Amerykańska Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Zupa

Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Historia pewnej zupy

Chowder z owoców morza chodził już za mną od jakiegoś czasu. Oczywiście marzył mi się taki oryginalny- gęsty i kremowy, bazujący na śmietanie i zaciągany mąką. W związku z tym, że na diecie Paleo oraz Keto nabiał jest niewskazany, nie mówiąc już o mące, to oczywiste było, że ta wersja odpada… Kombinowałam zatem jakby tu uzyskać tę gęstość i wykombinowałam! Z pomocą przyszedł nasz dobry znajomy, czyli… kalafior! Skoro sprawdził się tu i tu w zastępstwie śmietany i sera, to dlaczego nie miałby spełnić swojego zadania tym razem…? I miałam racje! Okazało się, ze zmiksowany na gładko z bulionem oraz mlekiem kokosowym perfekcyjnie imituje śmietanową zupę. Do tego zielone warzywa pokrojone w kostkę oraz mieszanka owoców morza i gotowe! Sprawdziłam w skrajnych warunkach, kiedy po godzinie 16-tej, głodni jak cholera mieliśmy zamiar zamówić obiad z dostawą do domu i okazało się, że wybrana przez nas knajpa  w poniedziałki nie działa… Trzeba było wymyślić coś na szybko i padło na ten właśnie chowder. Wyrobiłam się ze wszystkim w niecałe 30 minut, włącznie z przyspieszonym rozmrażaniem owoców morza… 🙂

Chowder z owoców morza

 Obiad w mniej niż 30 minut

Także jeśli nie macie gotowego obiadu, a po powrocie z pracy trzeba nakarmić kilku głodomorów to serdecznie polecam prezentowany poniżej Keto Chowder z owoców morza. Tylko pierwsze co trzeba zrobić, jak wejdziecie do domu, to wstawić opakowanie owoców morza do ciepłej kąpieli, żeby się rozmroziły. Potem już jest z górki… 🙂

Po szczegóły odsyłam do przepisu poniżej.

A Wy jakie dania gotujecie, kiedy nagle okazuje się, że nie ma obiadu i trzeba wykombinować coś na szybko?

Chowder z owoców morza

Chowder z owoców morza w wersji Keto i Paleo to pożywna, gęsta zupa na bazie kalafiora. Bez użycia mąki i śmietany! Wyśmienita opcja, gdy trzeba na szybko przygotować coś sycącego, ale sprawdzi się też na bardziej uroczyste okazje.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Zupa
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Porcje 4 duże porcje

Składniki
  

  • pół kalafiora średniej wielkości
  • ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ilość według uznania)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ok. 50 gram boczku wędzonego
  • 15 cm pora białej części
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 225 gram) najlepiej już rozmrożone
  • 12 sztuk krewetek tygrysich obranych i oczyszczonych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Jeśli dysponujesz jedynie mrożonymi owocami morza, to najpierw trzeba je rozmrozić. W tym celu można zalać opakowanie ciepłą wodą. Zanim będą nam potrzebne powinny być już rozmrożone.
  • Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować.
  • W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu owoców morza nie gotować zupy zbyt długo- wystarczą 3-4 minuty.
  • W międzyczasie krewetki podsmażyć na patelni na maśle. Zupę podawać gorącą przystrajając wierzch krewetkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating