Galaretki z krewetką, awokado i jajkiem to świetny keto przepis, który łatwo da się wkomponować w menu diety ketogenicznej. Stanowi nie tylko źródło przyjemnego smaku, ale także wielu wartości odżywczych. A do tego nadaje się zarówno na co dzień, jak i od święta!
Keto galaretki z krewetką, awokado i jajkiem: Pyszności nie tylko na Święta
Święta już za nami, ale nie mogę się powstrzymać i nie podzielić się z Wami tym wspaniałym przepisem. Keto galaretki z krewetką, awokado i jajkiem stanowiły piękną ozdobę wielkanocnego stołu, ale nie jest powiedziane, że są one zarezerwowane tylko na specjalne okazje…
Jestem przekonana, ze sprawdzą się także świetnie na co dzień, na przykład w roli pożywnego i atrakcyjnie wyglądającego keto śniadania!
Co ciekawe, do wszelkich galaret podchodziłam zawsze jak do jeża… To znaczy jadłam chętnie, ale takie nie robione przeze mnie. 😀 Wydawało mi się bowiem, że to kupa roboty. Tymczasem, jeśli dysponujesz gotowym bulionem, to ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Jedynie czas oczekiwania na stężenie wydłuża cały proces, ale to przecież robi lodówka… 😉
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i sprzyja regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – umożliwia redukcję tłuszczu, także tego opornego zlokalizowanego w okolicach brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto galaretki z krewetką, awokado i jajkiem: Składniki
Owoce morza, które osobiście bardzo lubię, choć wiem, że są tacy, którym ciężko nawet na nie spojrzeć… Tutaj najlepiej sprawdzą się większe gatunki, najlepiej krewetki tygrysie. W oryginale to danie je się z udziałem krewetek tylko lekko zblanszowanych, jednak ja zdecydowałam się je podsmażyć, żeby nabrały formy.
Pamiętajcie, że krewetki poddajemy krótkiej, intensywnej obróbce termicznej, żeby nie stały się gumowate. A przed smażeniem koniecznie należy je obsuszyć na ręczniku papierowym!
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Zawierają one zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
POZNAJ: Inne przepisy na KETO dania z jajek ORAZ Potrawy KETO z krewetkami
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Groszek zielony
Nie jest to oczywisty dodatek w przypadku diety ketogenicznej, jednak zawartość węglowodanów w jego przypadku nie jest na tyle duża, żeby z niego rezygnować. Dodaje także przyjemnej dla oka zieloności. Ja używam chętniej groszku mrożonego niż marynowanego. Przed dodaniem do potrawy blanszuję go tylko przez chwilę we wrzątku.
Żelatyna
Podstawowy składnik każdej galarety. Jest to czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe.
Bardzo istotną kwestią jest jednak jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Galaretki z krewetką, awokado i jajkiem
Wyposażenie
- foremka do muffinek silikonowa
Składniki
Wkład
- 16 szt. krewetki tygrysie
- 4 szt. jajka
- 1 szt. awokado
- 150 g groszek zielony mrożony
- koperek świeży
Galareta
- 600 ml bulion warzywny, rybny lub drobiowy
- 2 łyżki sos rybny
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1,5 łyżki żelatyna
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
Sposób przygotowania
Wkład
- Jajka ugotować na twardo i obrać, pokroić w ćwiartki. Krewetki zblanszować lub podsmażyć na odrobinie oleju z awokado. Groszek rozmrozić i sparzyć wrzątkiem. Awokado skropić sokiem z cytryny i pokroić w kostkę. Na dnie foremki ułożyć krewetki, trochę koperku, następnie ułożyć ćwiartkę jajka, dodać trochę awokado i posypać groszkiem.
Galareta
- Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i sosem rybnym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zasypać żelatyną, a gdy napęcznieje podgrzać do pełnego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, zalać krewetki, jajka i warzywa. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (ok. 1- 2 h).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.