Keto mazurek kokosowo – pistacjowy, czyli witajcie wielkanocne klimaty
Nastał czas mazurków i bab wielkanocnych. Osobiście preferuję te pierwsze, chociaż babki, jeśli nie są suche, to też chętnie skonsumuję… 🙂 Keto mazurek kokosowo – pistacjowy to moja tegoroczna propozycja wielkanocnego ciasta. Ja co prawda w tym roku na Wielkanoc planuję sernik z jogurtów oraz – na specjalne życzenie – będę robić z mamą keto tort szwarcwaldzki… Ten ostatni raczej mało wielkanocny w charakterze, ale skoro taka wola narodu (czytaj mojej mamy ;)), to ja nie zamierzam z tym polemizować… 😀
Połączenie kokosa i pistacji jest już niejednokrotnie przeze mnie wypróbowane i się bardzo dobrze sprawdza. W zeszłym roku robiłam mazurek pistacjowy z białą czekoladą kokosową na bazie tego przepisu. Bardzo udany był także ten mazurek pistacjowy z awokado, ale to już trochę inna historia i kolorystyka…
Keto mazurek kokosowo – pistacjowy – składniki
To nic innego jak połączenie jajek, mąki kokosowej, keto słodzika i rafinowanego oleju kokosowego (w uproszczeniu). Kruche ciasto błyskawicznie przygotowuje się za pomocą malaksera. po prostu wrzucam doń najpierw mokre składniki, ucieram, a następnie dodaję suche i po zmiksowaniu uzyskuję elastyczne ciasto, którym wylepiam formę do tarty.
Nadzienie
W tej roli ubite na sztywno skondensowane mleko kokosowe własnej produkcji. Słodzone allulozą, jednak jak najbardziej można tutaj zastosować dowolny inny keto słodzik (najlepiej w formie proszku). Na pewno nada się także standard w postaci erytrytolu. A jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Natomiast posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny, która będzie stanowić także zagęstnik.
Masło pistacjowe i pistacje
Masło pistacjowe to po prostu orzechy pistacjowe zmielone na pastę. Pamiętajcie, żeby wybrać niesłodzone, no chyba, że słodzikiem przyjaznym diecie ketogenicznej… Choć z takim się nie spotkałam. Ja wybrałam masło 100%, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. No i wiem przy tym za co płacę… Dodatkowo, trochę orzechów pistacjowych będzie potrzebnych do dekoracji wierzchu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Mazurek kokosowo – pistacjowy
Wyposażenie
- forma do tarty prostokątna o wymiarach 34 cm x 9 cm
Składniki
Spód tarty
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 70 g olej kokosowy
- 110 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
Nadzienie
- 8 porcji skondensowane mleko kokosowe z tego przepisu (z 1 l mleka)
- 45 g masło pistacjowe
- płatki róży do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę do tarty o wymiarze 34 cm x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (u mnie poszło ok. 3/4 uzyskanej masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok. 12-15 minut. Ostudzić.
Nadzienie
- Skondensowane mleko kokosowe ostudzić i wstawić do lodówki do pełnego schłodzenia. Ubić na sztywno. Wyłożyć na spód tarty. Wierzch polać masłem pistacjowym i zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.