Keto roladki z cukinii z serkiem i łososiem – idealne na wielkanocne śniadanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami… Nie wiem czy myślisz już o wielkanocnym menu. W moich myślach ten temat już się zaczął pojawiać, a nawet mam za sobą już pierwsze próbne realizacje…
Jedną z nich są dzisiejsze keto roladki z cukinii z serkiem i łososiem.
Chociaż nie zawierają jajek, to idealnie wpasują się w wielkanocne klimaty. 🙂
Roladki powstają z cukinii grillowanej i oprócz łososia wędzonego zawierają serek o smaku chrzanowym. Dodatkowo, można nadziać je czymś zielonym. W moi wydaniu jest to rukola, choć świetnie sprawdzą się tutaj także na przykład kiełki brokuła, rzodkiewki czy rzeżuchy.
Te ostatnie są zresztą zwyczajową dekoracją wielkanocnego stołu, która jak najbardziej nadaje się do jedzenia!
Swoją drogą, ja zaczynam już tegoroczną akcję z kiełkami. Dzisiaj zasypałam pierwszy rzut i za kilka dni będę cieszyć oko oraz kubki smakowe moimi ulubionymi kiełkami brokuła, rzodkiewki i słonecznika. 🙂
Keto roladki z cukinii z serkiem i łososiem – składniki
Ewentualnie pstrąg łososiowy. Najważniejsza jest tutaj jakość surowca. Łosoś jest uznawany za jedną z najszlachetniejszych ryb i fakt jest taki, że zawiera on mnóstwo dobroczynnych omega-3. Jeśli jednak kupisz łososia podrzędnej jakości, to zamiast oddziałujących przeciwzapalnie kwasów tłuszczowych, możesz spodziewać się w to miejsce raczej toksyn.
Nie ma wtedy mowy o jego dobroczynnym działaniu na zdrowie.
Dlatego zawsze, kiedy mam okazję staram się kupować łososia dzikiego (pacyficznego) zamiast tego hodowlanego (atlantyckiego). Na opakowaniu powinna widnieć informacja o tym czy pochodzi on z hodowli czy z połowów.
Niestety dostępność tej opcji jest znacznie mniejsza i wychodzi dużo drożej. Dlatego, jeśli decyduję się na łososia hodowlanego, to tylko ekologicznego, ewentualnie łososia firmy MOWI, która deklaruje odpowiednie warunki hodowli (bez antybiotyków, karma pochodzenia morskiego, optymalne warunki rozwoju ryb).
A jeśli zależy Ci na tym, żeby ryby lądujące na Twoim stole miały godne życie, sprawdźcie szczegóły tej kampanii i wspomóżcie ich działalność.

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy, choć nie tylko. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinię kroimy ostrym nożem wzdłuż na plastry, a następnie grillujemy.
Serek chrzanowy
Najzwyklejszy gęsty kremowy serek dowolnej firmy zmieszany z chrzanem dobrej jakości (bez pirosiarczanu sodu; w składzie na pierwszym miejscu powinien znajdować się korzeń chrzanu). Oczywiście należy go także doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Roladki z cukinii z serkiem chrzanowym i łososiem
Wyposażenie
Składniki
- 200 g cukinia
- 1 łyżeczka olej z awokado lub oliwa z oliwek
- 80 g serek śmietankowy
- 1 łyżeczka chrzan
- 100 g łosoś wędzony
- rukola
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Cukinię pokroić wzdłuż na plastry (u mnie 8 sztuk). Na patelni grillowej rozgrzać olej i usmażyć cukinię na rumiano. Ostudzić.
- Serek śmietankowy wymieszać z chrzanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Każdy plaster cukinii posmarować serkiem, ułożyć wzdłuż paski z łososia wędzonego, w poprzek ułożyć kilka listków rukoli i zwinąć w rulon.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.