keto sernik kokosowo - rabarbarowy
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege Wiosna

Keto sernik kokosowo – rabarbarowy (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Czas na rabarbar!

Nadszedł sezon na rabarbar. W związku z tym, nie mogłam sobie odmówić zakupu pokaźnego pęczka, chociaż bez żadnego konkretnego pomysłu nań. Rabarbar poleżał sobie więc na kuchennym blacie kilka dni, dojrzał (aż za bardzo ;)) i wręcz błagał, żeby w końcu się nim zająć. Szczęśliwie razem z upływem okresu karencji pojawił się w głowie także pomysł na jego wykorzystanie… W związku z tym, że nie znam zbyt wielu zastosowań rabarbaru, poza ciastami, konfiturą, ewentualnie kompotem, padło więc na ciasto. Tym razem takie bardziej orzeźwiające – spód to biszkopt, a masa składa się z rabarbaru, galaretki truskawkowej i kokosa. Wyszło coś w rodzaju sernika na zimno.

Jeśli lubicie rabarbar sam lub w połączeniu z truskawką (ręka do góry, kto też lubi takie połączenie smaków! :)), to zachęcam do zapoznania się z poniższymi przepisami:

Są mega wiosenne, kolorowe, no i oczywiście zgodne z dietą ketogeniczną! 🙂

sernik kokosowo - rabarbarowy
sernik kokosowo – rabarbarowy

Keto sernik kokosowo – rabarbarowy – składniki:

Biszkopt

Biszkopt występuje tu w roli spodu do ciasta. Jest to rzecz jasna biszkopt kokosowy na bazie mąki kokosowej i rafinowanego oleju kokosowego oraz jajek. Posłodziłam go erytrytolem, jednak z powodzeniem można go wymienić na allulozę lub ksylitol (uwaga na zawartość węglowodanów!). Myślę, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się także spód z ciasta kruchego albo wegański spód migdałowy bez pieczenia z tego przepisu.

Rabarbar

Główny bohater dzisiejszego odcinka. Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych potraw. Jest za to pełen witamin i minerałów (głównie żelazo). Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu. W tym przepisie rabarbar gotujemy do miękkości w wodzie, najpierw robiąc infuzję ze skórek, aby wydobyć wspaniały różowy kolor.

sernik rabarbarowy
Keto sernik rabarbarowy

Galaretka truksawkowa

Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero). Tutaj nie rozpuszczamy jej w żadnym płynie, tylko dodajemy bezpośrednio do masy rabarbarowej, którą ma za zadanie zagęścić.

Keto słodzidło

W tym przepisie dobrze sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol o konsystencji pudru. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która wykazuje działanie nasilające stan ketozy. Jeśli wolisz słodziki w płynie takie jak ekstrakt stewii lub owocu mnicha, to polecam dodawać je do masy rabarbarowej już po przestudzeniu. Można z powodzeniem mieszać substancje słodzące, używając tych w proszku do biszkoptu, a tych w płynie do masy kokosowo – rabarbarowej.

Mleko kokosowe

Występuje tutaj w roli sera… 😀 I nadaje ciastu takiego lekko sernikowatego charakteru. Mleko kokosowe należy napowietrzyć (ubić trzepaczką) przed wymieszaniem go z masą rabarbarową. Dzięki temu masa jest puszysta i aksamitna. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu), jednak mleko kokosowe z puszki też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

serik na zimno
Rabarbarowy keto sernik na zimno

Lecytyna słonecznikowa

Nie jest składnikiem obowiązkowym, lecz jeśli chcecie uzyskać naprawdę solidnie ubite mleko kokosowe, to lecytyna znacznie Wam to ułatwi. Jeśli korzystacie z mleka z kartonu, to warto ją zastosować. Mleko z puszki z reguły charakteryzuje się trochę większym udziałem tłuszczu, więc powinno udać się uzyskać nieźle ubitą „śmietanę” także bez dodatku lecytyny.

Dekoracja

Do dekoracji użyłam płatków piwonii oraz róży. Ich intensywny kolor pięknie komponował się z bladoróżowym odcieniem ciasta. Do tego dorzuciłam garść migdałów w płatkach. Dekoracja jednak jest całkowicie opcjonalna. Możecie puścić wodze fantazji i ułożyć na wierzchu ulubione dodatki, owoce lub użyć bitej śmietany kokosowej (lub zwykłej).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto sernik kokosowo - rabarbarowy

Sernik kokosowo – rabarbarowy

Modern Cavegirl
Pyszny i orzeźwiający niby keto sernik kokosowo – rabarbarowy to idealne ciacho na ciepłe dni. Bez nabiału, zgodny z dietą niskowęglowodanową i bezzbożową.
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 23 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 48 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Kalorie 106 kcal

Składniki
  

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1 białko jaja
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy
  • 25 g rafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 25 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki spulchniacza (proszku do pieczenia lub cream of tartar, czyli kamienia winnego)
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Krem kokosowo – rabarbarowy

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g erytrytolu lub allulozy
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Jajka ubić z erytrytolem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodać olej kokosowy i ubijać jeszcze przez chwilę. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką, po czym przelać do tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec 15 – 20 minut aż wierch się lekko przyrumieni. Ostudzić.

Krem kokosowo – rabarbarowy

  • Rabarbar obrać ze skórek i pokroić na niewielkie kawałki. Skórki włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 2 – 3 minuty aż się wybarwią. Wyjąć skórki i wyrzucić, a do wody wrzucić rabarbar razem z 80 g erytrytolu. Zagotować, gotować przez ok. 2-3 minuty aż rabarbar zmięknie. Zestawić z palnika i zblendować na gładką masę. Jak masa lekko przestygnie, wrzucić doń galaretkę truskawkową i dobrze wymieszać, aby galaretka się całkowicie rozpuściła. Gdy galaretka ostygnie do temperatury pokojowej i zacznie lekko tężeć, ubić mleko kokosowe z lecytyną i pozostałym erytrytolem. Delikatnie połączyć obie masy i wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 106 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik 0,8 g
Białko 3,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating