nadziewane kalmary w pomidorach

Nadziewane Kalmary W Pomidorach (Keto, Paleo, LowCarb): Niezwykła uczta smaków

Jeśli szukasz wyjątkowego pomysłu na Keto Obiad, który wyróżni się zarówno smakiem, jak i wyglądem, to jesteś we właściwym miejscu! Moja dzisiejsza propozycja, czyli Nadziewane Kalmary w Pomidorach to prawdziwy rarytas kulinarny, który zachwyci nie tylko smakoszy, ale także sceptyków dań z owocami morza.

W kuchni istnieją dania, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także wyglądem i aromatem. Jednym z takich kulinarnych arcydzieł są nadziewane kalmary w pomidorach. To prawdziwa uczta smaków, która przeniesie Cię prosto nad wybrzeże Morza Śródziemnego. Dzięki temu przepisowi na to wyjątkowe danie, będziesz mógł zaprosić współbiesiadników do świata niezwykłych doznań kulinarnych. No chyba, że zdecydujesz, że zostawisz wszystko tylko dla siebie… 🙂

Keto Nadziewane Kalmary w Pomidorach – Potrzebne Produkty

Składniki:

  • Kalmary w całości (tuby), oczyszczone. Jako owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością białka. Dodatkowo, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Kalmary są także źródłem jodu, żelaza, fosforu, wapnia i manganu. Jeśli korzystasz z kalmarów mrożonych, to przed przygotowywaniem dania należy je całkowicie rozmrozić.
  • Warzywa, w tym: cebula, cukinia i papryka czerwona. Stanowią podstawę nadzienia i idealnie wpisują się w kuchnię śródziemnomorską.
  • Pieczarki – dodatkowy element nadzienia, który dobrze współgra z pozostałymi składnikami.
  • Pomidory – w postaci koncentratu, jednak można użyć także świeżych.
  • Olej z awokado – Do duszenia kalmarów oraz jako składnik sosu pomidorowego.
  • Przyprawy w podstawowej wersji, czyli sól, pieprz oraz śródziemnomorskie zioła (bazylia, oregano)

Warto dodać, że choć przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, efekt końcowy jest tego wart. Tak naprawdę jedyne wyzwanie to nie przegotować kalmarów, aby pozostały jędrne w konsystencji i nie zrobiły się gumowate. Zasmakuj więc śródziemnomorskich inspiracji i przekonaj się, że prostota może iść w parze z wyrafinowanym smakiem.

ZOBACZ: Keto Dieta W Wydaniu Śródziemnomorskim

nadziewane kalmary w pomidorach

Nadziewane kalmary w pomidorach

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Nadziewane kalmary w pomidorach to wyjątkowe keto danie, które zaspokoi głód i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Wypróbuj je na swojej diecie ketogenicznej i ciesz się smakiem bez kompromisów.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 350 g kalmary w całości (dwie sztuki/tuby)
  • 40 g cebula
  • 4 łyżki olej z awokado
  • 150 g papryka czerwona
  • 120 g cukinia
  • 85 g pieczarki
  • 20 g koncentrat pomidorowy
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
  • rukola do podania
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę, paprykę cukinię oraz pieczarki pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na połowie oleju z awokado aż staną się miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić.
  • Tuby kalmarów opłukać, wytrzeć do sucha i nafaszerować nadzieniem z papryki, cukinii, cebuli oraz pieczarek. Końce zabezpieczyć wykałaczką. Na pozostałym oleju smażyć kalmary z obu stron, po chwili dodając koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie dodać trochę wody, dostosowując konsystencję sosu do własnych preferencji. Przykryć i dusić ok. 5 – 8 minut aż kalmary staną się miękkie, ale nie gumowate.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Nadziewane kalmary w pomidorach
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
465.17
% RWS*
Tłuszcz
 
31.02
g
19
%
Tłuszcze nasycone
 
3.99
g
25
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.94
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
19.95
g
Cholesterol
 
407.75
mg
136
%
Sód
 
87.72
mg
4
%
Potas
 
909.7
mg
26
%
Węglowodany
 
16.73
g
56
%
Błonnik
 
3.24
g
14
%
Cukier
 
7.74
g
Białko
 
30.71
g
31
%
Witamina A
 
2526.4
IU
51
%
Witamina C
 
117.33
mg
142
%
Wapń
 
76.72
mg
8
%
Żelazo
 
1.99
mg
11
%
Węglowodany netto
 
13.49
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu