wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto truskawkowe ombre cake

Keto truskawkowe ombre cake (Paleo, LowCarb)

Keto truskawkowe ombre cakeketo ciasto na upały

Myślę, że to jest właściwy moment, żeby powoli zakończyć już sezon na rabarbar i przerzucić się całkiem na truskawki. 😃 Rabarbar to bowiem dobra rzecz, ale powiedzmy to sobie szczerze – nie umywa się on do truskawek. Te są absolutnym hitem sezonu – słodkie, intensywne w kolorze i takie wspaniałe we wszelkich deserach na zimno i na gorąco… Nie trzeba ich nawet specjalnie dosładzać, a najlepsze jest to, że zaliczają się one do owoców niskowęglowodanowych! Natchnęło mnie to do sporządzenia keto ciasta na zimno z ich udziałem. Jest ono wariacją na temat tego deseru, który miałam okazję ostatnio robić i zaprezentować Wam na IG. Warstwy w różnych odcieniach od czerwieni do bieli powodują, że wyszło keto truskawkowe ombre cake.

keto ciasto z truskawkami
Keto ciasto z truskawkami – strawberry ombre cake

Keto truskawkowe ombre cake – składniki

A oto, co znajdziecie w środku:

Spód

Zależało mi na prostym i szybkim rozwiązaniu. Nadzienie jest na zimno, więc nie chciałam się bawić w pieczenie spodu. Padło więc także na spód bez pieczenia złożony z ziaren słonecznika oraz chipsów kokosowych. W roli „lepiszcza” wystąpił natomiast nierafinowany olej kokosowy oraz bezcukrowy syrop klonowy na bazie erytrytolu i owocu mnicha. Wyszło pierwsza klasa… 🙂

Mleko kokosowe

Drugi podstawowy składnik nadzienia. Ja korzystałam z mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Puszka musi być dobrze schłodzona w lodówce (min. 24 h), żeby gęsta śmietana kokosowa oddzieliła się od warstwy płynnej. Korzystać będziemy bowiem tylko z tej stałej części.

Żelatyna

Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.

keto ciasto
Keto truskawkowe ciasto na zimno

Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. U mnie w tym przypadku najlepiej sprawdził się tandem w postaci erytrytolu i stewii w płynie, ale wszystko zależy od Waszych preferencji.

RABAT 15% Z KODEM „WAKACJE15”

Zniżka Blendygo

Truskawki

Główny bohater naszego keto deseru. Wspaniałości nad wspaniałościami darzone uwielbieniem przez przeważającą część ludzkości, w tym mnie. 😀 Prawda jest taka, że w tej roli sprawdzą się wszelkie niskowęglowodanowe miękkie owoce, ale właśnie mamy sezon na truskawki, więc nie miałam tutaj żadnych wątpliwości… 🙂 Najlepsze jest to, że są to owoce o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości wody, więc łatwo wpisują się w keto makro i mają niewiele kalorii. Zdecydowanie najlepiej postawić więc właśnie na nie.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto truskawkowe ombre cake

Truskawkowe ombre cake

Modern Cavegirl
Idealne na lato niskowęglowodanowe ciasto bez pieczenia z truskawkami – keto truskawkowe ombre cake! Pyszne i jakie efektowne. Idealne na wszelkie spotkania i imprezy w ogrodzie. 🙂
Czas przygotowania 30 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Spód

Nadzienie

Dodatkowo

  • 100 g truskawki do dekoracji
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania elastycznej masy. Wylepić nią spód foremki do pieczenia o średnicy 20 cm, uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.

Nadzienie

  • Truskawki zblendować z 4 łyżkami słodzidła. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, a gdy napęcznieje zalać 50 ml wrzątku i dobrze wymieszać. 4/5 roztworu żelatyny rozprowadzić w masie truskawkowej. Z puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietana kokosowa) i ubić na sztywno z 2 łyżkami słodzidła, lecytyną słonecznikową oraz pozostałą żelatyną. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy truskawkowej, wstawić do lodówki lub do zamrażarki do stężenia. Pozostałą masę wymieszać z 1/4 ubitej śmietany kokosowej, wyłożyć na stężałą warstwę truskawkową. Następnie dodać kolejną porcję śmietany kokosowej do masy truskawkowej uzyskując jaśniejszy kolor i ponownie wyłożyć kolejną warstwę. Ponowić aż do wykorzystania masy truskawkowej. Ostatnią warstwą powinna być czysta śmietana kokosowa. Wstawić do lodówki na minimum 2 h (a najlepiej na całą noc).

Dekoracja

  • Truskawki pokroić w cienkie plastry. Ułożyć z nich rozetę na wierzchu ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Truskawkowe ombre cake
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
113.42
% RWS*
Tłuszcz
 
9.23
g
14
%
Tłuszcze nasycone
 
5.22
g
33
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.65
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.39
g
Sód
 
6.07
mg
0
%
Potas
 
134.1
mg
4
%
Węglowodany
 
6.6
g
2
%
Błonnik
 
1.76
g
7
%
Cukier
 
3.49
g
4
%
Białko
 
2.49
g
5
%
Witamina A
 
10.45
IU
0
%
Witamina C
 
35.37
mg
43
%
Wapń
 
14.97
mg
1
%
Żelazo
 
0.6
mg
3
%
Węglowodany netto
 
4.84
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu