wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto sernik na zimno z truskawkami

Keto sernik na zimno z truskawkami (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto sernik na zimno z truskawkami – bez nabiału, a smakuje jak prawdziwy!

Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze… Też tak macie, że prawie każdy posiłek dnia – czy to smoothie, deser czy śniadanie – jest na bazie lub z dodatkiem truskawek? 🙈 Sezon truskawkowy wybitnie rządzi się swoimi prawami… 🙂 Na weekendowy deser wpadło więc ciasto z truskawkami bez pieczenia (znowu… :P). Tym razem jednak jest to typowy sernik na zimno, tylko, że bez nabiału… 😛 I o dziwo nie znajdziecie w środku ani grama kalafiora. 😀 W roli sera dzisiaj wystąpił „ser” zrobiony z mleka kokosowego i jajek. Jest to dokładne odwzorowanie „sera”, który posłużył do wyrobu paschy wielkanocnej. W tym wydaniu sprawdził się równie dobrze, albo nawet lepiej… 😀

Gdyby nie żelatyna użyta do nadzienia serowego i galaretki, to ciasto byłoby w dodatku całkiem wegetariańskie… Wystarczy tylko zastąpić żelatynę agarem, a na wierzch dać wegańską galaretkę.

No ale po szczegóły zapraszam poniżej.

Keto sernik na zimno z truskawkami – składniki:

Spód

Składa się z mieszanki mąki migdałowej i kokosowej, kakao oraz nierafinowanego oleju kokosowego jako lepiszcza. Ja użyłam kakao czarnego, bo okazało się, że nie ma w domu zwykłego ciemnego. 😀 Wyszedł mi więc spód w stylu oreo, ale rodzaj kakao nie ma tutaj aż takiego znaczenia… W celu uzyskania jasnego spodu można je równie dobrze pominąć zwiększając odpowiednio udział mąki migdałowej.

sernik na zimno z truskawkami
Keto sernik na zimno z truskawkami, bez nabiału

Warstwa serowa

Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek. Jest aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału. W smaku także przypomina sernik, chyba głównie za sprawą dodatku peptydów kolagenowych, które są całkowicie opcjonalnym dodatkiem. Choć można by wzmocnić ten efekt kropelkami smakowymi o smaku „cheesecake”. Masę serową zagęściłam żelatyną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją agarem, zagotowując go uprzednio w mleku kokosowym.

Mleko kokosowe

Stanowi uzupełnienie masy serowej. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu), jednak mleko kokosowe z puszki też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. U mnie w tym przypadku najlepiej sprawdził się tandem w postaci erytrytolu (do spodu oraz warstwy serowej) i stewii w płynie (do posłodzenia galaretki), ale wszystko zależy od Waszych preferencji.

sernik na zimno
Keto sernik na zimno, bez nabiału

Truskawki

Absolutny hit sezonu i główny bohater naszego keto deseru. Wspaniałości nad wspaniałościami darzone uwielbieniem przez przeważającą część ludzkości, w tym mnie. 😀 W tej roli co prawda sprawdzą się wszelkie niskowęglowodanowe miękkie owoce, ale właśnie mamy sezon na truskawki, więc nie miałam tutaj żadnych wątpliwości… Najlepsze jest to, że są to owoce o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości wody, więc łatwo wpisują się w keto makro i mają niewiele kalorii. Zdecydowanie najlepiej postawić więc właśnie na nie.

RABAT 15% Z KODEM „WAKACJE15”

Zniżka Blendygo

Galaretka truksawkowa

Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Modern Cavegirl
Przyjemnie orzeźwiające i idealne na upalne dni ciasto bez pieczenia, czyli keto sernik na zimno z truskawkami poleca się na deser. Chociaż jest tak dobre, że chce się jeść także na wszystkie pozostałe posiłki… 😛
Czas przygotowania 40 mins
Czas gotowania 8 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 48 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

"Ser" na sernik (najlepiej zrobić dnia poprzedniego)

Spód

Warstwa sernikowa

Galaretka truskawkowa

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

"Ser" na sernik

  • Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko kokosowe zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.

Spód

  • Wszystkie składniki spodu wymieszać na elastyczną masę i wylepić nią dół foremki o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na czas pozostałych przygotowań.

Warstwa sernikowa

  • Żelatynę namoczyć w 25 ml wody, a gdy napęcznieje, zalać ok. 25 ml wrzątku. Rozpuścić i odstawić. Ser utrzeć z mlekiem kokosowym, erytrytolem i peptydami koleagenowymi na gładką masę. Delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i dobrze wymieszać. Wylać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki.

Galaretka truskawkowa

  • Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i dopełnić chłodną wodą, dosłodzić stewią i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić w kawałki, wyłożyć na stężałą masę sernikową. Gdy galaretka zacznie lekko tężęć, wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc, jeśli robisz ciasto z wyprzedzeniem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Sernik na zimno z truskawkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
300.55
% RWS*
Tłuszcz
 
24.54
g
38
%
Tłuszcze nasycone
 
17.21
g
108
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.28
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.62
g
Cholesterol
 
32.74
mg
11
%
Sód
 
0.02
mg
0
%
Potas
 
51.04
mg
1
%
Węglowodany
 
8.04
g
3
%
Błonnik
 
2.69
g
11
%
Cukier
 
2.82
g
3
%
Białko
 
13.94
g
28
%
Witamina A
 
49.32
IU
1
%
Witamina C
 
8.82
mg
11
%
Wapń
 
23.74
mg
2
%
Żelazo
 
0.72
mg
4
%
Węglowodany netto
 
5.35
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu