Sezon na rabarbar = sezon na ciasta z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni, nie mogło zatem zabraknąć keto ciasta z nim w roli głównej. Tym razem nie jest to ciasto na zimno tak, jak w przypadku sernika kokosowo – rabarbarowego, lecz prawdziwy wypiek. Zacznijmy od krótkich wyjaśnień – co to jest dokładnie galette i frangipane? Nie są to bowiem pojęcia wszem i wobec znane. Powiedziałabym, że jest to taki trochę bardziej zaawansowany poziom znajomości słownictwa kulinarnego… Zaczynamy więc od słowniczka. 🙂
Keto galette z rabarbarem i frangipane – słowniczek
Galette to rodzaj rustykalnej tarty owocowej lub warzywnej. Do jej wykonania nie używa się jednak formy do tarty, lecz ciasto rozwałkowuje, na środku układa nadzienie, zostawiając ranty „gołe”, po czym zakłada się je do środka. Smakowo nie ma specjalnej różnicy, więc jak ktoś woli, można z powodzeniem użyć formy do tarty. Miałam okazję robić podobny rodzaj wypieku w wersji wytrawnej – galette ze szparagami. Niestety bezzbożowe ciasta kruche nie sprawdzają się idealnie w tej roli, gdyż są zdecydowanie bardziej kruche i łamliwe. Żeby zminimalizować ryzyko porażki w tej kwestii, skorzystałam z ciasta kruchego z tych ciastek (w nadziei, że guma guar wzmocni trochę strukturę surowego ciasta).
Frangipane to natomiast rodzaj kremu migdałowego takiego lekko budyniowatego, ale zagęszczonego mielonymi migdałami. No i tutaj się pojawiają schody, bo jak wiecie – staram się nie używać migdałów do obróbki cieplnej. Trzeba było znaleźć więc dla nich godne zastępstwo… No i myślę, że się udało… 😛 Mąka kokosowa posłużyła za substytut mąki migdałowej, a żeby nadać kremowi migdałowego smaku, dodałam konkretne ilości ekstraktu migdałowego.
Keto galette z rabarbarem i frangipane – składniki
No i wyszło przepysznie, a do tego jeszcze super ładnie, nieprawdaż? A oto główne składniki użyte do produkcji keto galette z rabarbarem i kremem frangipane:
Jajka
Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem, gdyż w przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W słodkich deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. 🙂 Tuta jest to podstawowy składnik ciasta kruchego, jak i kremu frangipane.
Rabarbar
Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych potraw. Jest za to pełen witamin i minerałów (głównie żelazo). Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu. W tym przepisie rabarbar zasypujemy słodzidłem i podgrzewamy chwilę aż zmięknie, po czym układamy na cieście. Można zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi (truskawki, maliny, wiśnie, śliwki).
Keto słodzidło
W tym przepisie dobrze sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol o konsystencji pudru lub granulek. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która dodatkowo wykazuje działanie nasilające stan ketozy.
Ekstrakt migdałowy
Chodzi o mocno migdałowy aromat do ciast, oczywiście tylko taki uzyskiwany metodą naturalną. Jest on bardzo intensywny w smaku i aromacie. Idealnie nadaje się w naszym przepisie do podrobienia kremu frangipane, który w oryginalnej wersji z uwagi na duży dział mielonych migdałów jest mocno migdałowy w odbiorze.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gallette z rabarbarem i frangipane
Składniki
Nadzienie z rabarbaru
Galette
- 1 szt. jajka
- 35 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane
- 1 łyżka jogurt kokosowy
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 70 gram mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 0,5 łyżeczki guma guar
Krem frangipane
- 1 szt. jajka
- 2 łyżki olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane
- 10 gram mąka kokosowa
- 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
- 30 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
Sposób przygotowania
Nadzienie z rabarbaru
- Rabarbar pokroić na podłużne kawałki, umieścić w garnku o szerokim dnie, zasypać erytrytolem lub allulozą. Dusić przez ok. 5 minut aż zmięknie, a cały płyn odparuje. Ostudzić. W międzyczasie przygotować pozostałe elementy ciasta.
Galette
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Rozdrobnić do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krem frangipane
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić do uzyskania jednolitej struktury. Ciasto na galette wyjąć z lodówki, rozwałkować. Na środek wyłożyć uprzednio przygotowany krem frangipane oraz rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 – 20 minut w trybie pieczenia góra + dół aż wierzch się lekko zarumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Mimo użycia gumy guar, ciasto i tak ma tendencję do lekkiego łamania się, zwłaszcza podczas zawijania rantu. Nie przejmujcie się jednak – nawet gdy tak się stanie, dociśnijcie po prostu dwa kawałki ciasta do siebie, żeby nadzienie nie wypłynęło. To ciasto nie musi wyglądać perfekcyjnie. Właściwie największy jego urok w tym, że krańce są poszarpane, a forma lekko nierównomierna.
Fajne to, tylko chyba przynopisie na krem frangipani coś zle się chyba źle skopiowalo i jest tam częśc dotycząca ciasta
Witaj, cieszę się, że przepis Ci się podoba. 🙂 Sprawdziłam i wszystko się tam zgadza, tylko akurat do imitacji kremu frangipane niektóre składniki są takie same jak w cieście i w dodatku są wymienione w tej samej kolejności, stąd powstaje wrażenie powielenia składników ciasta… 🙂 Także przepis jest ok – można śmiało korzystać. 🙂
Uwielbiamy takie rustykalne tarty
Dobrze wiedzieć, że jest nas więcej… 🙂