chowder z owoców morza

Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Zupa z owocami morza to pyszny sposób na rozgrzewkę oraz sporą dawkę wartości odżywczych. Ten chowder na bazie kalafiora poleca się na KETO obiad i z powodzeniem może wejść w skład menu diety ketogenicznej.

Historia pewnej zupy

Chowder z owoców morza chodził już za mną od jakiegoś czasu. Oczywiście marzył mi się taki oryginalny- gęsty i kremowy, bazujący na śmietanie i zaciągany mąką. W związku z tym, że na diecie Paleo oraz Keto nabiał jest niewskazany, nie mówiąc już o mące, to oczywiste było, że ta wersja odpada…

Kombinowałam zatem jakby tu uzyskać tę gęstość i wykombinowałam! Z pomocą przyszedł nasz dobry znajomy, czyli… kalafior! Skoro sprawdził się tyle razy w zastępstwie śmietany i sera, to dlaczego nie miałby spełnić swojego zadania tym razem…? I miałam rację!

Okazało się, ze zmiksowany na gładko z bulionem oraz mlekiem kokosowym perfekcyjnie imituje śmietanową zupę. Do tego zielone warzywa pokrojone w kostkę oraz mieszanka owoców morza i gotowe!

Sprawdziłam w skrajnych warunkach, kiedy po pracy, głodni jak cholera mieliśmy zamiar zamówić obiad z dostawą do domu i okazało się, że wybrana przez nas knajpa  w poniedziałki nie działa… Trzeba było wymyślić coś na szybko i padło na ten właśnie chowder. Wyrobiłam się ze wszystkim w niecałe 30 minut, włącznie z przyspieszonym rozmrażaniem owoców morza… 🙂

 Chowder z owoców morza – keto obiad w mniej niż 30 minut

Także jeśli nie macie gotowego obiadu, a po powrocie z pracy trzeba nakarmić kilku głodomorów to serdecznie polecam prezentowany poniżej Keto Chowder z owoców morza. Tylko pierwsze co trzeba zrobić, jak wejdziecie do domu, to wstawić opakowanie owoców morza do ciepłej kąpieli, żeby się rozmroziły. Potem już jest z górki… 🙂

Po szczegóły odsyłam do przepisu poniżej.

A Wy jakie dania gotujecie, kiedy nagle okazuje się, że nie ma obiadu i trzeba wykombinować coś na szybko?

chowder z owoców morza

Chowder z owoców morza

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Chowder z owoców morza w wersji Keto i Paleo to pożywna, gęsta zupa na bazie kalafiora. Bez użycia mąki i śmietany! Wyśmienita opcja, gdy trzeba na szybko przygotować coś sycącego, ale sprawdzi się też na bardziej uroczyste okazje.
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Zupa
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Porcje 4 duże porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 1/2 szt. kalafior średniej wielkości
  • 1/2 szklanki gęste mleko kokosowe (ilość według uznania)
  • 1 litr bulion drobiowy
  • ok. 50 gram boczek wędzony
  • 15 cm por (biała część)
  • 2 łodygi seler naciowy
  • 225 gram mieszanka owoców morza (najlepiej już rozmrożone)
  • 12 sztuk krewetki tygrysie obranych i oczyszczonych
  • 1 łyżka masło klarowane
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Jeśli dysponujesz jedynie mrożonymi owocami morza, to najpierw trzeba je rozmrozić. W tym celu można zalać opakowanie ciepłą wodą. Zanim będą nam potrzebne powinny być już rozmrożone.
  • Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować.
  • W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu owoców morza nie gotować zupy zbyt długo- wystarczą 3-4 minuty.
  • W międzyczasie krewetki podsmażyć na patelni na maśle. Zupę podawać gorącą przystrajając wierzch krewetkami.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Chowder z owoców morza
Wielkość porcji
 
4 porcje
Kalorie
211.64
% RWS*
Tłuszcz
 
15.29
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
9.31
g
58
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.98
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.28
g
Cholesterol
 
21.63
mg
7
%
Potas
 
301.93
mg
9
%
Węglowodany
 
6.78
g
Błonnik
 
2.05
g
9
%
Cukier
 
2.54
g
Białko
 
12.6
g
13
%
Witamina A
 
162.34
IU
3
%
Witamina C
 
35.71
mg
43
%
Wapń
 
28.29
mg
3
%
Żelazo
 
0.48
mg
3
%
Węglowodany netto
 
4.73
g
19
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu