keto jajka po szkocku

Jajka po szkocku (Keto, Paleo, LowCarb, Carnivore)

Jajka po szkocku, czyli kotlety mielone nadziewane jajkiem to pomysł na idealny i bardzo sycący keto obiad, który wprost idealnie wpisuje się w wytyczne diety ketogenicznej. Ten dwuskładnikowy keto przepis zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania.

Jajka po szkocku, czyli zupełnie nieroślinna propozycja

Muszę przyznać, że akcja Keto AIP dała mi się trochę we znaki… Objawia się to niepohamowaną ochotą na jajka, które zdecydowałam się wyeliminować na jakiś czas (to już będzie 3 tygodnie!). Od dzisiaj włączam je z powrotem do diety i nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo mnie to cieszy… 🙂

Okazuje się, że trzy produkty, bez których nie wyobrażam sobie życia to właśnie jajka, kawa i czekolada. 😀 Pozostałe eliminacje na protokole autoimmunologicznym nie robią na mnie większego wrażenia. Niestety, na tę ostatnią pozycję przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać… Kawę włączyłam niejako równolegle z żółtkami (wiem, że nie powinno się tak robić), ale na czekoladę przyjdzie czas dopiero po jajkach.

Skoro mowa o jajkach, to dzisiaj przychodzę do Was z super propozycją na keto posiłek z ich udziałem. Są to jajka po szkocku, czyli jajka ugotowane na miękko w mięsnej skorupce. Innymi słowy – keto kotlety mięsne nadziewane jajkiem. Bardzo smaczna i odżywcza propozycja, która przypadnie do gustu nie tylko adeptom keto diety, ale także osobom na diecie karniwora.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis cechuje się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • bardzo wysoka zawartość białka gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów, a także zwiększa przyswajalność witamin
  • bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej oraz ułatwia eliminację tłuszczu, w szczególności tego opornego z brzucha

Jajka po szkocku – składniki

No tutaj będzie skromnie, gdyż jajka po szkocku to – pomijając przyprawy – danie właściwie dwuskładnikowe… 🙂

Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Mięso mielone

U mnie drobiowe, choć właściwie nada się każde. Ważne jest, żeby było wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne). Mi się udało kupić mielone z drobiu ze zrównoważonego chowu i bez antybiotyków, więc użyłam właśnie jego.

Przyprawy

Także tutaj panuje pełna dowolność. Ja postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do soli oraz pieprzu. Nie ma jednak przeciwwskazań, żeby dodać do mięsa także ulubionych ziół czy na przykład papryki słodkiej, ostrej lub wędzonej. 🙂

keto jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Jajka po szkocku to pomysł na szybki i prosty keto obiad. Minimum składników i nakładu pracy, maksimum efektu, włączając w to wysokie walory smakowe. Czy istnieje ktoś, kto by się potrafił oprzeć takiej przyjemnej dla oka i podniebienia potrawie…?
Czas przygotowania 6 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Angielska
Porcje 4 sztuki
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 400 g mięso mielone wieprzowe
  • 4 szt. jajka małe w temp. pokojowej
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw Twoja ulubiona
  • rukola lub sałata do podania (opcjonalnie)
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ugotować na miękko (ok. 4 – 5 minut, czas należy dostosować do wielkości jajek). Od razu kompletnie wystudzić przelewając zimną wodą. Mięso przyprawić według uznania i podzielić na 4 równe części. Jajka obrać (należy to robić delikatnie) i każde owinąć porcją mięsa formując kule.
  • Piec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu lub frytkownicy tłuszczowej nagrzanej do 180° przez ok. 10 minut z każdej strony (aż wierzch się lekko przyrumieni).
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Jajka po szkocku
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
205.92
% RWS*
Tłuszcz
 
12.29
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
3.68
g
23
%
Tłuszcze trans
 
0.08
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.35
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.22
g
Cholesterol
 
249.68
mg
83
%
Sód
 
122.48
mg
5
%
Potas
 
582.72
mg
17
%
Węglowodany
 
0.36
g
Cukier
 
0.16
g
Białko
 
22.98
g
23
%
Witamina A
 
237.6
IU
5
%
Wapń
 
30.64
mg
3
%
Żelazo
 
1.59
mg
9
%
Węglowodany netto
 
0.36
g
1
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

4 Comments

  1. Avatar for Wkurzona
    Wkurzona says:

    1 gwiazdka
    Poniewczasie znalazłam przepis po angielsku (pierwszy lepszy po wpisaniu w wyszukiwarkę „scotch egg”), w którym krok po kroku rozpisano jak należy postępować z jajkami. Między innymi podano tam, by gotować je dokładnie 7 i pół minuty. A także co zrobić, by obrać je bez uszkadzania. Ale po co o tym wspominać, skoro zamiast tego można opisać zmagania żywieniowe autorki.
    Dziękuję za ten wpis, dzięki niemu wiem, by szukać gdzie indziej.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jajka gotowane 7,5 minuty nie będą miały płynnego środka (chyba, że to jajko strusie… ;)), więc jeśli Ci na tym nie zależy, to przepis, który znalazłaś będzie ok. Mi zależy jednak na zachowaniu maksimum wartości odżywczych, które zostają utracone wraz ze ścinaniem się żółtka, stąd krótszy czas gotowania… Chciałabym zaznaczyć, że ja nie miałam żadnych problemów z obraniem jajek po 4 minutach, choć należy się z nimi obchodzić delikatnie, a czas gotowania dostosować do ich wielkości (kwestia doświadczenia).
      Nie mam pojęcia jakich wskazówek co do obierania jajka można potrzebować po gotowaniu ich przez 7,5 minuty, skoro to już praktycznie jajko ugotowane na twardo… Przykro mi, że podany przeze mnie czas gotowania nie sprawdził się w Twoim przypadku, a instrukcji obierania jajek zabrakło… Po prostu nie przyszło mi do głowy, że ktoś może czegoś takiego potrzebować…
      Jednocześnie życzę Ci udanych przedsięwzięć kulinarnych z przepisami skądś indziej… 😉 Tymczasem wracam do opisywania moich zmagań żywieniowych, gdyż właśnie taki jest cel istnienia tego bloga. 🙂

  2. Avatar for Wkurzona
    Wkurzona says:

    Jakim cudem obrać jajka na miękko? Zmarnowałam dwa jajka, bo rozpłynęły mi się w rękach. Resztę musiałam dogotować, żeby w ogóle dało się coś z tego zrobić

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jajka na miękko charakteryzują się tym, że żółtko jest płynne, a białko ścięte, więc nie powinno być problemu z ich obraniem. Należy dostosować czas gotowania, gdyż może się on różnić w zależności od wielkości jajek, mocy palnika, itp.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu