Keto sernik na zimno – letni przebój
Mamy lato, więc w upalne dni rezygnujemy z rozgrzewających, podawanych na ciepło potraw na rzecz tych bardziej orzeźwiających i wychładzających. Dotyczy to także deserów. Nic latem nie wchodzi tak jak porcja lodów czy kawy mrożonej… 😊 Podobnie w przypadku ciast – zdecydowanie królują ciasta bez pieczenia, z owocami. Wieloletnim hitem podczas letnich uroczystości był u nas sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Dzisiaj nie jadamy go już w tej samej formie ze względu na udział cukru i nabiału. Jednak czemu by nie poeksperymentować z przepisem tak, aby powstała wersja niskowęglowodanowa…? Okazało się, że nie jest to wcale takie trudne. Cukier został zastąpiony erytrytolem, a serki – jogurtami kokosowymi. Smak jednak pozostał tak samo dobry…
Niskowęglowodanowym owocom mówimy zdecydowane TAK
Oczywiście nieodłącznym elementem sernika na zimno, także w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną są owoce sezonowe, u nas – truskawki. Jednak świetnie sprawdzą się także inne owoce jagodowe, np. porzeczki, maliny, borówki. Wybór należy do Was, choć należy raczej pamiętać, aby były to owoce niskowęglowodanowe, żeby kawałek takiego keto sernika na zimno zmieścił się w dziennym limicie tego makroskładnika. Także jeśli zastanawiacie się czy taki keto sernik na zimno nie zaburzy Waszej diety, to nie ma obaw – porcja w wersji z truskawkami to 5,6 g węglowodanów netto!
Kalafior wkracza do akcji
A jeśli jeszcze bardziej chcecie obniżyć zawartość węglowodanów, w zamian zyskując trochę błonnika, możecie użyć do serowego nadzienia kalafiora zamiast części jogurtów… Tak, tak – puree z kalafiora świetnie się sprawdza w słodkich wyrobach! Sprawdźcie chociażby moje przepisy na serniki bez sera czy tiramisu. Spróbujcie, a się zakochacie! Odpowiednio przygotowany jest on całkiem niewyczuwalny w smaku. Oczywiście tylko wtedy jeśli lubicie eksperymentować w kuchni. W przeciwnym razie uprzedzenia do kalafiora w słodkim wydaniu mogą zepsuć całą frajdę z konsumpcji takiego eksperymentalnego deseru… 🙂
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Keto sernik na zimno
Składniki
- 600 g jogurt kokosowy
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 5 łyżek keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe
- 3 łyżki żelatyna w wersji wege zastąpić agarem
- 150 g truskawki
- 1 szt. galaretka truskawkowa (w wersji wege na bazie agaru)
- 15 kropli stewia w płynie
- 1 szklanka woda wrząca
Sposób przygotowania
- Żółtka utrzeć na jasną masę z erytrytolem, dodać jogurty. Zagotować mleko kokosowe. W jeszcze ciepłym, ale już nie gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Połączyć z masą jogurtowo – jajeczną oraz ekstraktem z wanilii. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Posłodzić 15 kroplami stewii w płynie. Gdy zacznie tężeć, zalać owoce galaretką. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 godziny). Podawać schłodzone.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.