wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto margarita
Keto Koktajle i likiery Lato Low Carb Napoje Paleo

Keto margarita arbuzowa (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2759″] [ultimate-recipe-print id=”2759″]
Keto margarita
Keto margarita arbuzowa

Dieta a sezon letni

Kto nie ma czasem ochoty na chwilę zapomnienia…? Chyba każdy raz na jakiś czas musi sobie trochę zaszaleć. Ja osobiście bardzo odczuwam ostatnio deprywację wynikającą z restrykcji żywieniowych. Chyba dlatego, że nie udaje mi się jakoś utrzymać diety stricte ketogenicznej i wychodzi mi coś w rodzaju zwykłej diety low carb… Pojawiają się w związku z tym także pewne niedogodności wynikające z – bądź co bądź – zwiększonego spożycia cukru i lekkiego zachwiania gospodarki cukrowo- insulinowej takie jak napady głodu chociażby. Łatwiej przychodzą mi za to wszelkie odstępstwa od niej. Wiem, że muszę coś z tym zrobić. Ale po pierwsze stres skutecznie sabotuje moje dietetyczne plany, a po drugie jest lato i owoce kuszą mnie z każdej strony. Doszłam więc do wniosku, że na razie nie ma co narzucać sobie dalszych restrykcji, tylko poczekać na bardziej dogodny moment…

Owoce lata

A skoro na tapecie są owoce, to są i ciasta oraz desery, a także różnego rodzaju koktajle na ich bazie. Jestem absolutną fanką tzw. arbuzady, czyli lemoniady ze zblendowanego arbuza. Po prostu pychota! Ja poszłam tym razem jednak o krok dalej i dodałam do niej alkoholu, a dokładniej wódki kokosowej. To oczywiście nie jest najzdrowszy wybór. Mówimy jednak o chwili zapomnienia, a w tę kategorię proponowany przepis wpisuje się wprost idealnie… 🙂 Powstała tym samym arbuzowa margarita i powiem Wam w sekrecie, że będzie to chyba mój ulubiony drink tego lata! Abstrahując od zawartości węglowodanów w tym produkcie, uważam, że jest to jedna z najzdrowszych form spożywania alkoholu. Dodatek świeżego owocu, a co za tym idzie także witamin i minerałów sprawia, że oprócz niezdrowego alkoholu dostarczamy organizmowi również coś dobrego. Można zatem – w dużym uproszczeniu – powiedzieć, że bilans wychodzi na zero. I tego się trzymajmy… 😉

Keto margarita
Keto margarita arbuzowa

Odrobina weekendowego szaleństwa

Arbuzowa margarita jest nie tylko wyśmienita w smaku, ale również pięknie się prezentuje. Wprost idealnie nadaje się więc na wszelkie spotkania towarzyskie i imprezy. Jeśli towarzystwem do niej będą dania o wysokiej zawartości tłuszczu, to może nawet uda się wyjść z tego bez większych konsekwencji dla zdrowia i figury… 😛 Nie straszne nam już zatem wszelkie grille i garden party! 🙂 Na pewno jest to lepszy i zdrowszy wybór od piwa, które najczęściej się pojawia przy takich ogrodowych klimatach. W przypadku upałów proponuję zamrozić trochę arbuzadę, dzięki czemu uzyskamy mrożoną margaritę arbuzową. Będzie to wspaniały sposób na ochłodzenie, którego tak bardzo nam ostatnio potrzeba.

No to weekendowe szaleństwo czas zacząć! 😀 Życzę Wam udanej soboty!

Keto margarita

Margarita arbuzowa

Pyszny i prosty w wykonaniu koktajl na bazie owoców, czyli arbuzowa margarita to świetny pomysł na zdrowy toast w letnim wydaniu. Dobrze zmrożony jest także świetnym remedium na upały! W wersji bezalkoholowej jest to natomiast smakowita lemoniada arbuzowa, czyli idealny letni napój!
Czas przygotowania 10 mins
Czas całkowity 10 mins
Rodzaj dania Koktajle, Napoje
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 400 g arbuza (samego miąższu; ok. ćwiartka średniej wielkości arbuza)
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wody zimnej
  • 160 ml tequili (u mnie wódka kokosowa); po 40 ml na porcję
  • sól himalajska do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji
  • lód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Miąższ arbuza bez pestek zblendować razem z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz wodą. Mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Rant kieliszków do margarity zwilżyć sokiem z cytryny i przyłożyć do soli himalajskiej wysypanej na płaskim talerzyku tak, aby powstała crusta. Arbuzadę rozlać do 4 kieliszków, do każdego dolać porcję tequili lub wódki. Zamieszać. Serwować mocno schłodzone. Opcjonalnie można dodać dodatkową porcję drobnego lodu. Przyozdobić listkami mięty.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 107 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
Węglowodany: 10,5 g
Błonnik 1,0 g
Białko 0,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating