keto ciasto z musem z białej czekolady i rabarbarem
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege Wiosna

Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem – na powitanie lata

Przy tych upałach opuściła mnie praktycznie całkowicie wena do gotowania… Moje posiłki są ostatnio możliwie najprostsze i wymagające najmniej wysiłku. Nie będę ukrywać – idę po linii najmniejszego oporu. Ot szybka wrzutka na grilla – jakieś mięsko, do tego warzywa i po temacie. Przykra sprawa, bo przez to nie mam czego publikować na blogu… ☹️ Przypomniało mi się jednak, że jakiś czas temu robiłam smaczne keto ciasto z rabarbarem. I stwierdziłam, że mogę przybliżyć Wam kulisy jego produkcji. 😃 Sezon na rabarbar wkrótce się skończy, trzeba więc korzystać ile wlezie. 😊 Ciasto jest tak naprawdę odwrotnością tej propozycji. Tam mieliśmy do czynienia z ciemnym ciastem, czekoladowym musem i truskawkami. Tutaj natomiast wszystko utrzymane jest w jasnej kolorystyce, a dodatkiem owocowym jest właśnie rabarbar.

Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem – składniki:

Oto, co dokładnie znajdziecie w keto cieście z białym musem czekoladowym i rabarbarem:

Ciasto kruche

Standardowy przepis na kruche ciasto z mąki kokosowej. Jajka, tłuszcz (masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy) i mąka wyrobione w malakserze na gładkie ciasto. W ciepłe dni polecam schłodzić je w lodówce przed wylepianiem formy. W przeciwnym razie może się za bardzo lepić i rozpadać. Dobrze jest je także schłodzić przed samym pieczeniem, już po wylepieniu formy.

keto ciasto z rabarbarem
Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem

Keto słodzidło

Temat rzeka… 🙂 Jeśli chodzi o kruche ciasto, to najlepiej sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. Jeśli chodzi natomiast o nadzienie, to ja użyłam stewii w płynie, ale wspomniane wyżej środki słodzące w postaci proszku także dadzą radę.

Biała czekolada

Nadzienie to bardzo prosta kombinacja białej czekolady z mlekiem kokosowym. Gorąco zachęcam Was do przygotowania jej własnoręcznie z tłuszczu kakaowego, kokosowego mleka w proszku i keto słodzidła (alluloza lub erytrytol). Przepis znajdziecie tutaj. Jeśli jednak nie wykrzesacie z siebie aż tyle sił, to pozostają Wam czekolady sklepowe. Wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć niskowęglowodanową białą czekoladę o sensownym składzie. Zwłaszcza jeśli dodatkowo ma być ona bezmleczna. Ja korzystam wtedy z tej opcji.

Mleko kokosowe

Drugi podstawowy składnik nadzienia. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

Rabarbar

Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych potraw. Jest za to pełen witamin i minerałów (głównie żelazo). Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu. W tym przepisie rabarbar zasypujemy słodzidłem i podgrzewamy chwilę aż zmięknie, po czym układamy na cieście. Gdyby masa wyszła zbyt płynna, dobrym pomysłem jest zagęszczenie jej nasionami chia. Można go zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi (truskawki, maliny, wiśnie, śliwki).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto ciasto z musem z białej czekolady i rabarbarem

Ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem

Modern Cavegirl
Kolejna propozycja w ramach wykorzystania kończącego się powoli sezonu rabarbarowego. Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem to pyszne połączenie słodyczy białej czekolady z kwaskowością rabarbaru. Zdecydowanie do wypróbowania. 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas oczekiwania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 164 kcal

Składniki
  

Kokosowy spód

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
  • 55 g mąki kokosowej
  • 30 g erytrytolu lub allulozy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus z białej czekolady

  • 300 ml gęstego mleka kokosowego
  • 60 g czekolady białej (link do przepisu w treści powyżej)
  • 10 kropli stewii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka lecytyny słonecznikowej do ubicia mleka kokosowego

Rabarbarowy sos

  • 300 g rabarbaru
  • 50 g erytrytolu
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania
 

Kokosowy spód

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok. 16 – 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 – 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.

Mus z białej czekolady

  • Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu (u mnie poziom 2 na indukcji) lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. W międzyczasie mocno schłodzone mleko kokosowe ubić razem z lecytyną aż zwiększy objętość i stanie się puszyste. Dolać rozpuszczoną czekoladę i ubijać jeszcze chwilę. Spróbować i dosłodzić stewią jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć masę na ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem ozdobić schlodzonym sosem rabarbarowym.

Rabarbarowy sos

  • Rabarbar obrać i pokroić w ok. 3-cm kawałki. Skórki podlać odrobiną wody (3-4 łyżki) i zagotować, żeby wydobyć barwę. Skórki odcedzić, a w pozostałej wodzie gotować rabarbar z erytrytolem przez 3 – 4 minuty aż lekko zmięknie. Jeśli zostało za dużo płynu, zagęścić całość nasionami chia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 164 kcal
Tłuszcz: 12,3 g
Węglowodany: 2,4 g
Błonnik 0,9 g
Białko 2,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating