keto galette z rabarbarem
Deser Europejska Francuska Keto Low Carb Paleo Wege Wiosna

Keto galette z rabarbarem i frangipane (Paleo, LowCarb)

Sezon na rabarbar = sezon na ciasta z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, nie mogło zatem zabraknąć keto ciasta z nim w roli głównej. Tym razem nie jest to ciasto na zimno tak, jak w przypadku sernika kokosowo – rabarbarowego, lecz prawdziwy wypiek. Zacznijmy od krótkich wyjaśnień – co to jest dokładnie galette i frangipane? Nie są to bowiem pojęcia wszem i wobec znane. Powiedziałabym, że jest to taki trochę bardziej zaawansowany poziom znajomości słownictwa kulinarnego… Zaczynamy więc od słowniczka. 🙂

Keto galette z rabarbarem i frangipane – słowniczek

Galette to rodzaj rustykalnej tarty owocowej lub warzywnej. Do jej wykonania nie używa się jednak formy do tarty, lecz ciasto rozwałkowuje, na środku układa nadzienie, zostawiając ranty „gołe”, po czym zakłada się je do środka. Smakowo nie ma specjalnej różnicy, więc jak ktoś woli, można z powodzeniem użyć formy do tarty. Miałam okazję robić podobny rodzaj wypieku w wersji wytrawnej – galette ze szparagami. Niestety bezzbożowe ciasta kruche nie sprawdzają się idealnie w tej roli, gdyż są zdecydowanie bardziej kruche i łamliwe. Żeby zminimalizować ryzyko porażki w tej kwestii, skorzystałam z ciasta kruchego z tych ciastek (w nadziei, że guma guar wzmocni trochę strukturę surowego ciasta).

Frangipane to natomiast rodzaj kremu migdałowego takiego lekko budyniowatego, ale zagęszczonego mielonymi migdałami. No i tutaj się pojawiają schody, bo jak wiecie – staram się nie używać migdałów do obróbki cieplnej. Jeśli ktoś nie kojarzy tematu, to zapraszam tutaj po szczegóły. Trzeba było znaleźć więc dla nich godne zastępstwo… No i myślę, że się udało… 😛 Mąka kokosowa posłużyła za substytut mąki migdałowej, a żeby nadać kremowi migdałowego smaku, dodałam konkretne ilości ekstraktu migdałowego.

keto galette
Keto galette z rabarbarem i kremem frangipane

Keto galette z rabarbarem i frangipane – składniki

No i wyszło przepysznie, a do tego jeszcze super ładnie, nieprawdaż? A oto główne składniki użyte do produkcji keto galette z rabarbarem i kremem frangipane:

Jajka

Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje w okolicy w sezonie i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Mąka kokosowa

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem, gdyż w przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W słodkich deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. 🙂 Tuta jest to podstawowy składnik ciasta kruchego, jak i kremu frangipane.

galette z rabarbarem
Keto galette z rabarbarem

Rabarbar

Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych potraw. Jest za to pełen witamin i minerałów (głównie żelazo). Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu. W tym przepisie rabarbar zasypujemy słodzidłem i podgrzewamy chwilę aż zmięknie, po czym układamy na cieście. Można zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi (truskawki, maliny, wiśnie, śliwki).

Keto słodzidło

W tym przepisie dobrze sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol o konsystencji pudru lub granulek. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która dodatkowo wykazuje działanie nasilające stan ketozy.

Ekstrakt migdałowy

Chodzi o mocno migdałowy aromat do ciast, oczywiście tylko taki uzyskiwany metodą naturalną. Jest on bardzo intensywny w smaku i aromacie. Idealnie nadaje się w naszym przepisie do podrobienia kremu frangipane, który w oryginalnej wersji z uwagi na duży dział mielonych migdałów jest mocno migdałowy w odbiorze.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto galette z rabarbarem

Gallette z rabarbarem i frangipane

Modern Cavegirl
Wiosenna tarta z rabarbarem oraz kremem migdałowym, czyli keto galette z rabarbarem i frangipane to pyszny wypiek idealny na weekendowe spotkanie przy kawie lub piknik w plenerze… Wszędzie smakuje wyśmienicie… 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas oczekiwania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Francuska
Porcje 10 porcji
Kalorie 74 kcal

Składniki
  

Nadzienie z rabarbaru

  • 300 g rabarbaru (grubsze łodygi należy obrać)
  • 2 łyżki erytrytolu lub allulozy

Galette

  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki erytrytolu lub allulozy
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego lub masła
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki gumy guar

Krem frangipane

  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego lub masła
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy

Sposób przygotowania
 

Nadzienie z rabarbaru

  • Rabarbar pokroić na podłużne kawałki, umieścić w garnku o szerokim dnie, zasypać erytrytolem lub allulozą. Dusić przez ok. 5 minut aż zmięknie, a cały płyn odparuje. Ostudzić. W międzyczasie przygotować pozostałe elementy ciasta.

Galette

  • Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Rozdrobnić do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krem frangipane

  • Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić do uzyskania jednolitej struktury. Ciasto na galette wyjąć z lodówki, rozwałkować. Na środek wyłożyć uprzednio przygotowany krem frangipane oraz rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 – 20 minut w trybie pieczenia góra + dół aż wierzch się lekko zarumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

  1. Mimo użycia gumy guar, ciasto i tak ma tendencję do lekkiego łamania się, zwłaszcza podczas zawijania rantu. Nie przejmujcie się jednak – nawet gdy tak się stanie, dociśnijcie po prostu dwa kawałki ciasta do siebie, żeby nadzienie nie wypłynęło. To ciasto nie musi wyglądać perfekcyjnie. Właściwie największy jego urok w tym, że krańce są poszarpane, a forma lekko nierównomierna.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 74 kcal
Tłuszcz: 5,2 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 0,0 g
Białko 2,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

2 Comments

  1. Uwielbiamy takie rustykalne tarty

    1. Dobrze wiedzieć, że jest nas więcej… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating