Keto sernik na zimno z truskawkami – bez nabiału, a smakuje jak prawdziwy!
Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze… Też tak macie, że prawie każdy posiłek dnia – czy to smoothie, deser czy śniadanie – jest na bazie lub z dodatkiem truskawek? 🙈 Sezon truskawkowy wybitnie rządzi się swoimi prawami… 🙂 Na weekendowy deser wpadło więc ciasto z truskawkami bez pieczenia (znowu… :P). Tym razem jednak jest to typowy sernik na zimno, tylko, że bez nabiału… 😛 I o dziwo nie znajdziecie w środku ani grama kalafiora. 😀
W roli sera dzisiaj wystąpił „ser” zrobiony z mleka kokosowego i jajek. Jest to dokładne odwzorowanie „sera”, który posłużył do wyrobu paschy wielkanocnej. W tym wydaniu sprawdził się równie dobrze, albo nawet lepiej… 😀
Gdyby nie żelatyna użyta do nadzienia serowego i galaretki, to ciasto byłoby w dodatku całkiem wegetariańskie… Wystarczy tylko zastąpić żelatynę agarem, a na wierzch dać wegańską galaretkę.
No ale po szczegóły zapraszam poniżej.
Keto sernik na zimno z truskawkami – składniki:
Spód
Składa się z mieszanki mąki migdałowej i kokosowej, kakao oraz nierafinowanego oleju kokosowego jako lepiszcza. Ja użyłam kakao czarnego, bo okazało się, że nie ma w domu zwykłego ciemnego. 😀 Wyszedł mi więc spód w stylu oreo, ale rodzaj kakao nie ma tutaj aż takiego znaczenia… W celu uzyskania jasnego spodu można je równie dobrze pominąć zwiększając odpowiednio udział mąki migdałowej.

Warstwa serowa
Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek. Jest aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału. W smaku także przypomina sernik, chyba głównie za sprawą dodatku peptydów kolagenowych, które są całkowicie opcjonalnym dodatkiem. Choć można by wzmocnić ten efekt kropelkami smakowymi o smaku „cheesecake”. Masę serową zagęściłam żelatyną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją agarem, zagotowując go uprzednio w mleku kokosowym.
Mleko kokosowe
Stanowi uzupełnienie masy serowej. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu), jednak mleko kokosowe z puszki też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. U mnie w tym przypadku najlepiej sprawdził się tandem w postaci erytrytolu (do spodu oraz warstwy serowej) i stewii w płynie (do posłodzenia galaretki), ale wszystko zależy od Waszych preferencji.

Truskawki
Absolutny hit sezonu i główny bohater naszego keto deseru. Wspaniałości nad wspaniałościami darzone uwielbieniem przez przeważającą część ludzkości, w tym mnie. 😀 W tej roli co prawda sprawdzą się wszelkie niskowęglowodanowe miękkie owoce, ale właśnie mamy sezon na truskawki, więc nie miałam tutaj żadnych wątpliwości… Najlepsze jest to, że są to owoce o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości wody, więc łatwo wpisują się w keto makro i mają niewiele kalorii. Zdecydowanie najlepiej postawić więc właśnie na nie.
Galaretka truksawkowa
Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero).

Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
"Ser" na sernik (najlepiej zrobić dnia poprzedniego)
- 500 ml gęste mleko kokosowe z kartonu
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 szt. jajka
- 150 g śmietana kokosowa kwaśnej Sour Creamo
Spód
- 70 gram mąka migdałowa +/- w zależności od chłonności
- 35 gram mąka kokosowa
- 2 łyżki kakao ciemne lub czarne
- 20 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 40 g olej kokosowy nierafinowanego
Warstwa sernikowa
- 1 porcja "sera" na sernik
- 200 ml mleko kokosowe
- 70 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol w pudrze
- 2 łyżki kolagen (opcjonalnie)
- 1 łyżka żelatyna czubata
Galaretka truskawkowa
- 1 opakowanie galaretka truskawkowa bez cukru
- 15 kropli stewia w płynie
- 150 g truskawki
Sposób przygotowania
"Ser" na sernik
- Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko kokosowe zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.
Spód
- Wszystkie składniki spodu wymieszać na elastyczną masę i wylepić nią dół foremki o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na czas pozostałych przygotowań.
Warstwa sernikowa
- Żelatynę namoczyć w 25 ml wody, a gdy napęcznieje, zalać ok. 25 ml wrzątku. Rozpuścić i odstawić. Ser utrzeć z mlekiem kokosowym, erytrytolem i peptydami koleagenowymi na gładką masę. Delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i dobrze wymieszać. Wylać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki.
Galaretka truskawkowa
- Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i dopełnić chłodną wodą, dosłodzić stewią i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić w kawałki, wyłożyć na stężałą masę sernikową. Gdy galaretka zacznie lekko tężęć, wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc, jeśli robisz ciasto z wyprzedzeniem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.