[ultimate-recipe-jump id=”2642″] [ultimate-recipe-print id=”2642″]

Roladki drobiowe w wiosennej odsłonie
Keto roladki ze szparagami to już druga wersja roladek drobiowych na tym blogu (pierwszą można zobaczyć tutaj). To całkiem ciekawe, bo nigdy przedtem nie robiłam z taką częstotliwością potraw, które wymagają dodatkowej i – można powiedzieć – zbędnej roboty. Nadziewane roladki z piersi kurczaka były daniem, które miałam okazję niejednokrotnie podziwiać w książkach kucharskich, w Internecie lub u mojej mamy na obiedzie. Sama jednak rzadko zabierałam się za takie wymyślne przepisy. Kiedyś, w mojej kuchni byłaby to po prostu pierś z kurczaka ze szparagami podanymi jako dodatek. Ale odkąd zamieszczam przepisy na blogu, staram się bardziej dbać także o ich stronę wizualną. Czego to się nie robi pod publikę… 😀
A świstak siedzi i zawija
Paradoksalnie, keto roladki ze szparagami okazały się szybkie i niezbyt męczące w przygotowaniu. No bo co to za dodatkowy nakład pracy rozbić tłuczkiem do mięsa plaster piersi z kurczaka? A w dodatku można się trochę wyżyć… 🙂 Nie potrzeba tutaj też jakichś szczególnych umiejętności czy wyjątkowej sprawności manualnej. Ugotowane szparagi zawija się w rozbity plaster drobiu i formuje rulon. Można zabezpieczyć wykałaczką, ale nie jest to konieczne – jeśli usmaży się roladki zaczynając od „miejsca styku”, to nie powinny się już później rozwinąć.
Ostatnie podrygi sezonu szparagowego
Mimo, że mamy już czerwiec i – teoretycznie- jest już po sezonie szparagowym, to szparagi można bez problemu dostać jeszcze w sklepach. Co prawda już nie w takiej atrakcyjnej cenie, jak wcześniej, ale jednak. W związku z tym, że szparagi są zdrowe i niskowęglowodanowe, a więc idealne na diecie ketogenicznej i Paleo, staram się je kupować zawsze, gdy tylko nadarza się ku temu okazja. Oczywiście tylko moje ulubione – zielone szparagi. Jak widać jestem szparagową ekstremistką, bo białych praktycznie nie uznaję za półprodukt kulinarny i mogą one dla mnie nie istnieć.
Dobór sosu – niełatwe zadanie
Skoro mamy danie ze szparagami, to – jak zawsze – będzie tutaj pasować sos holenderski. Przepis na niego znajdziecie w tym wpisie. Ja postawiłam tym razem jednak na pomidory. Pasowały do całości bardzo dobrze, a także wprowadziły dodatkowy akcent kolorystyczny. Jako wielka miłośniczka zestawienia szparagów z sosem holenderskim zapomniałam, że z pomidorami także tworzą one niczego sobie parę. Jeśli spodobało Wam się to zielono- czerwone danie, to zapraszam do zapoznania się z przepisem na keto roladki ze szparagami:

Roladki drobiowe ze szparagami
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek zielonych szparagów mały
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- dowolne przyprawy, np. zioła, czosnek suszony, itp.
Sposób przygotowania
- Obie piersi z kurczaka przekroić na dwa plastry, rozbić tłuczkiem i przyprawić. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzić i przelać lodowatą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na plastrach kurczaka układać po kilka sztuk szparagów i zwijać w rulonik. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Przecier pomidorowy zredukować (intensywnie gotować przez kilka minut aby odparowała część wody) na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania gęstego sosu.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 roladki: Wartość energetyczna: 228 kcal Tłuszcz: 13,7 g Węglowodany: 3,2 g Błonnik 1,2 g Białko 22,9 g