Historia pewnej zupy
Chowder z owoców morza chodził już za mną od jakiegoś czasu. Oczywiście marzył mi się taki oryginalny- gęsty i kremowy, bazujący na śmietanie i zaciągany mąką. W związku z tym, że na diecie Paleo oraz Keto nabiał jest niewskazany, nie mówiąc już o mące, to oczywiste było, że ta wersja odpada…
Kombinowałam zatem jakby tu uzyskać tę gęstość i wykombinowałam! Z pomocą przyszedł nasz dobry znajomy, czyli… kalafior! Skoro sprawdził się tu i tu w zastępstwie śmietany i sera, to dlaczego nie miałby spełnić swojego zadania tym razem…? I miałam rację!
Okazało się, ze zmiksowany na gładko z bulionem oraz mlekiem kokosowym perfekcyjnie imituje śmietanową zupę. Do tego zielone warzywa pokrojone w kostkę oraz mieszanka owoców morza i gotowe!
Sprawdziłam w skrajnych warunkach, kiedy po pracy, głodni jak cholera mieliśmy zamiar zamówić obiad z dostawą do domu i okazało się, że wybrana przez nas knajpa w poniedziałki nie działa… Trzeba było wymyślić coś na szybko i padło na ten właśnie chowder. Wyrobiłam się ze wszystkim w niecałe 30 minut, włącznie z przyspieszonym rozmrażaniem owoców morza… 🙂
Chowder z owoców morza – keto obiad w mniej niż 30 minut
Także jeśli nie macie gotowego obiadu, a po powrocie z pracy trzeba nakarmić kilku głodomorów to serdecznie polecam prezentowany poniżej Keto Chowder z owoców morza. Tylko pierwsze co trzeba zrobić, jak wejdziecie do domu, to wstawić opakowanie owoców morza do ciepłej kąpieli, żeby się rozmroziły. Potem już jest z górki… 🙂
Po szczegóły odsyłam do przepisu poniżej.
A Wy jakie dania gotujecie, kiedy nagle okazuje się, że nie ma obiadu i trzeba wykombinować coś na szybko?
Chowder z owoców morza
Składniki
- 1/2 szt. kalafior średniej wielkości
- 1/2 szklanki gęste mleko kokosowe (ilość według uznania)
- 1 litr bulion drobiowy
- ok. 50 gram boczek wędzony
- 15 cm por (biała część)
- 2 łodygi seler naciowy
- 225 gram mieszanka owoców morza (najlepiej już rozmrożone)
- 12 sztuk krewetki tygrysie obranych i oczyszczonych
- 1 łyżka masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania
- Jeśli dysponujesz jedynie mrożonymi owocami morza, to najpierw trzeba je rozmrozić. W tym celu można zalać opakowanie ciepłą wodą. Zanim będą nam potrzebne powinny być już rozmrożone.
- Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować.
- W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu owoców morza nie gotować zupy zbyt długo- wystarczą 3-4 minuty.
- W międzyczasie krewetki podsmażyć na patelni na maśle. Zupę podawać gorącą przystrajając wierzch krewetkami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.