keto ciasto kokosowo - kakaowe

Keto ciasto kokosowo – kakaowe (Paleo, LowCarb, AIP, bez nabiału, bez glutenu)

Keto ciasto kokosowo – kakaowe, czyli coś słodkiego na weekend

W związku z faktem, że idzie weekend, postanowiłam zaproponować Wam przepis na coś słodkiego… 🙂 A trzeba przyznać, że sprawa nie jest taka prosta, jeśli stosuje się protokół autoimmunologiczny. Odpada bowiem duża część typowo deserowych składników, w tym np. standardowe keto słodziki oraz jajka. Ja co prawda włączam już powoli poszczególne produkty i wygląda na to, że żółtka są w moim przypadku OK. Jednak to keto ciasto robiłam już tydzień temu, kiedy byłam jeszcze na końcówce etapu eliminacji…

Mimo braku wielu typowych dla keto ciast produktów, ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne i w zupełności zaspokajające ochotę na słodkie. 🙂 Składa się z trzech warstw – kruchego spodu, masy kokosowej oraz masy kakaowej.

Keto ciasto kokosowo – kakaowe w rozkładzie na czynniki pierwsze

🍪 Kruchy spód

Jak to bywa, na AIP kruche ciasto to połączenie dwóch podstawowych składników – mąki kokosowej oraz oleju kokosowego. Ciasto w tym wydaniu niestety ma tendencję do rozpadania się, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma… Do posłodzenia użyłam stewii w kroplach oraz ekstraktu z wanilii.

🥥 Kokos

To bohater także kolejnej warstwy, gdzie występuje pod postacią pasty kokosowej, mleka kokosowego oraz śmietany kokosowej. Wszystko to razem połączone tworzy przyjemny w odbiorze krem. Nie zaskoczę Was chyba, jeśli dodam, że mocno kokosowy w smaku… Tym bardziej, że posłodzony kropelkami słodzącymi o smaku kokosa… 😀

ciasto kokosowo - kakaowe
Keto ciasto kokosowo – kakaowe

🥑Awokado

Żeby nie było tak monotematycznie, do ostatniej warstwy poszedł nie tylko kokos, ale także awokado. Jest to nic innego jak kakaowy mus z awokado – jedna z moich ulubionych przekąsek na AIP. Powstaje on w wyniku zblendowania awokado z mlekiem kokosowym oraz ostatnim składnikiem dzisiejszej propozycji, przedstawionym poniżej.

🍫Kakao surowe

Dlaczego surowe? Bo tylko takie jest dozwolone na AIP. Najlepiej zmielone. Oczywiście można go zastąpić normalnym ciemnym kakao, jeśli nie stosujecie w swoim życiu takich ograniczeń żywieniowych, jak ja…

Jak widzicie ciasto nie jest skomplikowane i bazuje na podstawowych, naturalnych składnikach. A w dodatku robi się je szybko, także tym bardziej polecam je jako weekendowy keto deser!

keto ciasto kokosowo - kakaowe

Ciasto kokosowo – kakaowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pozbawione alergenów keto ciasto kokosowo – kakaowe to pyszny i delikatny w smaku deser, którym można się cieszyć bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Tylko naturalne składniki najwyższej jakości sprawiają, że to małe co nieco jest odżywcze i satysfakcjonujące.
Czas przygotowania 12 minuty
Czas gotowania 8 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód

Masa kokosowa

Masa kakaowa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie, jednorodne ciasto. Wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do zrumienienia (ok. 8 minut) w piekarniku nagrzanym do 160° z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić.

Masa kokosowa

  • Mus kokosowy (pastę) podgrzać razem z mlekiem kokosowym do rozpuszczenia. Ostudzić i ubić trzepaczką ze śmietaną kokosową. Dosłodzić do smaku. Wyłożyć na ostudzony spód.

Masa kakaowa

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na masę kokosową. Wstawić do lodówki do stężenia (na min. 30 minut).
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ciasto kokosowo – kakaowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
251.39
% RWS*
Tłuszcz
 
22.23
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
14.37
g
90
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.32
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.59
g
Sód
 
25.65
mg
1
%
Potas
 
94.4
mg
3
%
Węglowodany
 
11.62
g
39
%
Błonnik
 
6.93
g
29
%
Cukier
 
1.99
g
Białko
 
3.33
g
3
%
Witamina A
 
14.6
IU
0
%
Witamina C
 
1.19
mg
1
%
Wapń
 
8.31
mg
1
%
Żelazo
 
1.01
mg
6
%
Węglowodany netto
 
4.69
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu