keto makaron z sardynkami i ajvarem
Bałkańska Danie główne Keto Low Carb Lunch Paleo Śródziemnomorska

Keto makaron z sardynkami i ajvarem (Paleo, LowCarb)

Keto makaron z sardynkami i ajvarem – ekspresowy keto obiad

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na szybki, odżywczy i smaczny keto obiad. Dość podobny do ostatniej pozycji obiadowej, czyli keto makaronu smażonego po azjatycku. Jednak tym razem będziemy krążyć wokół kulinariów rodem z basenu Morza Śródziemnego, więc nie tak orientalnie… 🙂 Ostatnio bardzo gustuję w takich właśnie obiadach. To chyba kwestia cieplejszej pory roku, bo jakoś nie widzi mi się aktualnie stać przy garach i doglądać skomplikowanych potraw. Stawiam na szybkość i prostotę, ale nie kosztem jakości rzecz jasna. 🙂

Wakacyjne podróże – najlepsza inspiracja kulinarna

Skąd pomysł na keto makaron z sardynkami i ajvarem? Ano przebywałam ostatnio kilka dni w Chorwacji, miałam więc dostęp do najlepszych składników niezbędnych do wykonania tego dania. Chociaż w tym przypadku nie powinno być akurat żadnych trudności w zdobyciu ich w Polsce. Makaron shirataki użyty w tym daniu, wzięłam ze sobą właśnie w takim celu, żeby skonstruować na szybko coś do jedzenia, łącząc go z lokalnymi specjałami.

Keto makaron z sardynkami i ajvarem – składniki

Danie oparłam na następujących składnikach:

Makaron shirataki/ makaron z alg

Do wyboru według własnych upodobań oraz dostępności. Oba makarony będą dobrze się komponować z tym daniem. Są one gotowe do użycia, wystarczy je przelać wodą i odcedzić. Nie mają żadnego obcego posmaku czy zapachu i dobrze przyjmują smak potrawy, do której się je dodaje. Jeśli chcecie zaszaleć, to możecie przygotować makaron shirataki sami według instrukcji podanych tutaj.

makaron z sardynkami i ajvarem
Keto makaron z sardynkami i ajvarem

Sardynki w puszce

Te mini rybki w całości zanurzone w oliwie to nie tylko pyszna przekąska, ale i bardzo dobre źródło witamin i minerałów, głównie wapnia. Co ciekawe, sardynki zawierają go nawet więcej niż mleko (ok. 330 mg na 100 g produktu, podczas gdy mleko – 125 mg na 100 ml)! Dodatkowo, dostarczają one także spore ilości kwasów omega-3, witaminy B12 oraz witaminę D, które to bardzo często są niedoborowe. Ważne, żeby sardynki dodać do dania na samym końcu, żeby wysoka temperatura nie „zabiła” wartości odżywczych podczas gotowania.

Tuńczyk w pomidorach

Kolejna konserwa w prezentowanym zestawie. Puszkowany tuńczyk ma co prawda niezbyt dobrą sławę ze względu na wysoką zawartość metali ciężkich, ale od czasu do czasu nie powinien zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ważna jest oczywiście jakość produktu, z którego korzystamy. Przy zakupie należałoby uważać, żeby opakowanie było wolne od BPA lub można postawić na tuńczyka w słoiku. Jeśli nie uda Wam się znaleźć takiego w pomidorach, to z powodzeniem można użyć tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym, dodając jednocześnie łyżkę przecieru pomidorowego lub koncentratu.

Ajvar

Jeśli nie kojarzycie tego śródziemnomorskiego sosu, to nie wiecie czego żałujecie… 😛 Jest to pyszne połączenie papryki oraz bakłażanów w postaci kremowego musu. Występuje w dwóch wersjach – ostrej i łagodnej. Ja jestem zadeklarowaną fanką tej pierwszej… 🙂 Jeśli ktoś ma wątpliwości co do przyjazności ajvaru na diecie ketogenicznej, to od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości – mój ma 8 g węglowodanów na 100 g, a nie używa się go w daniu w jakichś hurtowych ilościach.

Do tego dodałam jeszcze cukinię oraz cebulę jako warzywne dopełnienie całości. Zapraszam po szczegóły poniżej. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto makaron z sardynkami i ajvarem

Makaron z sardynkami i ajvarem

Modern Cavegirl
Obiad na szybko? Postawcie na keto makaron z sardynkami i ajvarem na bazie makaronu shirataki. Prosto, smacznie i odżywczo. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch
Kuchnia Bałkańska, Śródziemnomorska
Porcje 2 porcje
Kalorie 614 kcal

Składniki
  

  • 1 opakowanie makaronu shirataki (ok. 200 g)
  • 0,5 cebuli białej
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 puszka tuńczyka w pomidorach rozdrobnionego, ok. 150 g
  • 2 puszki sardynek w oliwie ok. 100 g
  • 4 łyżki ajvaru
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Makaron shirataki przelać pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć (a nawet odcisnąć z nadmiaru wody). Cebulę pokroić w drobne kawałki. Cukinię pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodać makaron shirataki i podsmażyć kolejne 2-3 minuty odparowując płyn. Następnie dodać tuńczyka w pomidorach, wymieszać. Sardynki odsączyć, a oliwę dodać do dania. Na koniec dodać ajvar, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby dosolić do smaku. Serwować na ciepło dekorując wierzch sardynkami z puszki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 614 kcal
Tłuszcz: 50,6 g
Węglowodany: 11,5 g
Błonnik 5,7 g
Białko 28,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating