Pizza lniana to kolejna alternatywa dla pizzy w ramach menu diety niskowęglowodanowej. Ten zdrowy i bogaty w wartości odżywcze posiłek, który sprawdzi się świetnie zarówno w roli KETO obiadu, jak i KETO kolacji powinien przypaść do gustu wszystkim miłośnikom pizzy i nie tylko!
KETO pizza – święty Graal diety niskowęglowodanowej
Idealne połączenie chrupkiego ciasta, ciągnącego się sera oraz świeżości pomidorów i innych warzywnych dodatków. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi pizzy. Nie inaczej sprawa ma się ze mną… Na diecie bezzbożowej, nie mówiąc już o diecie ketogenicznej pizza jest jednak uosobieniem wszelkiego zła. Dlatego w tradycyjnej postaci nie jadłam jej już ładnych kilka lat… Ale kto powiedział, że nie można zaspokoić ochoty na pizzę różnymi jej imitacjami…? Muszę przyznać, że satysfakcja po zjedzeniu takiej keto pizzy z kalafiora na przykład jest porównywalna z tą po zjedzeniu standardowej pizzy, a może nawet większa, bo nie obarczona wyrzutami sumienia…. 😀
Kalafior, cukinia, a może len?
Ostatnio wypróbowałam też pizzę na spodzie z cukinii (przepis taki sam, jak na te placki z cukinii, tylko zamiast małych placuszków robi się 1-2 większe i piecze w piekarniku) i była równie pyszna. Nadszedł jednak czas, aby pójść z tymi pizzowymi eksperymentami o krok dalej. No bo przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby jak najbardziej zbliżyć się formą, konsystencją i smakiem do ideału… Dlatego padło na ciasto z lnu. Pamiętacie foccacię z pomidorami i szparagami? Tam użyłam tego samego ciasta i sprawdziło się świetnie. Pomyślałam, że można je wypróbować także w postaci spodu do pizzy. I udało się!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- spora zawartość błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co oznacza sprawniejszy i bardziej skuteczny proces redukcji wagi, w tym otyłości brzusznej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto pizza – kolejny udany eksperyment
Pizza z mąki lnianej wyszła wspaniała i lekko chrupiąca, co w przypadku spodów z warzyw pozostaje w zasadzie nieosiągalne. Tym razem w roli dodatków jeden z moich ulubionych zestawów składników, czyli cukinia i łosoś wędzony. Załapało się też kilka pieczarek… 🙂 Całe doświadczenie zaliczam do bardzo udanych, więc lniana keto pizza w różnych odsłonach na pewno wejdzie na stałe do mojego menu. Wam również polecam ją wypróbować. 🙂 Na koniec dodam tylko, że takie ciasto może mieć wiele innych zastosowań. Sprawdzi się także jako taki płaski chlebek tak, jak w przypadku tych jajek po benedyktyńsku. 🙂
POZNAJ: Wszystkie KETO przepisy na potrawy z ryb i owoców morza
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Pizza z cukinią i łososiem
Składniki
Spód lniany
- 2 szt. jajka
- 0,25 szklanki woda gazowana
- 30 ml oliwa z oliwek
- 0,75 szklanki len złoty zmielony lub mąka lniana
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 0,5 łyżeczki czosnek granulowany lub suszony
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sos pomidorowy
- 0,5 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 25 ml oliwa z oliwek
- 1 puszka pomidory krojone
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta oregano
Dodatki
- 1 kula mozzarella (u mnie 125 g)
- 1 szt. cukinia
- 100 g łosoś wędzony MOWI
- 6 sztuk pieczarki niewielkich
Sposób przygotowania
Spód lniany
- Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Podzielić ciasto na dwie porcje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oliwy. Ciasto przełożyć na blachę, uformować koło. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Sos pomidorowy
- Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory. Gotować na intensywnym ogniu aż do całkowitego zredukowania płynu. Przyprawić solą i oregano. Ostudzić.
Dodatki
- Cukinię pokroić w paski lub plasterki, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć porządnie z wody używając ręczników papierowych. Spód lniany posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę pokroić w podłużne paseczki i rozsypać po sosie pomidorowym. Na to wyłożyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobieg + grill. Po ok. 10 minutach dodać na wierzch plasterki łososia. Po ok. 2 kolejnych minutach wyjąć i od razu serwować.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.