Keto pierniczki lukrowane (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto perniczki
Keto pierniczki lukrowane

Już są świąteczne keto pierniczki!

W końcu przyszedł czas na obiecane keto pierniczki! Pierwsza wzmianka na ich temat pojawiła się już przy okazji pierniczkowego latte. W niedzielę zaś miały one swój debiut na social media. Czas więc udostępnić także przepis na nie. Mam nadzieję że ucieszy Was fakt, że są one całkiem łatwe w przygotowaniu. Oczywiście poza etapem dekorowania, bo tutaj trzeba wykazać się nie lada kreatywnością i inwencją twórczą! Zwłaszcza jeśli nie chce się, żeby wzory się powtarzały… Dodatkową trudnością jest fakt, że lukier dość szybko twardnieje, więc trzeba się z tym lukrowaniem sprężać.

Zmysł artystyczny przyda się podczas lukrowania

No ale przyznacie, że efekt jest wystarczająco zachwycający, żeby z pełną świadomością i ochotą poddać się takim kulinarnym torturom… 😜 Mi nawet udało się czerpać z tego przyjemność, chociaż chwile zwątpienia podszyte frustracją wynikającą z ograniczonych umiejętności artystycznych też się zdarzały… Jeśli obawiacie się, że lukrowanie i ozdabianie pierniczków może mieć negatywny wpływ na Wasze zdrowie psychiczne, to radzę zastosować raczej polewę czekoladową zamiast lukru… 😊 Efekt będzie równie smaczny, a ile nerwów zaoszczędzone…
I żeby nie było, że Was nie ostrzegałam…!

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki lukrowane

Dobra zabawa dla całej rodziny

A tak na poważnie, to takie lukrowanie to naprawdę duża frajda. Pierniczków nie wychodzi z podanej porcji znowu aż tyle, żeby się tą czynnością specjalnie zmęczyć. Chociaż mi nie starczyło cierpliwości do misternego ozdabiania każdego jednego pierniczka. Kilka zostało więc po prostu w całości pokryte lukrem. Jeśli macie dzieci lub innych członków rodziny, którzy lubią się babrać w lukrach i ciasteczkach, to warto zaprzęgnąć ich do pracy. To znaczy dobrej zabawy rzecz jasna… 😉

Tajemna receptura ujawniona

No ale przejdźmy do konkretów… Jeśli zastanawiacie się jak powstał keto lukier do pierniczków, to spieszę donieść, że jest to białko ubite z mieszanką inuliny i erytrytolu. Inulina odpowiada tutaj za zagęszczenie lukru, a erytrytol za nadanie mu słodkiego smaku. Jest ona bowiem raczej mało słodka w smaku. I w taki sposób powstał najprawdziwszy keto lukier królewski! Pierniczki zaś powstały na bazie mąki kokosowej i musu kokosowego. Oczywiście niezbędnym dodatkiem jest w tym przypadku przyprawa do piernika, na którą przepis możecie znaleźć tutaj. Na koniec jeszcze mała wskazówka – keto pierniczki wychodzą początkowo dość twarde. Jeśli chcecie, żeby zmiękły należy je na kilka dni schować do jakiegoś szczelnego pudełka tak, jak w przypadku tradycyjnych pierniczków.

Keto święta
Lukrowane pierniczki – keto, paleo & lowcarb

No to nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć Wam dobrej zabawy przy pieczeniu i dekorowaniu! 😃 

Wydruk przepisu
Pierniczki lukrowane
Pięknie wyglądają i świątecznie smakują. Mogą stanowić piękną ozdobę na choinkę - o ile oczywiście uda Wam się im oprzeć i nie zjeść zanim choinka pojawi się w Waszym domu. 😀 Chodzi oczywiście o świąteczne keto pierniczki lukrowane!
keto pierniczki
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
pierniczków
Składniki
Pierniczki
Lukier
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
pierniczków
Składniki
Pierniczki
Lukier
keto pierniczki
Sposób przygotowania
Pierniczki
  1. Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, po czym wykrawać pierniczki używając świątecznych kształtów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 - 25 minut aż do lekkiego zrumienienia. Nie trzymać zbyt długo w piekarniku, bo będą wysuszone! Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier
  1. Białko ubić z kwaśnym winianem potasu, a pod koniec ubijania dodać erytrytol i inulinę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka z obciętym rogiem. Dekorować pierniczki według własnego uznania. W celu uzyskania lukru w kolorze czerwonym do części masy dodać odrobinę naturalnego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym. Po udekorowaniu odstawić pierniczki w suche miejsce, aby lukier zastygł. Można również wstawić je na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 pierniczka:

Wartość energetyczna: 32 kcal

Tłuszcz: 2,4 g

Węglowodany: 0,7 g

Błonnik 1,7 g

Białko 1,1 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *