Wyśmienite weekendowe keto śniadanie
Dzisiaj łosoś w kolejnej, nie mniej pysznej odsłonie. Postanowiłam sobie dogodzić na śniadanie i muszę przyznać, że się udało… 🙂 Wybór padł na tatara z łososia. I był to strzał w dziesiątkę! 😀 Łosoś wędzony w zestawieniu z drobno posiekaną czerwoną cebulką, awokado i pomidorem to naprawdę doborowe towarzystwo. Całość zwieńczyłam jajkiem poszowanym. Oczywiście można się pokusić o surowe, jak to zwyczajowo bywa w przypadku tatara, ale ja jakoś nie jestem fanką, stąd u mnie jajko w koszulce. Zresztą wydaje mi się, że jajko w tej formie jakoś lepiej dogaduje się w tym przypadku z pozostałymi składnikami.

Keto tatar z łososia – bogactwo wartości odżywczych
Jeśli chodzi natomiast o samego łososia, to tutaj można spokojnie zdecydować się na wersję surową zamiast wędzonej. Będzie równie pysznie i jakże bogato odżywczo. Oczywiście ryba powinna być najlepszej możliwej jakości. Na pewno nie należy przy tym oszczędzać. Najlepiej zdecydować się na łososia dzikiego lub z hodowli ekologicznej. Pozostałe produkty pozostawiają zazwyczaj wiele do życzenia jeśli chodzi o jakość produktu… Inaczej sprawa ma się w przypadku łososia firmy MOWI. Tutaj producent zapewnia, że hodowla spełnia najwyższe standardy, a ryby karmione są karmą pochodzenia morskiego i mają odpowiednie warunki rozwoju. Dzięki temu także zawartość omega-3 w ich produktach jest nawet o 20% większa niż w łososiach z innych hodowli. Do mnie przemawia ideologia, którą się kierują, dlatego chętnie korzystam z ich produktów.

Łosoś dobry na wszystko
Myślę, że keto tatar z łososia sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale także na przekąskę o każdej innej porze dnia. A że prezentuje się też całkiem nieźle może z powodzeniem stać się elementem jakiegoś wykwintnego posiłku. W ogóle to zestawienie składników jest bardzo udane i warto je stosować także w innych odsłonach. Świetną alternatywą może być łosoś pieczony podany z salsą z pomidorów i awokado. W wersji świeżej lub wędzonej można też podać go w formie sałatki używając dokładnie tych samych dodatków. Bez względu jednak na którą opcję się zdecydujecie, jedno jest pewne – łosoś w towarzystwie awokado i pomidorów jest po prostu pyszny! 🙂
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Tatar z łososia z jajkiem
Składniki
- 100 g łosoś wędzony lub surowy MOWI
- 1 łyżeczka aminokwasy kokosowe lub sos sojowy, jeśli nie unikasz soi
- 0,25 szt. cebula czerwona
- 1 szt. awokado
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szt. pomidor
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 8 plasterków ogórek świeży do dekoracji (opcjonalnie)
- 2 szt. jajka
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki oprócz jajka i ogórka drobno posiekać. Plastry ogórka ułożyć na talerzu, na którym danie będzie serwowane formując koło. Łososia połączyć z cebulą oraz aminokwasami kokosowymi, wymieszać. Na kółku z ogórków ustawić obręcz i wypełnić ją masą łososiową wyrównując wierzch dania. Kawałeczki awokado wymieszać z solą i sokiem z cytryny i wyłożyć na wierzch łososia. Pomidory zaś wymierzać z oliwą i ułożyć jako wierzchnią warstwę. Ugotować jajko w koszulce i ułożyć na tatarze. Serwować.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.