Jeśli szukasz wyjątkowego pomysłu na Keto Obiad, który wyróżni się zarówno smakiem, jak i wyglądem, to jesteś we właściwym miejscu! Moja dzisiejsza propozycja, czyli Nadziewane Kalmary w Pomidorach to prawdziwy rarytas kulinarny, który zachwyci nie tylko smakoszy, ale także sceptyków dań z owocami morza.
W kuchni istnieją dania, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także wyglądem i aromatem. Jednym z takich kulinarnych arcydzieł są nadziewane kalmary w pomidorach. To prawdziwa uczta smaków, która przeniesie Cię prosto nad wybrzeże Morza Śródziemnego. Dzięki temu przepisowi na to wyjątkowe danie, będziesz mógł zaprosić współbiesiadników do świata niezwykłych doznań kulinarnych. No chyba, że zdecydujesz, że zostawisz wszystko tylko dla siebie… 🙂
Keto Nadziewane Kalmary w Pomidorach – Potrzebne Produkty
Składniki:
- Kalmary w całości (tuby), oczyszczone. Jako owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością białka. Dodatkowo, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Kalmary są także źródłem jodu, żelaza, fosforu, wapnia i manganu. Jeśli korzystasz z kalmarów mrożonych, to przed przygotowywaniem dania należy je całkowicie rozmrozić.
- Warzywa, w tym: cebula, cukinia i papryka czerwona. Stanowią podstawę nadzienia i idealnie wpisują się w kuchnię śródziemnomorską.
- Pieczarki – dodatkowy element nadzienia, który dobrze współgra z pozostałymi składnikami.
- Pomidory – w postaci koncentratu, jednak można użyć także świeżych.
- Olej z awokado – Do duszenia kalmarów oraz jako składnik sosu pomidorowego.
- Przyprawy w podstawowej wersji, czyli sól, pieprz oraz śródziemnomorskie zioła (bazylia, oregano)
Warto dodać, że choć przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, efekt końcowy jest tego wart. Tak naprawdę jedyne wyzwanie to nie przegotować kalmarów, aby pozostały jędrne w konsystencji i nie zrobiły się gumowate. Zasmakuj więc śródziemnomorskich inspiracji i przekonaj się, że prostota może iść w parze z wyrafinowanym smakiem.
ZOBACZ: Keto Dieta W Wydaniu Śródziemnomorskim

KETO JADŁOSPIS W PREZENCIE
Chcesz zobaczyć jak wygląda zbilansowany KETO jadłospis w praktyce? Dołącz do CaveLetter’a i odbierz go w prezencie za zapis.

Nadziewane kalmary w pomidorach
Wyposażenie
Składniki
- 350 g kalmary w całości (dwie sztuki/tuby)
- 40 g cebula
- 4 łyżki olej z awokado
- 150 g papryka czerwona
- 120 g cukinia
- 85 g pieczarki
- 20 g koncentrat pomidorowy
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- rukola do podania
Sposób przygotowania
- Cebulę, paprykę cukinię oraz pieczarki pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na połowie oleju z awokado aż staną się miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić.
- Tuby kalmarów opłukać, wytrzeć do sucha i nafaszerować nadzieniem z papryki, cukinii, cebuli oraz pieczarek. Końce zabezpieczyć wykałaczką. Na pozostałym oleju smażyć kalmary z obu stron, po chwili dodając koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie dodać trochę wody, dostosowując konsystencję sosu do własnych preferencji. Przykryć i dusić ok. 5 – 8 minut aż kalmary staną się miękkie, ale nie gumowate.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.