Pasta drobiowo – paprykowa to keto przepis na dodatek śniadaniowy i sposób na urozmaicenie keto kanapek. Z pewnością wzbogaci niejeden posiłek diety ketogenicznej tym bardziej, że jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu!
Keto pasta drobiowo – paprykowa na co dzień i od święta
W przedświąteczny tydzień podrzucam Wam szybki przepis na pastę kanapkową. Wyobrażam sobie, że podczas gorączki wielkanocnych przygotowań nie ma zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków na bieżąco, stąd pomysł na coś ekspresowego. A taka jest właśnie keto pasta drobiowo – paprykowa.
Jest to dodatek stanowiący element pysznych śniadaniowych kanapek. Po prostu użyj dowolnego keto pieczywa, posmaruj go pastą i keto śniadanie gotowe w kilka minut!
Świetna w towarzystwie ogórka kiszonego oraz kiełków!
Plus jest taki, że sprawdzi się ona także w bardziej odświętnym wydaniu… A mianowicie do nadziania jajek. Jeśli więc nie masz pomysłu na wielkanocne jajka, to nadziej je pastą wymieszaną z ugotowanymi żółtkami… Pysznie, zdrowo i kolorowo! 🙂
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie?
Ten keto przepis oferuje kilka zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą. Oto główne z nich:
- zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i pomaga w regeneracji po treningu
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz ułatwia przyswajanie witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu utrata nadprogramowych kilogramów z brzucha i nie tylko jest znacznie łatwiejsza
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu
Pasta drobiowo – paprykowa: Składniki
Mięso drobiowe
U mnie po prostu pozostałości z rosołu, których uzbierało się akurat tyle, żeby przygotować coś niewielkiego. Może to być jednak pierś z kurczaka lub mięso z uda kurczaka, które należy wtedy najpierw poddać obróbce cieplnej.
Serek śmietankowy
Czyli najzwyklejszy gęsty serek kremowy. Dla nadania objętości i smarowności naszej paście. Można także użyć któregoś wariantu smakowego, jeśli uznasz, że będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami.
Ajvar
Czyli pasta na bazie papryki. U mnie wersja ostra, ale równie dobrze sprawdzi się łagodna. Nadaje ona paście smaku, aromatu oraz ładnego koloru. Zamiast ajvaru można użyć innej ulubionej pasty paprykowej, np. sriracha lub sambal oelek.
Oliwki zielone
Dodają paście śródziemnomorskiego charakteru. Podbijają także udział tłuszczu. No i świetnie komponują się tutaj pod względem smaku!
Namiary na niektóre składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pasta drobiowo – paprykowa
Wyposażenie
Składniki
- 100 g mięso z rosołu
- 100 g serek śmietankowy
- 2 łyżki ajvar ostry
- 10 sztuk oliwki zielone
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Doprawić do smaku solą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.