki.

🧅 Cebula i 🧄 czosnek

Nieodzowni towarzysze pomidorów. Podbijają ich smak, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.

🧈 Tłuszcz

Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj wybór należy do Was… Najlepiej sprawdzi się roślinny, np. olej z awokado, który jest bezpieczny przy obróbce cieplnej. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego gotowania) – w tym przypadku należy dodać ją później, gdy sos lekko przestygnie.

ratatouille z salami
Keto ratatouille z salami

🥓 Salami

Dodatek użyty w celu podbicia tłuszczu i zwiększenia wartości odżywczej zapiekanki. Jak najbardziej może to być salami paprykowane. Najważniejsze, żeby było wysokiej jakości. No i żeby średnicą odpowiadało wielkością pozostałym warzywom… 🙂

🧀 Parmezan lub inny ser długo dojrzewający

Do posypania wierzchu. Nadaje przyjemnego, pikantnego smaku, a po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę, która stanowi ciekawy kontrapunkt dla miękkości upieczonych warzyw.

keto ratatouille z salami

Ratatouille z salami

Modern Cavegirl
Danie, które nie potrzebuje specjalnej reklamy – jest pyszne, kolorowe i zdrowe, w dodatku utrzymane w śródziemnomorskich klimatach. Jego jedyny minus to fakt, że jest ciut pracochłonne. Na szczęście wygląd i smak keto ratatouille z salami wynagradza wszelkie trudy. Koniecznie do zrobienia w sezonie! 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 20 mins
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Wyposażenie

Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Sos

  • 2 łyżki olej z awokado
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 130 g papryka czerwona
  • 350 g pomidor
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku

Ratatouille

  • 180 g cukinia żółta
  • 180 g cukinia zielona
  • 180 g bakłażan chudy
  • 2 szt. pomidor okrągły
  • 80 g salami w plastrach
  • 40 g parmezan lub inny twardy ser, starty
  • sól himalajskakłodawska lub morska
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Sos

  • Olej z awokado rozgrzać, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w małe kawałki i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do miękkości przez kolejne 10- 15 minut. W razie potrzeby zalać odrobiną wody. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  • Gdy warzywa zmiękną, zestawić z palnika i lekko przestudzić. Zblendować w blenderze o wysokich obrotach na gładką masę. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, zredukować go do odpowiedniej konsystencji.

Ratatouille

  • Bakłażana i obie cukinie pokroić na cienkie plastry i obsypać solą. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie pokroić pomidora na cienkie plasterki. Bakłażana i cukinie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W naczyniu do zapiekania umieścić sos, po czym układać po kolei plasterki cukinii zielonej, bakłażana, cukinii żółtej, salami oraz pomidora wzdłuż krawędzi formy. Kontynuować do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° na 45 minut lub do frytkownicy beztłuszczowej na 30 minut.
  • Gdy warzywa będą już upieczone, posypać wierzch serem i podpiec jeszcze ok. 5 minut do zrumienienia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ratatouille z salami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
257.54
% RWS*
Tłuszcz
 
17.13
g
26
%
Tłuszcze nasycone
 
5
g
31
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.04
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
8.96
g
Cholesterol
 
22.6
mg
8
%
Sód
 
630.4
mg
27
%
Potas
 
890.62
mg
25
%
Węglowodany
 
16.91
g
6
%
Błonnik
 
5.22
g
22
%
Cukier
 
10.38
g
12
%
Białko
 
11.65
g
23
%
Witamina A
 
2527.88
IU
51
%
Witamina C
 
81.62
mg
99
%
Wapń
 
165.66
mg
17
%
Żelazo
 
1.4
mg
8
%
Węglowodany netto
 
11.69
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu