Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto ciasto
Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Dwupokoleniowe pieczenie – prawie zapomniana przyjemność

Nie ma to co wspólne pieczenie z mamą! Na Święta nie było okazji (w ogóle rzadko zdarza się ku temu okazja), bo wszystko w pośpiechu i na już, to chociaż w zeszły weekend sobie odbiłyśmy… 🙂 Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja rola ograniczała się do wsadzania paluchów do surowego ciasta i próbowania czy dobre…  To były czasy…! Teraz podział obowiązków odrobinę się zmienił, dzięki czemu można rzeczywiście powiedzieć, że było to wspólne pieczenie… 😉

Keto piernik – kolejna odsłona

Nasz wybór padł na piernik z ptasim mleczkiem. Inspirację stanowił ten przepis, jednak musiałyśmy trochę rzeczy pozmieniać z uwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej. Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej, następnie daje się konfiturę lub powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! 🙂

keto piernik
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem i czekoladą

Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału

Ciasto nie jest przy tym ani specjalnie skomplikowane ani wyjątkowo pracochłonne. W dodatku keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem świetnie się prezentuje. Po prostu ideał! 🙂 Myślę, że zajmie poczesne miejsce w katalogu przepisów na karnawałowe słodkości dostępnych na blogu. Jeśli jednak mam się przyczepić, to następnym razem zrobiłabym inną polewę czekoladową do tego ciasta. Bardziej coś w stylu polewy użytej przeze mnie do świątecznego piernika. Nie to, żeby ta była zła, ale konsystencjonalnie jak dla mnie zbyt zbliżona do ptasiego mleczka. A ja lubię mieć do czynienia z różnymi konsystencjami w ramach jednego doświadczenia kulinarnego. Ot takie zboczenie… 😉

A jeśli ten wypiek nie do końca Was przekonuje, to zapraszam do zapoznania się z moimi innymi propozycjami na karnawałowe słodkości:

Wydruk przepisu
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem
Pyszne i atrakcyjne ciasto, które nada się nie tylko na Święta, ale także na Karnawał! Oto właśnie keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem! Różne smaki i konsystencje spotykają się tutaj aby zachwycać i dogodzić najbardziej wymagającym podniebieniom. Spróbujcie sami!
keto kostka piernikowa
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto piernikowe
Ptasie mleczko
Polewa czekoladowa
Dodatkowo
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto piernikowe
Ptasie mleczko
Polewa czekoladowa
Dodatkowo
keto kostka piernikowa
Sposób przygotowania
Ciasto piernikowe
  1. Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch cienką warstwą powideł.
Ptasie mleczko
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do lodówki, ale uważać, żeby za bardzo nie stężała. W międzyczasie śmietankę kokosową ubić z ekstraktem z wanilii (powinna podwoić swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).
Polewa czekoladowa
  1. Śmietanę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofalówce i rozpuścić w niej czekoladę. Gdy całość jest jeszcze ciepła rozpuścić w polewie żelatynę. Dosłodzić stewią lub erytrytolem w razie potrzeby (jeśli używasz czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao).
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 164 kcal

Tłuszcz: 15,0 g

Węglowodany: 3,2 g

Błonnik 0,3 g

Białko 4,7 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *