keto chłodnik botwinkowy
AIP Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Polska Vegan Wege Zupa

Keto chłodnik botwinkowy (Paleo, LowCarb)

Keto chłodnik botwinkowy – orzeźwienie w upalne dni

Przyszło lato, a wraz z nim wysokie temperatury, które zaczynają dawać się już we znaki. Zwłaszcza jeśli są one połączone z zachmurzeniem i powstaje coś na kształt sauny. Jest to odczuwalne szczególnie dla osób mających problemy z tarczycą… Mi puchną nogi i dłonie (palce przy takich upałach mam jak serdelki… :D), a staram się naprawdę dużo pić i nawadniać odpowiednio organizm… Każda dawka orzeźwienia jest więc mile widziana. 🙂 Na porządku dziennym jest u mnie mrożona herbata brzoskwiniowa z cytryną, a od czasu do czasu wpadają lody z kalafiora… 😀 Śniadania jadam z reguły w postaci sałatek (żeby nie były na ciepło), jednak z obiadami bywa już ciężej… Wyjątkiem są chłodniki, czyli wytrawne zupy jedzone na zimno, zazwyczaj na bazie lekkich warzyw i oryginalnie – kefirze, maślance lub śmietanie. U mnie takie cuda odpadają, gdyż nabiału staram się unikać (poza sporadyczną konsumpcją serów). Ale z pomocą przychodzą roślinne zamienniki… 🙂 Powstał więc keto chłodnik botwinkowy. Pyszny, pożywny i przede wszystkim ZIMNY. 😀

chłodnik botwinkowy
Keto chłodnik botwinkowy

Keto chłodnik botwinkowy – składniki

Dwa podstawowe składniki chłodnika to:

Botwinka

Botwinka, czyli zielona część buraka to wspaniała, letnia zielenina, którą warto włączyć do diety w hurtowych wręcz ilościach. Jako roślina zielonolistna jest ona kopalnią witamin i minerałów, w tym przede wszystkim żelaza, wapnia, potasu oraz witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Charakteryzuje się tzw. wysoką aktywnością antyoksydacyjną i jest zaliczana do warzyw o najwyższym potencjale przeciwutleniającym. Zawiera przy tym marne 4,33 g węglowodanów oraz 3,7 g błonnika w 100 g.1 Nawet na najbardziej restrykcyjnej diecie ketogenicznej można ją więc konsumować bez oporu… 😀 Uwaga jednak na młode buraczki, które zazwyczaj wieńczą liście botwiny, gdyż te – mimo niewielkich rozmiarów – mogą już trochę namieszać w makro. Do naszego chłodnika możemy je dodać, jednak udział węglowodanów na pewno trochę pójdzie w górę. Pamiętajcie, że latem, mając duży kontakt ze słońcem nasza elastyczność metaboliczna się polepsza, a słońce ma umiejętność indukowania ketozy. Można generalnie pozwolić sobie na trochę więcej węglowodanów w diecie dalej pozostając w stanie ketozy. Decyzja jednak należy do Was. 🙂

Śmietana kokosowa (kwaśna)

Ja korzystam z produktu o nazwie Sour Creamo firmy PlantOn, jednak słodka śmietanka kokosowa też powinna się nadać. Służy ona jako zamiennik zwyczajowych nabiałowych składników chłodnika i ma lepsze makro niż standardowa śmietana, a zwłaszcza kefir czy maślanka. Nawet więc, jeśli nie odmawiasz sobie nabiału, to warto dokonać takiej zamiany. Od razu uprzedzam wszelkie wątpliwości – w moim uznaniu śmietana nie ma posmaku kokosa, zwłaszcza po wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Zamiennie można też użyć jogurtu kokosowego.

chłodnik z botwinki
Keto chłodnik z botwinki z łososiem wędzonym

Dodatkowo potrzebne będą:

Tłuszcz

Tłuszcz w tym przepisie to odrobina masła klarowanego do podsmażenia i podduszenia cebuli oraz botwiny. Alternatywnie można użyć rafinowanego oleju kokosowego lub smalcu. Obróbka termiczna nie trwa tutaj jakoś bardzo długo, jednak to zależy od tego czy zdecydujecie się na dodanie buraczków czy nie, bo im akurat zajmuje chwilę, zanim zmiękną… 🙂

Dodatki warzywne

Nie są konieczne, jednak coś w tej zupie do jedzenia musi się znaleźć… 😀 Ja dodaję więc pokrojone w półplasterki rzodkiewki oraz ogórki gruntowe. Ilość według uznania. 🙂 Jedna uwaga – buraczki od botwinki nadają zupie intensywny kolor. Jeśli nie chcecie, żeby pozostałe warzywa zabarwiły się sokiem z buraków, to dodajcie je na koniec, przed samym podaniem.

Dodatek białkowy

Klasycznym dodatkiem do chłodnika jest ugotowane na twardo jajko. Można jednak pokusić się o dodanie wędzonej ryby lub też jednego i drugiego… 🙂 U mnie padło na plastry wędzonego łososia. Wszelkie dodatki są zupełnie opcjonalne. Keto chłodnik z botwinki smakuje wyśmienicie w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej. Wszystko zależy od tego, na jakie makro wychodzicie danego dnia. Sama zupa nie ma zbyt wiele białka, więc warto ją nim wzbogacić, zwłaszcza jeśli będzie stanowić samodzielne danie…

No to zachęcam do wypróbowania! 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

keto chłodnik botwinkowy

Chłodnik botwinkowy

Modern Cavegirl
Chłodnik botwinkowy to orzeźwiająca zupa złożona z sezonowych warzyw, tym razem w wersji keto i bez nabiału. Czegóż można chcieć więcej w upalny dzień?
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 5 porcji
Kalorie 166 kcal

Składniki
  

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu albo oleju kokosowego w wersji wege/vegan
  • 2 opakowania śmietany kokosowej kwaśnej PlantOn Sour Creamo (po 150 g)
  • 5 rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 5 plastrów łososia wędzonego (opcjonalnie; pominąć w wersji wege/vegan)
  • 1 pęczek koperku do dekoracji
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni. Botwinkę pokroić na niewielkie kawałki (jeśli zdecydujecie się użyć buraczków, to najlepiej je zetrzeć). Dodać do cebuli. Dusić kilka minut po czym zalać 0,5 szklanki wrzątku i gotować kolejne kilka minut (w wersji z buraczkami – aż zmiękną). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Serwować na zimno z drobno pokrojoną rzodkiewką i ogórkiem oraz koperkiem. Można także dodać wędzonego łososia lub ugotowane na twardo jajko.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 166 kcal
Tłuszcz: 14,0 g
Węglowodany: 5,0 g
Błonnik 6,0 g
Białko 3,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:


  1. Dane pochodzą ze strony poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating