Mazurek może mieć wiele postaci. Ja sama wypróbowywałam przynajmniej kilka przepisów będąc już na diecie ketogenicznej. Dzisiaj jednak mam dla Ciebie nowość, a mianowicie ketoheniczny mazurek cytrynowy.
Keto mazurek cytrynowy z lemon curd – orzeźwiający smak Wielkanocy
Rzutem na taśmę podrzucam jeszcze jeden pomysł na wielkanocne keto ciasto, a mianowicie keto mazurek cytrynowy. Oczywiście w wersji niskowęglowodanowej! Na tapecie mamy więc cytryny, a dokładniej sok z nich wyciśnięty, który stanowi bazę nadzienia do mazurka.
Jest to słynny lemon curd, czyli taki cytrynowy budyń na żółtkach, który zachwyca orzeźwiającym smakiem i kremową konsystencją. Dodaje się do niego dość spore ilości masła, dzięki czemu po zastygnięciu mamy konsystencjonalnie do czynienia z masą, która daje się pokroić. Idealnie pod mazurek!
Wierzch warto przyozdobić migdałami i/lub pistacjami. Wzór pozostawiam do wyboru Wam… U mnie są to gałązki przypominające kształtem bazie, czyli motyw typowo wiosenno – wielkanocny. 🙂
Na blogu znajdziesz więcej pomysłów na pyszne i zdrowe wielkanocne potrawy w wersji niskowęglowodanowej.
Keto mazurek cytrynowy z lemon curd – składniki
To nic innego jak połączenie jajek, mąki kokosowej, keto słodzika i rafinowanego oleju kokosowego (w uproszczeniu). Kruche ciasto błyskawicznie przygotowuje się za pomocą malaksera. Po prostu wrzucam doń najpierw mokre składniki, ucieram, a następnie dodaję suche i po zmiksowaniu uzyskuję elastyczne ciasto, którym wylepiam formę do tarty.
Lemon Curd
Czyli mieszanka soku z cytryny, keto słodzidła, żółtek oraz masła. Jako keto słodzidło najlepiej sprawdzi się tutaj alluloza lub erytrytol. Koniecznie w pudrze, gdyż wtedy łatwo się rozpuści i w produkcie końcowym nie będzie wyczuwalnych kryształków. Jeśli możesz sobie pozwolić na wyższy udział węglowodanów, to dobrym wyborem będzie także puder z ksylitolu.
Dekoracja
Pod względem kolorystycznym najlepiej sprawdzą się tutaj blanszowane migdały oraz pistacje. Warto dodać jednak także trochę skórki z cytryny, która pięknie podbije całość kolorystycznie. Puśćcie wodze fantazji i wyczarujcie na wierzchu jakiś piękny wiosenny wzór! To świetna okazja do zabawy w rodzinnym gronie!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Tymczasem życzę Wam miłych świątecznych przygotowań oraz radosnych i przede wszystkim – smacznych – Świąt Wielkanocnych!
☆ KETO JADŁOSPIS NA WIELKANOC ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany KETO jadłospis na 4 dni Świąt Wielkanocnych! Do wyboru: 1500 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na zajączka!
Mazurek cytrynowy z lemon curd
Wyposażenie
- forma do tarty prostokątna o wymiarach 26 cm x 20 cm lub podobnych
Składniki
Spód
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka oliwa z oliwek lub olej z awokado
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 70 g olej kokosowy lub masło
- 110 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 lyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Lemon curd
- 85 ml sok z cytryny
- 3 szt. żółtka
- 60 g keto słodzidło w pudrze, np. alluloza lub erytrytol
- 100 g masło
- migdały do dekoracji (opcjonalnie)
- pistacje do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę o wymiarze 26 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem formując ranty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok. 12-15 minut (do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.
Lemon curd
- W garnuszku wymieszać żółtka z sokiem z cytryny oraz słodzidłem. Podgrzewać do mocnego zgęstnienia (nie zagotować!). Zestawić z palnika, dodać pokrojone w kawałki masło i mieszać do pełnego rozpuszczenia masła. Przestudzić. Jeszcze lekko płynne wylać na spód. Odstawić do zastygnięcia. Można przyozdobić migdałami i/lub pistacjami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.