Nadziewane kalmary w pomidorach to wyjątkowe keto danie, które zaspokoi głód i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Wypróbuj je na swojej diecie ketogenicznej i ciesz się smakiem bez kompromisów.
Cebulę, paprykę cukinię oraz pieczarki pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na połowie oleju z awokado aż staną się miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić.
Tuby kalmarów opłukać, wytrzeć do sucha i nafaszerować nadzieniem z papryki, cukinii, cebuli oraz pieczarek. Końce zabezpieczyć wykałaczką. Na pozostałym oleju smażyć kalmary z obu stron, po chwili dodając koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie dodać trochę wody, dostosowując konsystencję sosu do własnych preferencji. Przykryć i dusić ok. 5 - 8 minut aż kalmary staną się miękkie, ale nie gumowate.