keto sernik na zimno z truskawkami
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Polska Wege

Keto sernik na zimno z truskawkami (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto sernik na zimno z truskawkami – bez nabiału, a smakuje jak prawdziwy!

Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze… Też tak macie, że prawie każdy posiłek dnia – czy to smoothie, deser czy śniadanie – jest na bazie lub z dodatkiem truskawek? 🙈 Sezon truskawkowy wybitnie rządzi się swoimi prawami… 🙂 Na weekendowy deser wpadło więc ciasto z truskawkami bez pieczenia (znowu… :P). Tym razem jednak jest to typowy sernik na zimno, tylko, że bez nabiału… 😛 I o dziwo nie znajdziecie w środku ani grama kalafiora. 😀 W roli sera dzisiaj wystąpił „ser” zrobiony z mleka kokosowego i jajek. Jest to dokładne odwzorowanie „sera”, który posłużył do wyrobu paschy wielkanocnej. W tym wydaniu sprawdził się równie dobrze, albo nawet lepiej… 😀

Gdyby nie żelatyna użyta do nadzienia serowego i galaretki, to ciasto byłoby w dodatku całkiem wegetariańskie… Wystarczy tylko zastąpić żelatynę agarem, a na wierzch dać wegańską galaretkę.

No ale po szczegóły zapraszam poniżej.

Keto sernik na zimno z truskawkami – składniki:

Spód

Składa się z mieszanki mąki migdałowej i kokosowej, kakao oraz nierafinowanego oleju kokosowego jako lepiszcza. Ja użyłam kakao czarnego, bo okazało się, że nie ma w domu zwykłego ciemnego. 😀 Wyszedł mi więc spód w stylu oreo, ale rodzaj kakao nie ma tutaj aż takiego znaczenia… W celu uzyskania jasnego spodu można je równie dobrze pominąć zwiększając odpowiednio udział mąki migdałowej.

sernik na zimno z truskawkami
Keto sernik na zimno z truskawkami, bez nabiału

Warstwa serowa

Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek. Jest aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału. W smaku także przypomina sernik, chyba głównie za sprawą dodatku peptydów kolagenowych, które są całkowicie opcjonalnym dodatkiem. Choć można by wzmocnić ten efekt kropelkami smakowymi o smaku „cheesecake”. Masę serową zagęściłam żelatyną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją agarem, zagotowując go uprzednio w mleku kokosowym.

Mleko kokosowe

Stanowi uzupełnienie masy serowej. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu), jednak mleko kokosowe z puszki też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. U mnie w tym przypadku najlepiej sprawdził się tandem w postaci erytrytolu (do spodu oraz warstwy serowej) i stewii w płynie (do posłodzenia galaretki), ale wszystko zależy od Waszych preferencji.

sernik na zimno
Keto sernik na zimno, bez nabiału

Truskawki

Absolutny hit sezonu i główny bohater naszego keto deseru. Wspaniałości nad wspaniałościami darzone uwielbieniem przez przeważającą część ludzkości, w tym mnie. 😀 W tej roli co prawda sprawdzą się wszelkie niskowęglowodanowe miękkie owoce, ale właśnie mamy sezon na truskawki, więc nie miałam tutaj żadnych wątpliwości… Najlepsze jest to, że są to owoce o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości wody, więc łatwo wpisują się w keto makro i mają niewiele kalorii. Zdecydowanie najlepiej postawić więc właśnie na nie.

RABAT 15% Z KODEM “WAKACJE15”

Zniżka Blendygo

Galaretka truksawkowa

Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Modern Cavegirl
Przyjemnie orzeźwiające i idealne na upalne dni ciasto bez pieczenia, czyli keto sernik na zimno z truskawkami poleca się na deser. Chociaż jest tak dobre, że chce się jeść także na wszystkie pozostałe posiłki… 😛
Czas przygotowania 40 mins
Czas gotowania 8 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 48 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 10 porcji
Kalorie 287 kcal

Składniki
  

"Ser" na sernik (najlepiej zrobić dnia poprzedniego)

  • 500 ml gęstego mleka kokosowego z kartonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany kokosowej kwaśnej Sour Creamo

Spód

  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 0,33 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao ciemnego lub czarnego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 40 g oleju kokosowego nierafinowanego

Warstwa sernikowa

  • 1 porcja "sera" na sernik
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki erytrytolu w pudrze
  • 2 łyżki peptydów kolagenowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka żelatyny czubata

Galaretka truskawkowa

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 150 g truskawek

Sposób przygotowania
 

"Ser" na sernik

  • Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko kokosowe zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.

Spód

  • Wszystkie składniki spodu wymieszać na elastyczną masę i wylepić nią dół foremki o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na czas pozostałych przygotowań.

Warstwa sernikowa

  • Żelatynę namoczyć w 25 ml wody, a gdy napęcznieje, zalać ok. 25 ml wrzątku. Rozpuścić i odstawić. Ser utrzeć z mlekiem kokosowym, erytrytolem i peptydami koleagenowymi na gładką masę. Delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i dobrze wymieszać. Wylać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki.

Galaretka truskawkowa

  • Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i dopełnić chłodną wodą, dosłodzić stewią i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić w kawałki, wyłożyć na stężałą masę sernikową. Gdy galaretka zacznie lekko tężęć, wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc, jeśli robisz ciasto z wyprzedzeniem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 287 kcal
Tłuszcz: 24,7 g
Węglowodany: 4,5 g
Błonnik 1,1 g
Białko 8,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating