wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto roladka ze szparagami
Danie główne Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska

Keto roladki ze szparagami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2642″] [ultimate-recipe-print id=”2642″]
Keto roladka ze szparagami
Keto roladki drobiowe nadziewane szparagami

Roladki drobiowe w wiosennej odsłonie

Keto roladki ze szparagami to już druga wersja roladek drobiowych na tym blogu (pierwszą można zobaczyć tutaj). To całkiem ciekawe, bo nigdy przedtem nie robiłam z taką częstotliwością potraw, które wymagają dodatkowej i – można powiedzieć – zbędnej roboty. Nadziewane roladki z piersi kurczaka były daniem, które miałam okazję niejednokrotnie podziwiać w książkach kucharskich, w Internecie lub u mojej mamy na obiedzie. Sama jednak rzadko zabierałam się za takie wymyślne przepisy. Kiedyś, w mojej kuchni byłaby to po prostu pierś z kurczaka ze szparagami podanymi jako dodatek. Ale odkąd zamieszczam przepisy na blogu, staram się bardziej dbać także o ich stronę wizualną. Czego to się nie robi pod publikę… 😀

A świstak siedzi i zawija

Paradoksalnie, keto roladki ze szparagami okazały się szybkie i niezbyt męczące w przygotowaniu. No bo co to za dodatkowy nakład pracy rozbić tłuczkiem do mięsa plaster piersi z kurczaka? A w dodatku można się trochę wyżyć… 🙂 Nie potrzeba tutaj też jakichś szczególnych umiejętności czy wyjątkowej sprawności manualnej. Ugotowane szparagi zawija się w rozbity plaster drobiu i formuje rulon. Można zabezpieczyć wykałaczką, ale nie jest to konieczne – jeśli usmaży się roladki zaczynając od „miejsca styku”, to nie powinny się już później rozwinąć.

Ostatnie podrygi sezonu szparagowego

Mimo, że mamy już czerwiec i – teoretycznie- jest już po sezonie szparagowym, to szparagi można bez problemu dostać jeszcze w sklepach. Co prawda już nie w takiej atrakcyjnej cenie, jak wcześniej, ale jednak. W związku z tym, że szparagi są zdrowe i niskowęglowodanowe, a więc idealne na diecie ketogenicznej i Paleo, staram się je kupować zawsze, gdy tylko nadarza się ku temu okazja. Oczywiście tylko moje ulubione – zielone szparagi. Jak widać jestem szparagową ekstremistką, bo białych praktycznie nie uznaję za półprodukt kulinarny i mogą one dla mnie nie istnieć.

Dobór sosu – niełatwe zadanie

Skoro mamy danie ze szparagami, to – jak zawsze – będzie tutaj pasować sos holenderski. Przepis na niego znajdziecie w tym wpisie. Ja postawiłam tym razem jednak na pomidory. Pasowały do całości bardzo dobrze, a także wprowadziły dodatkowy akcent kolorystyczny. Jako wielka miłośniczka zestawienia szparagów z sosem holenderskim zapomniałam, że z pomidorami także tworzą one niczego sobie parę. Jeśli spodobało Wam się to zielono- czerwone danie, to zapraszam do zapoznania się z przepisem na keto roladki ze szparagami:

Keto roladka ze szparagami

Roladki drobiowe ze szparagami

Keto roladki ze szparagami to pyszne sezonowe danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze się prezentuje na talerzu. Idealna propozycja na lekki niedzielny obiad w letni gorący dzień.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 4 roladki

Składniki
  

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 pęczek zielonych szparagów mały
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • dowolne przyprawy, np. zioła, czosnek suszony, itp.

Sposób przygotowania
 

  • Obie piersi z kurczaka przekroić na dwa plastry, rozbić tłuczkiem i przyprawić. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzić i przelać lodowatą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na plastrach kurczaka układać po kilka sztuk szparagów i zwijać w rulonik. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Przecier pomidorowy zredukować (intensywnie gotować przez kilka minut aby odparowała część wody) na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania gęstego sosu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 roladki:
Wartość energetyczna: 228 kcal
Tłuszcz: 13,7 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik 1,2 g
Białko 22,9 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating