Jeśli zastanawiasz się jak dostarczyć kolagenu naturalnie wraz z dietą, to przepis na bulion kolagenowy jest dokładnie tym, czego potrzebujesz! Ten esencjonalny, odżywczy płyn jest niczym nektar Bogów, po którym od razu poczujesz się lepiej. Stanowi świetne remedium na przeziębienie, kaca i inne dolegliwości duszy i ciała. Jednak warto go włączyć do menu nie tylko w trakcie rekonwalescencji. Spożywany regularnie z pewnością pomoże Ci uzupełnić braki kolagenu w organizmie.
Czym jest bulion kolagenowy?
Bulion kolagenowy to długo gotowany wywar na bazie kości, chrząstek i ścięgien zwierzęcych. Podczas gotowania składniki te uwalniają cenny kolagen oraz inne składniki odżywcze, takie jak minerały, aminokwasy i żelatyna.
Jego wspaniałe właściwości są znane już od dawien dawna. Od setek lat ludzie na całym świecie gotowali wywary kostne jako sposób na wzmocnienie organizmu.
Główne korzyści picia bulionu kolagenowego
Prawidłowo przygotowany wywar kolagenowy oferuje wiele korzyści zdrowotnych, wpływa także pozytywnie na urodę. Oto, czego możesz się spodziewać przy regularnej konsumpcji:
- Wspomaga zdrowie stawów i kości: Kolagen to główny składnik chrząstek i stawów. Częste spożywanie bulionu kolagenowego może pomóc w redukcji bólu stawów i zwiększeniu ich elastyczności.
- Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci: Kolagen jest niezbędny dla zdrowej skóry. Pomaga w redukcji zmarszczek, nawilża skórę i poprawia jej elastyczność.
- Wzmacnia układ trawienny: Żelatyna zawarta w bulionie wspiera funkcjonowanie jelit, zapobiegając ich nieszczelności i wspomagając trawienie.
- Wspiera układ odpornościowy i hormonalny: Bulion kolagenowy zawiera aminokwasy i minerały, które wspomagają odporność organizmu. Wpływa także pozytywnie na pracę tarczycy oraz układu hormonalnego, dzięki czemu jest polecany osobom borykającym się z chorobą Hashimoto.
- Poprawia jakość snu i regenerację: Glicyna obecna w bulionie kolagenowym sprzyja dobrej jakości snu oraz regeneracji organizmu po wysiłku.
ZOBACZ TAKŻE: Jak dostarczyć kolagen i ile dziennie powinno się spożywać?
Kolagen w płynie: Bulion na odchudzanie
Jeśli zastanawiasz się czy bulion kolagenowy może pozytywnie wpływać na utratę wagi, to podpowiem Ci, że jak najbardziej tak. Kolagen jako białko odgrywa istotną rolę w procesie odchudzania. Ten odżywczy płyn nie tylko zapewnia sytość na długo, ale i poprawia skład mikroflory jelitowej, co sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów.
Białko zawarte w bulionie pomoże także zachować tkankę mięśniową, co bywa nie lada wyzwaniem podczas redukcji masy ciała.
SPRAWDŹ: Wpływ białka na skuteczność odchudzania
Przygotowanie bulionu na kościach i nóżkach: Wyzwania & najlepsze rozwiązania
Jednym z podstawowych kłopotów z rosołem kolagenowym jest konieczność jego długiego gotowania. Taki wywar powinien sobie „pyrkać” na małym ogniu przez co najmniej 4 godziny. Jest to czas niezbędny do tego, aby uwolnić kolagen z tkanek zwierzęcych.
I o ile kiedyś postawienie gara na kilka godzin i monitorowanie go od czasu do czasu nie stanowiło problemu, to w dzisiejszych czasach nie zawsze dysponuje się taką ilością czasu, aby to było możliwe. Na szczęście i na to jest rozwiązanie albo nawet dwa:
- Użycie wolnowaru, choć nadal oznacza długotrwałe gotowanie, to jednak sprawia, że nie musimy pilnować czasu i temperatury.
- Zastosowanie szybkowaru natomiast pozwala uzyskać ten sam efekt w dużo krótszym czasie. Ciśnienie powstające w szybkowarze przyspiesza proces wytrącania kolagenu, dzięki czemu możesz się cieszyć bulionem kolagenowym w już ok. godzinę. Zdecydowanie polecam Ci ten sposób na przygotowanie bulionu pełnego dobroczynnego kolagenu.
Przepis na kolagen w płynie, czyli rosół kolagenowy: Składniki & wskazówki
W przepisie na rosół kolagenowy używamy kości, skór zwierzęcych oraz części bogatych w kolagen typu golonka, nóżki wieprzowe czy drobiowe. I choć może nie brzmi to apetycznie, jest to warunek konieczny. Warzywa rosołowe oraz przyprawy dodajemy natomiast głównie dla smaku. Sekretem udanego bulionu kolagenowego jest jednak dodanie octu. Kwaśne środowisko pomaga bowiem uwolnić kolagen i aminokwasy do płynu.
Stanowi on świetną bazę do przygotowania innych zup. A jeśli wstawisz bulion do lodówki, otrzymasz pyszną mięsną galaretę.
Oto przepis:
Bulion kolagenowy
Wyposażenie
Składniki
- 0,5 kg kości kurczęcych lub wołowych
- 3 szt. łapki kurze lub nóżka wieprzowa albo golonka
- 1 szt. goleń wołowa lub kość szpikowa
- 2 szt. seler naciowy
- 2 szt. marchewka
- 1 szt. cebula
- 1 łyżka sól czubata
- 2 łyżki ocet jabłkowy lub winny
- 1 pęczek natka pietruszki
- 2 szt. liście laurowe
- woda do pełna (ok. 2 – 3 litry)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieść w szybkowarze. Zamknij i ustaw na palniku. Gdy w garnku powstanie ciśnienie, zmniejsz intensywność i gotuj przez ok. 1 h. Nie otwieraj pokrywy dopóki nie opadnie ciśnienie!
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Najczęściej Zadawane Pytania
Jak najbardziej. Zaleca się codzienne spożywanie przynajmniej 1-2 filiżanek.
Wszystko zależy od poziomu niedoborów kolagenu w organizmie oraz ilości spożycia, ale z reguły pierwsze efekty można zauważyć już po kilku tygodniach.
Bulion najlepiej przechowywać w szklanych słoikach w lodówce do 5 dni lub zamrożony do 6 miesięcy. Z powodzeniem można go także wekować. Aby zajmował mniej miejsca można go także porządnie zredukować podczas gotowania.
Tak! Jest sycący, niskokaloryczny i wspiera metabolizm, co czyni go doskonałym elementem diet odchudzających.
Tak, ale osoby z nietolerancją histaminy mogą reagować pogorszeniem samopoczucia, dlatego powinny podchodzić do jego konsumpcji z rozwagą.