Sezon letni to idealny czas na delektowanie się pysznymi owocami, a jednym z nich, który doskonale sprawdza się jako składnik napoju, jest arbuz. Jeśli jesteś miłośnikiem diety ketogenicznej, to mam dla ciebie przepis na keto drinka. Keto Margarita Arbuzowa to odświeżający napój, który pozwoli ci cieszyć się smakiem lata, zachowując równocześnie niski poziom węglowodanów.
Keto Margarita Arbuzowa: Dieta a Sezon Letni
Kto nie ma czasem ochoty na chwilę zapomnienia…? Chyba każdy raz na jakiś czas musi sobie trochę zaszaleć. Ja osobiście bardzo odczuwam ostatnio deprywację wynikającą z restrykcji żywieniowych. Chyba dlatego, że nie udaje mi się jakoś utrzymać diety stricte ketogenicznej i wychodzi mi coś w rodzaju zwykłej diety low carb… Jest lato i owoce kuszą mnie z każdej strony. Doszłam więc do wniosku, że na razie nie ma co narzucać sobie węglowodanowych restrykcji, tylko poczekać do jesieni… A teraz korzystać garściami z tego, co przynosi lato.
ZOBACZ: Dieta Keto Na Lato
Arbuz: Z cyklu Owoce Lata
A skoro na tapecie są owoce, to są i ciasta oraz desery, a także różnego rodzaju koktajle na ich bazie. Jestem absolutną fanką tzw. arbuzady, czyli lemoniady ze zblendowanego arbuza. Po prostu pychota! Tym razem poszłam jednak o krok dalej i dodałam do niej alkoholu, a dokładniej wódki kokosowej. To oczywiście nie jest najzdrowszy wybór. Mówimy jednak o chwili zapomnienia, a w tę kategorię proponowany przepis wpisuje się wprost idealnie… 🙂
Powstała tym samym arbuzowa margarita i powiem Ci w sekrecie, że będzie to chyba mój ulubiony drink tego lata! Abstrahując od zawartości węglowodanów w tym produkcie, uważam, że jest to jedna z najzdrowszych form spożywania alkoholu. Dodatek świeżego owocu, a co za tym idzie także witamin i minerałów sprawia, że oprócz niezdrowego alkoholu dostarczamy organizmowi również coś odżywczego. Można zatem – w dużym uproszczeniu – powiedzieć, że bilans wychodzi na zero. I tego się trzymajmy… 😉
Keto Margarita Arbuzowa: Odrobina weekendowego szaleństwa
Keto arbuzowa margarita jest nie tylko wyśmienita w smaku, ale również pięknie się prezentuje. Wprost idealnie nadaje się więc na wszelkie spotkania towarzyskie i imprezy. Jeśli towarzystwem do niej będą dania o wysokiej zawartości tłuszczu, to może nawet uda się wyjść z tego bez większych konsekwencji dla zdrowia i figury… 😛
W przypadku upałów proponuję zamrozić trochę arbuzadę, dzięki czemu uzyskamy mrożoną margaritę arbuzową. Będzie to wspaniały sposób na ochłodzenie, którego tak bardzo nam ostatnio potrzeba.
No to weekendowe szaleństwo czas zacząć! 😀 Życzę Wam udanej soboty!
Margarita arbuzowa
Składniki
- 400 g arbuz (samego miąższu; ok. ćwiartka średniej wielkości arbuza)
- 1 szt. cytryna
- 0,5 szklanki woda zimnej
- 160 ml tequila (u mnie wódka kokosowa); po 40 ml na porcję
- sól himalajska, kłodawska lub morska do dekoracji
- kilka listków mięta do dekoracji
- lód (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Miąższ arbuza bez pestek zblendować razem z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz wodą. Mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Rant kieliszków do margarity zwilżyć sokiem z cytryny i przyłożyć do soli himalajskiej wysypanej na płaskim talerzyku tak, aby powstała crusta. Arbuzadę rozlać do 4 kieliszków, do każdego dolać porcję tequili lub wódki. Zamieszać. Serwować mocno schłodzone. Opcjonalnie można dodać dodatkową porcję drobnego lodu. Przyozdobić listkami mięty.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.