NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto roladka ze szparagami

Keto roladki ze szparagami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2642″] [ultimate-recipe-print id=”2642″]
Keto roladka ze szparagami
Keto roladki drobiowe nadziewane szparagami

Roladki drobiowe w wiosennej odsłonie

Keto roladki ze szparagami to już druga wersja roladek drobiowych na tym blogu (pierwszą można zobaczyć tutaj). To całkiem ciekawe, bo nigdy przedtem nie robiłam z taką częstotliwością potraw, które wymagają dodatkowej i – można powiedzieć – zbędnej roboty. Nadziewane roladki z piersi kurczaka były daniem, które miałam okazję niejednokrotnie podziwiać w książkach kucharskich, w Internecie lub u mojej mamy na obiedzie. Sama jednak rzadko zabierałam się za takie wymyślne przepisy. Kiedyś, w mojej kuchni byłaby to po prostu pierś z kurczaka ze szparagami podanymi jako dodatek. Ale odkąd zamieszczam przepisy na blogu, staram się bardziej dbać także o ich stronę wizualną. Czego to się nie robi pod publikę… 😀

A świstak siedzi i zawija

Paradoksalnie, keto roladki ze szparagami okazały się szybkie i niezbyt męczące w przygotowaniu. No bo co to za dodatkowy nakład pracy rozbić tłuczkiem do mięsa plaster piersi z kurczaka? A w dodatku można się trochę wyżyć… 🙂 Nie potrzeba tutaj też jakichś szczególnych umiejętności czy wyjątkowej sprawności manualnej. Ugotowane szparagi zawija się w rozbity plaster drobiu i formuje rulon. Można zabezpieczyć wykałaczką, ale nie jest to konieczne – jeśli usmaży się roladki zaczynając od „miejsca styku”, to nie powinny się już później rozwinąć.

Ostatnie podrygi sezonu szparagowego

Mimo, że mamy już czerwiec i – teoretycznie- jest już po sezonie szparagowym, to szparagi można bez problemu dostać jeszcze w sklepach. Co prawda już nie w takiej atrakcyjnej cenie, jak wcześniej, ale jednak. W związku z tym, że szparagi są zdrowe i niskowęglowodanowe, a więc idealne na diecie ketogenicznej i Paleo, staram się je kupować zawsze, gdy tylko nadarza się ku temu okazja. Oczywiście tylko moje ulubione – zielone szparagi. Jak widać jestem szparagową ekstremistką, bo białych praktycznie nie uznaję za półprodukt kulinarny i mogą one dla mnie nie istnieć.

Dobór sosu – niełatwe zadanie

Skoro mamy danie ze szparagami, to – jak zawsze – będzie tutaj pasować sos holenderski. Przepis na niego znajdziecie w tym wpisie. Ja postawiłam tym razem jednak na pomidory. Pasowały do całości bardzo dobrze, a także wprowadziły dodatkowy akcent kolorystyczny. Jako wielka miłośniczka zestawienia szparagów z sosem holenderskim zapomniałam, że z pomidorami także tworzą one niczego sobie parę. Jeśli spodobało Wam się to zielono- czerwone danie, to zapraszam do zapoznania się z przepisem na keto roladki ze szparagami:

Keto roladka ze szparagami

Roladki drobiowe ze szparagami

Modern Cavegirl
Keto roladki ze szparagami to pyszne sezonowe danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze się prezentuje na talerzu. Idealna propozycja na lekki niedzielny obiad w letni gorący dzień.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 40 mins
Porcje 4 roladki
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Obie piersi z kurczaka przekroić na dwa plastry, rozbić tłuczkiem i przyprawić. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzić i przelać lodowatą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na plastrach kurczaka układać po kilka sztuk szparagów i zwijać w rulonik. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Przecier pomidorowy zredukować (intensywnie gotować przez kilka minut aby odparowała część wody) na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania gęstego sosu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Roladki drobiowe ze szparagami
Wielkość porcji
 
1 roladka
Kalorie
274.34
% RWS*
Tłuszcz
 
17.73
g
27
%
Tłuszcze nasycone
 
9.9
g
62
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.04
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.09
g
Cholesterol
 
102.4
mg
34
%
Sód
 
185.37
mg
8
%
Potas
 
646.78
mg
18
%
Węglowodany
 
6.17
g
2
%
Błonnik
 
2.29
g
10
%
Cukier
 
3.43
g
4
%
Białko
 
23.49
g
47
%
Witamina A
 
612.96
IU
12
%
Witamina C
 
9.43
mg
11
%
Wapń
 
37.47
mg
4
%
Żelazo
 
2.38
mg
13
%
Węglowodany netto
 
3.88
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

czosnek

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu