keto truskawkowe ombre cake
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Vegan Wege

Keto truskawkowe ombre cake (Paleo, LowCarb)

Keto truskawkowe ombre cakeketo ciasto na upały

Myślę, że to jest właściwy moment, żeby powoli zakończyć już sezon na rabarbar i przerzucić się całkiem na truskawki. 😃 Rabarbar to bowiem dobra rzecz, ale powiedzmy to sobie szczerze – nie umywa się on do truskawek. Te są absolutnym hitem sezonu – słodkie, intensywne w kolorze i takie wspaniałe we wszelkich deserach na zimno i na gorąco… Nie trzeba ich nawet specjalnie dosładzać, a najlepsze jest to, że zaliczają się one do owoców niskowęglowodanowych! Natchnęło mnie to do sporządzenia keto ciasta na zimno z ich udziałem. Jest ono wariacją na temat tego deseru, który miałam okazję ostatnio robić i zaprezentować Wam na IG. Warstwy w różnych odcieniach od czerwieni do bieli powodują, że wyszło keto truskawkowe ombre cake.

keto ciasto z truskawkami
Keto ciasto z truskawkami – strawberry ombre cake

Keto truskawkowe ombre cake – składniki

A oto, co znajdziecie w środku:

Spód

Zależało mi na prostym i szybkim rozwiązaniu. Nadzienie jest na zimno, więc nie chciałam się bawić w pieczenie spodu. Padło więc także na spód bez pieczenia złożony z ziaren słonecznika oraz chipsów kokosowych. W roli „lepiszcza” wystąpił natomiast nierafinowany olej kokosowy oraz bezcukrowy syrop klonowy na bazie erytrytolu i owocu mnicha. Wyszło pierwsza klasa… 🙂

Mleko kokosowe

Drugi podstawowy składnik nadzienia. Ja korzystałam z mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Puszka musi być dobrze schłodzona w lodówce (min. 24 h), żeby gęsta śmietana kokosowa oddzieliła się od warstwy płynnej. Korzystać będziemy bowiem tylko z tej stałej części.

Żelatyna

Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.

keto ciasto
Keto truskawkowe ciasto na zimno

Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. U mnie w tym przypadku najlepiej sprawdził się tandem w postaci erytrytolu i stewii w płynie, ale wszystko zależy od Waszych preferencji.

RABAT 15% Z KODEM „WAKACJE15”

Zniżka Blendygo

Truskawki

Główny bohater naszego keto deseru. Wspaniałości nad wspaniałościami darzone uwielbieniem przez przeważającą część ludzkości, w tym mnie. 😀 Prawda jest taka, że w tej roli sprawdzą się wszelkie niskowęglowodanowe miękkie owoce, ale właśnie mamy sezon na truskawki, więc nie miałam tutaj żadnych wątpliwości… 🙂 Najlepsze jest to, że są to owoce o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości wody, więc łatwo wpisują się w keto makro i mają niewiele kalorii. Zdecydowanie najlepiej postawić więc właśnie na nie.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto truskawkowe ombre cake

Truskawkowe ombre cake

Idealne na lato niskowęglowodanowe ciasto bez pieczenia z truskawkami – keto truskawkowe ombre cake! Pyszne i jakie efektowne. Idealne na wszelkie spotkania i imprezy w ogrodzie. 🙂
Czas przygotowania 30 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 185 kcal

Składniki
  

Spód

  • 0,5 szklanki słonecznika łuskanego (ok. 65 g)
  • 0,5 szklanki chipsów kokosowych prażonych (ok. 45 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka syropu klonowego bezcukrowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Nadzienie

  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny (ok. 15 g); w wersji wege/ vegan zastąpić agarem
  • 1 puszka mleka kokosowego uprzednio schłodzona w lodówce przez min. 24 h
  • 6 łyżek erytrytolu / allulozy/ d-rybozy lub ksylitolu
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 100 g truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania elastycznej masy. Wylepić nią spód foremki do pieczenia o średnicy 20 cm, uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.

Nadzienie

  • Truskawki zblendować z 4 łyżkami słodzidła. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, a gdy napęcznieje zalać 50 ml wrzątku i dobrze wymieszać. 4/5 roztworu żelatyny rozprowadzić w masie truskawkowej. Z puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietana kokosowa) i ubić na sztywno z 2 łyżkami słodzidła, lecytyną słonecznikową oraz pozostałą żelatyną. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy truskawkowej, wstawić do lodówki lub do zamrażarki do stężenia. Pozostałą masę wymieszać z 1/4 ubitej śmietany kokosowej, wyłożyć na stężałą warstwę truskawkową. Następnie dodać kolejną porcję śmietany kokosowej do masy truskawkowej uzyskując jaśniejszy kolor i ponownie wyłożyć kolejną warstwę. Ponowić aż do wykorzystania masy truskawkowej. Ostatnią warstwą powinna być czysta śmietana kokosowa. Wstawić do lodówki na minimum 2 h (a najlepiej na całą noc).

Dekoracja

  • Truskawki pokroić w cienkie plastry. Ułożyć z nich rozetę na wierzchu ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 185 kcal
Tłuszcz: 16,3 g
Węglowodany: 5,0 g
Błonnik 2,9 g
Białko 3,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating