Sałatka nicejska jako próba przywołania lata
Staram się ostatnio jeść duże ilości sałatek. Nie to, żebym wcześniej tego nie robiła, ale teraz próbuję robić sałatki tematyczne. To znaczy nie wrzucam doń przypadkowych składników, czyli tego, co akurat mam w lodówce, tylko wypróbowuję międzynarodowe sałatkowe standardy. Tym razem moim celem padła sałatka nicejska. W typowo wakacyjnym klimacie, przypomina, że na świecie istnieją miejsca, gdzie lato trwa znacznie dłużej niż tutaj…

Sałatka z pazurem uświetni każdy posiłek
Składniki sałatki nie są jakieś wyjątkowo wyszukane, ale za to intensywne w smaku. Dzięki temu ma ona swój niepowtarzalny charakter. Anchovies, kapary i czarne oliwki robią swoją robotę uzupełniając smak tuńczyka i jajek. Trzeba przyznać, że tą sałatką można się najeść! Jest pożywna i sycąca. Nada się więc świetnie na keto śniadanie lub lunch do pracy, a także … na każdą inną okazję. 😀
Sałatka nicejska – forma podania
U mnie uświetniła ona spotkanie towarzyskie i świetnie się w tej roli spisała. Żeby odrobinę ładniej się prezentowała, ułożyłam na wierzchu ćwiartki jajek na kształt rozetki. Myślę, że ładnie by wyglądała także w postaci małych porcji 1- osobowych w niewielkich miseczkach. Wtedy na wierzchu można w podobny sposób ułożyć po jednym jajku. A propos jajek – pamiętajmy, żeby ich nie przegotowywać. Tracą one wtedy większość wartości odżywczych, a nie o to nam przecież chodzi. Czym mniej ścięte żółtko, tym więcej ich zostaje dla naszych organizmów.

Zmiana preferencji smakowych
Co ciekawe, nigdy jakoś nie przepadałam za sałatką nicejską. Chyba zmieniły mi się smaki, bo wcześniej była ona dla mnie zbyt intensywna. Teraz natomiast takie zestawienie smaków bardzo mi odpowiada… Słyszałam, że upodobania smakowe zmieniają się co jakiś czas i rzeczywiście obserwuję coś takiego także u siebie. I to nie tylko w odniesieniu do sałatki nicejskiej.
A Wasze preferencje smakowe także ulegają modyfikacjom z czasem?
Czy to po prostu ja uległam sugestii płynącej z tej zasłyszanej informacji? 🙂
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:

Salatka nicejska
Składniki
Sałatka
- 4 szt. jajka
- 1 puszka tuńczyk w sosie własnym (lub w oliwie – wtedy można pominąć ten składnik dressingu)
- 400 g sałata lodowej lub mieszanki różnych sałat
- 1/2 szt. cebula czerwona niewielka
- 100 g oliwki czarne
- 4 fileciki anchovies
- 2 łyżki kapary
- 2 szt. pomidory lub gałązka pomidorków koktajlowych
Dressing
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka ocet jabłkowy lub winny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka musztarda Dijon
- 3 łyżki oliwa z oliwek (lub oliwa z puszki tuńczyka)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Sałatka
- Jajka ugotować na półtwardo i ostudzić. Oliwki odsączyć z zalewy. Sałatę porwać na niewielkie kawałki. W misce ułożyć sałatę, wymieszaną z pokrojonymi w kawałki pomidorami oraz oliwkami. Na wierzchu ułożyć tuńczyka w niewielkich kawałkach, drobno posiekane anchovies oraz kapary. Posypać cebulą pokrojoną w cienkie pióra. Na to wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jajka. Polać dressingiem.
Dressing
- Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić. Zalać sokiem z cytryny oraz octem. Dodać musztardę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać oliwę i energicznie mieszać do połączenia się składników. Sałatę polać dressingiem i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.