[ultimate-recipe-jump id=”2642″] [ultimate-recipe-print id=”2642″]
Roladki drobiowe w wiosennej odsłonie
Keto roladki ze szparagami to już druga wersja roladek drobiowych na tym blogu (pierwszą można zobaczyć tutaj). To całkiem ciekawe, bo nigdy przedtem nie robiłam z taką częstotliwością potraw, które wymagają dodatkowej i – można powiedzieć – zbędnej roboty. Nadziewane roladki z piersi kurczaka były daniem, które miałam okazję niejednokrotnie podziwiać w książkach kucharskich, w Internecie lub u mojej mamy na obiedzie. Sama jednak rzadko zabierałam się za takie wymyślne przepisy. Kiedyś, w mojej kuchni byłaby to po prostu pierś z kurczaka ze szparagami podanymi jako dodatek. Ale odkąd zamieszczam przepisy na blogu, staram się bardziej dbać także o ich stronę wizualną. Czego to się nie robi pod publikę… 😀
A świstak siedzi i zawija
Paradoksalnie, keto roladki ze szparagami okazały się szybkie i niezbyt męczące w przygotowaniu. No bo co to za dodatkowy nakład pracy rozbić tłuczkiem do mięsa plaster piersi z kurczaka? A w dodatku można się trochę wyżyć… 🙂 Nie potrzeba tutaj też jakichś szczególnych umiejętności czy wyjątkowej sprawności manualnej. Ugotowane szparagi zawija się w rozbity plaster drobiu i formuje rulon. Można zabezpieczyć wykałaczką, ale nie jest to konieczne – jeśli usmaży się roladki zaczynając od „miejsca styku”, to nie powinny się już później rozwinąć.
Ostatnie podrygi sezonu szparagowego
Mimo, że mamy już czerwiec i – teoretycznie- jest już po sezonie szparagowym, to szparagi można bez problemu dostać jeszcze w sklepach. Co prawda już nie w takiej atrakcyjnej cenie, jak wcześniej, ale jednak. W związku z tym, że szparagi są zdrowe i niskowęglowodanowe, a więc idealne na diecie ketogenicznej i Paleo, staram się je kupować zawsze, gdy tylko nadarza się ku temu okazja. Oczywiście tylko moje ulubione – zielone szparagi. Jak widać jestem szparagową ekstremistką, bo białych praktycznie nie uznaję za półprodukt kulinarny i mogą one dla mnie nie istnieć.
Dobór sosu – niełatwe zadanie
Skoro mamy danie ze szparagami, to – jak zawsze – będzie tutaj pasować sos holenderski. Przepis na niego znajdziecie w tym wpisie. Ja postawiłam tym razem jednak na pomidory. Pasowały do całości bardzo dobrze, a także wprowadziły dodatkowy akcent kolorystyczny. Jako wielka miłośniczka zestawienia szparagów z sosem holenderskim zapomniałam, że z pomidorami także tworzą one niczego sobie parę. Jeśli spodobało Wam się to zielono- czerwone danie, to zapraszam do zapoznania się z przepisem na keto roladki ze szparagami:

Roladki drobiowe ze szparagami
Składniki
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1 pęczek zielone szparagi mały (250 g)
- 200 ml przecier pomidorowy
- 4 łyżki masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- dowolne przyprawy np. zioła, czosnek suszon, itp. do smaku
Sposób przygotowania
- Obie piersi z kurczaka przekroić na dwa plastry, rozbić tłuczkiem i przyprawić. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzić i przelać lodowatą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na plastrach kurczaka układać po kilka sztuk szparagów i zwijać w rulonik. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Przecier pomidorowy zredukować (intensywnie gotować przez kilka minut aby odparowała część wody) na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania gęstego sosu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.