Keto ciasteczka z konfiturą, czyli obiecane linzer cookies
W ramach świątecznych przepisów wspominałam kiedyś, że mam w zamiarze świąteczne ciasteczka w typie linzer coookies… Jeśli ktoś zatem zastanawia się gdzie się podział przepis na nie, to ze skruchą przyznaję, że w okresie świątecznym niestety nic z tego nie wyszło… Bylibyście z pewnością świadkami takiego wydarzenia. Na tapecie było wiele innych świątecznych wypieków i nie starczyło czasu. Udało się dopiero teraz, już po Świętach, a nawet w Nowym Roku. No ale ważne, że są. 😛 Myślę, że okres Karnawału to dalej dobry czas na różnego rodzaju keto ciasteczka, zwłaszcza takie w typie świątecznym.
Nowy wymiar pierniczków
Inspiracją do tych ciasteczek były tak naprawdę niezbyt świąteczne ciasteczka. Choć zaproponowane kolory wybitnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki. Przepis na same ciastka został opracowany przez moją mamę, która robiła podczas Świąt nie tylko te ciasteczka cynamonowe, ale i takie pierniczki lukrowane. Przepisu na nie także nie zdążyłam zamieścić na blogu, ale za to dokładnie to samo ciasto wykorzystałam do dzisiejszej propozycji.
Nadzienie ma znaczenie
Konfitura, która wypełniła środek ciastek to zaś własnej roboty mocno zagęszczony sok z granatu. Myślę, że świetnie nada się też każda konfitura. Pod warunkiem, że zawiera 100% owoców lub jest słodzona jakimś środkiem dozwolonym na dietach niskowęglowodanowych. A jeśli chcecie utrzymać ciastka w wersji bardzo ubogiej w węglowodany i bardziej zgodnej z dietą ketogeniczną, to proponuję same ciastka, bez nadzienia. Jeśli natomiast zamiast herbaty matcha dodacie przyprawy do piernika, to wyjdą Wam dokładnie takie pierniczki, jak mojej mamie… 🙂
No to do dzieła!
Ciasteczka z konfiturą
Składniki
Ciastka
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka miód (opcjonalnie)
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki olej kokosowy rafinowany o stałej konsystencji (czubate)
- 1 łyżka jogurt kokosowy
- 0,5 łyżeczki herbata matcha (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki przyprawa do piernika (można zwiększyć, jeśli nie daje się herbaty matcha)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki guma guar
Sposób przygotowania
Konfitura
- Z granatu wybrać pestki, zblendować je i powstałą masę przelać przez sitko w celu uzyskania samego soku. Dobrze odcisnąć miąższ (można zużyć go do celów kosmetycznych :)). Sok z granatu przelać do garnuszka, posypać żelatyną (lub agarem). Gdy żelatyna nasiąknie, podgrzewać masę do zupełnego rozpuszczenia żelatyny
Ciastka
- Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta (można najpierw zmiksować składniki mokre z olejem kokosowym, a następnie dorzucić suche składniki). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Potem wyjąć rozwałkować ciasto, wykrawać ciastka w dowolnej formie. W połowie uzyskanych ciastek wyciąć środek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok. 8 minut uważając, żeby się nie przypaliły. Ostudzone ciastka przekładać odrobiną konfitury (ok. 0,5 łyżeczki na ciastko), na górę dając wersję ciastka z otworem. Odstawić do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Te ciasteczka smakują obłędnie!!!!!! Byłam zainspirowana tym przepisem i upiekłam te cudowne „keto ciasteczka z konfiturą”!!!! To jest po prostu PYSZNE!!!!!!!!
Super, bardzo się cieszę!