Cofnij Email Link
+ porcje
nadziewane kalmary w pomidorach

Nadziewane kalmary w pomidorach

Avatar for Modern Cavegirl
Nadziewane kalmary w pomidorach to wyjątkowe keto danie, które zaspokoi głód i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Wypróbuj je na swojej diecie ketogenicznej i ciesz się smakiem bez kompromisów.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 465.17 kcal

Składniki
  

  • 350 g kalmary w całości (dwie sztuki/tuby)
  • 40 g cebula
  • 4 łyżki olej z awokado
  • 150 g papryka czerwona
  • 120 g cukinia
  • 85 g pieczarki
  • 20 g koncentrat pomidorowy
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
  • rukola do podania

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę, paprykę cukinię oraz pieczarki pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na połowie oleju z awokado aż staną się miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić.
  • Tuby kalmarów opłukać, wytrzeć do sucha i nafaszerować nadzieniem z papryki, cukinii, cebuli oraz pieczarek. Końce zabezpieczyć wykałaczką. Na pozostałym oleju smażyć kalmary z obu stron, po chwili dodając koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie dodać trochę wody, dostosowując konsystencję sosu do własnych preferencji. Przykryć i dusić ok. 5 - 8 minut aż kalmary staną się miękkie, ale nie gumowate.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)