Keto ciasto kokosowo – kakaowe, czyli coś słodkiego na weekend
W związku z faktem, że idzie weekend, postanowiłam zaproponować Wam przepis na coś słodkiego… 🙂 A trzeba przyznać, że sprawa nie jest taka prosta, jeśli stosuje się protokół autoimmunologiczny. Odpada bowiem duża część typowo deserowych składników, w tym np. standardowe keto słodziki oraz jajka. Ja co prawda włączam już powoli poszczególne produkty i wygląda na to, że żółtka są w moim przypadku OK. Jednak to keto ciasto robiłam już tydzień temu, kiedy byłam jeszcze na końcówce etapu eliminacji…
Mimo braku wielu typowych dla keto ciast produktów, ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne i w zupełności zaspokajające ochotę na słodkie. 🙂 Składa się z trzech warstw – kruchego spodu, masy kokosowej oraz masy kakaowej.
Keto ciasto kokosowo – kakaowe w rozkładzie na czynniki pierwsze
🍪 Kruchy spód
Jak to bywa, na AIP kruche ciasto to połączenie dwóch podstawowych składników – mąki kokosowej oraz oleju kokosowego. Ciasto w tym wydaniu niestety ma tendencję do rozpadania się, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma… Do posłodzenia użyłam stewii w kroplach oraz ekstraktu z wanilii.
🥥 Kokos
To bohater także kolejnej warstwy, gdzie występuje pod postacią pasty kokosowej, mleka kokosowego oraz śmietany kokosowej. Wszystko to razem połączone tworzy przyjemny w odbiorze krem. Nie zaskoczę Was chyba, jeśli dodam, że mocno kokosowy w smaku… Tym bardziej, że posłodzony kropelkami słodzącymi o smaku kokosa… 😀
Żeby nie było tak monotematycznie, do ostatniej warstwy poszedł nie tylko kokos, ale także awokado. Jest to nic innego jak kakaowy mus z awokado – jedna z moich ulubionych przekąsek na AIP. Powstaje on w wyniku zblendowania awokado z mlekiem kokosowym oraz ostatnim składnikiem dzisiejszej propozycji, przedstawionym poniżej.
Dlaczego surowe? Bo tylko takie jest dozwolone na AIP. Najlepiej zmielone. Oczywiście można go zastąpić normalnym ciemnym kakao, jeśli nie stosujecie w swoim życiu takich ograniczeń żywieniowych, jak ja…
Jak widzicie ciasto nie jest skomplikowane i bazuje na podstawowych, naturalnych składnikach. A w dodatku robi się je szybko, także tym bardziej polecam je jako weekendowy keto deser!
Ciasto kokosowo – kakaowe
Wyposażenie
- tortownica Ø 20 cm
Składniki
Spód
- 100 g mąka kokosowa
- 75 g olej kokosowy
- 1 łyżka woda zimna
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 8 kropli stewia w płynie lub kropelki smakowe
Masa kokosowa
- 130 g śmietana kokosowa lub gęsta część puszki mleka kokosowego
- 100 g mus kokosowy (pasta kokosowa)
- 120 g gęste mleko kokosowe z kartonu
- 10 kropli kropelki słodzące kokosowe lub stewia w płynie
Masa kakaowa
- 100 g awokado
- 120 g gęste mleko kokosowe z kartonu
- 30 g kakao surowe
- 15 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie, jednorodne ciasto. Wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do zrumienienia (ok. 8 minut) w piekarniku nagrzanym do 160° z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić.
Masa kokosowa
- Mus kokosowy (pastę) podgrzać razem z mlekiem kokosowym do rozpuszczenia. Ostudzić i ubić trzepaczką ze śmietaną kokosową. Dosłodzić do smaku. Wyłożyć na ostudzony spód.
Masa kakaowa
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na masę kokosową. Wstawić do lodówki do stężenia (na min. 30 minut).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.