
Keto ciasto z pianką wiśniową na przywitanie Nowego Roku
Przyznacie, że taka okazja wymagała specjalnej oprawy… W tym roku nawet bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. 😛 Pełni nadziei na lepsze witaliśmy bowiem Nowy Rok oczekując poprawy. Poprzeczka nie jest wysoka – po prostu fajnie byłoby, gdyby świat wrócił do normalności, którą znamy sprzed wybuchu pandemii koronawirusa… Tylko tyle i aż tyle. I chociaż widzę kilka plusów tej sytuacji (przede wszystkim praca zdalna), to na przykład ograniczenia w podróżowaniu praktycznie podważyły sens mojego życia… 🙁 Jestem więc skłonna wrócić do męczących dojazdów do biura, aby w zamian za to mieć z powrotem możliwość nieskrępowanego poruszania się po świecie… 🙂
Pijane keto ciasto idealne na Karnawał
Ciasto, które tu widzicie jest więc czymś więcej niż tylko kawałkiem – bardzo smacznego bądź co bądź – jedzenia… Jest uosobieniem naszych pragnień i pewnego rodzaju talizmanem, który ma nam zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku… No dobra, może trochę się zagalopowałam… 😀 Ale bezsprzeczny fakt jest taki, że ciasto jest przepyszne. Zrobiła je moja mama inspirując się trochę przepisem na kostkę piernikową, a trochę improwizując. Główną atrakcją stanowią chyba tutaj wiśnie z nalewki, które oprócz smaku nadają mu jeszcze tego sylwestrowo – noworocznego charakteru. 😉

Owoce jagodowe polecają się na diecie ketogenicznej
Keto ciasto z pianką wiśniową nada się również na wszelkie karnawałowe imprezy czy spotkania rodzinne. Nie jest mocno skomplikowane, a mimo to bardzo efektowne w smaku. Wygląda również atrakcyjnie. Oczywiście dekorację robimy według własnych preferencji. U mojej mamy stanęło na bezcukrowej konfiturze wiśniowej i płatkach migdałowych. Myślę, że inne wersje owocowe są tutaj także możliwe. Radziłabym jednak zostać przy owocach jagodowych, z dwóch względów. Po pierwsze, mają one podobną strukturę, nie będzie więc potrzeby modyfikowania proporcji pozostałych składników. A po drugie charakteryzują się one mniejszą zawartością węglowodanów, nadają się więc do konsumpcji na diecie ketogenicznej.

Ciasto z pianką wiśniową
Składniki
Ciasto piernikowe
- 4 jajka
- 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego
- 4 łyżki erytrytolu
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,5 łyżeczki sody spożywczej
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
Pianka wiśniowa
- 200 g kwaśnej śmietany kokosowej (u mnie PlantOn Sour Creamo) lub jogurtu kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 24h (tylko stała część)
- 600 g wiśni (u mnie z nalewki, ale mogą być też mrożone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek erytrytolu
- 100 ml wody
- 24 g żelatyny (6 łyżeczek)
Ganache czekoladowy
- 100 ml gęstego mleka kokosowego
- 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej
- 8 łyżek konfitury wiśniowej
- 2 garści płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Ciasto piernikowe
- Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Pianka wiśniowa
- Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubić z kwaśną śmietaną kokosową. Wiśnie podgrzać z sokiem z cytryny i erytrytolem. Żelatynę namoczyć w połowie wody, drugą połowę podgrzać i gorącą zalać namoczoną żelatynę. Połączyć z wiśniami i zblendować. Połączyć z ubitą masą kokosową. Tężejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki.
Ganache czekoladowy
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z mlekiem kokosowym na gęsty sos. Ostudzić lekko i jeszcze płynną masę równomiernie rozsmarować na wiśniowej piance. Udekorować konfiturą wiśniową i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do lodówki na minimum 2h do pełnego stężenia.
Adnotacje do przepisu
Wartość energetyczna: 167 kcal Tłuszcz: 14,1 g Węglowodany: 6,3 g Błonnik 0,4 g Białko 4,9 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: