keto kotlety jajeczno - brokułowe
Danie główne Europejska Keto Lato Low Carb Lunch Paleo Wege Wiosna

Keto kotlety jajeczno – brokułowe (Paleo, LowCarb)

Keto kotlety jajeczno – brokułowe jako idealny wiosenny, lekki posiłek

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu pt. „Lekko, łatwo i przyjemnie” i zarazem kolejny pomysł na keto obiad. 🙂 Z nadejściem wiosny natchnęło mnie na lekkie, ale jednocześnie pożywne obiady z zielonym w roli głównej. Dzisiejsza propozycja jak najbardziej wpisuje się w ten schemat. Jest przy tym praktycznie dwuskładnikowa, nie licząc tłuszczu do smażenia i przypraw… 😀 Zastanawiałam się nawet czy jest sens wrzucać taki przepis na bloga, ale wydaje mi się, że jest to fajna propozycja, więc ostatecznie – oto on. 🙂

Keto kotlety jajeczno – brokułowe są w pełni wegetariańskie, co także zadziałało na ich korzyść. Wielu osobom wydaje się, że dieta ketogeniczna to głównie mięso, okraszone boczkiem i dodatkowo zalane masłem. 😛 Ale wcale przecież tak nie musi być. Znam osoby, które łączą wytyczne diety ketogenicznej z dietą wegetariańską i to też jest OK. Warzywa są bardzo istotnym elementem każdej diety. I nawet jeśli na co dzień nie stosujecie diety wegetariańskiej, to warto od czasu do czasu zrobić sobie taki bezmięsny posiłek lub nawet cały dzień.

keto kotlety warzywne
Keto kotlety warzywne (jajeczno – brokułowe)

Keto kotlety jajeczno – brokułowe – składniki:

Jeśli chodzi o składniki to lista przedstawia się następująco:

Jajka

Są podstawą tego przepisu w dwojaki sposób. Część jajek gotuje się na twardo, sieka drobno i razem z brokułem stanowią one bazę kotletów. Z drugiej strony, surowe jajka dodaje się, żeby ścięły one masę brokułową. Kotleciki nie wychodzą mocno zbite, więc jeśli lubicie taką konsystencję, to warto zastanowić się nad dodaniem jakiejś mąki. Kokosowa, odtłuszczona migdałowa lub lniana powinny dobrze się tutaj sprawdzić.

Brokuł

Wspaniałe zielone warzywo, którego korzyści zdrowotnych nie sposób zliczyć… 😛 Warto je wprowadzić na stałe do menu, choć dla wielu nie jest to łatwe ze względu na specyficzny smak i aromat. W tym wydaniu brokuł nie jest aż tak wyczuwalny, ze względu na duży udział jajek w przepisie. Dodatkowo, można zastosować przyprawy (gałka muszkatołowa, czosnek) lub inne dodatki, które zniwelują intensywność brokułu (np. papryczka chili). Brokuł dobrze komponuje się z różnymi serami. Jeśli je więc stosujecie, to śmiało możecie wzbogacić przepis o odrobinę fety, kremowego serka koziego, tłustego twarogu czy sera długo dojrzewającego.

kotlety jajeczno - brokułowe
Keto kotlety jajeczno – brokułowe

Tłuszcz do smażenia

No tutaj jest kilka opcji do wyboru. Ja z reguły stawiam w tej kwestii na masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy. Sprawdzi się jednak także smalec lub rafinowany olej z awokado. Nie zaleca się smażyć na innych płynnych olejach roślinnych ze względu na ich lawinowe utlenianie się w wysokich temperaturach i konwersję do tłuszczy trans (tutaj bardzo ciekawy i obszerny artykuł na ten temat). Jeśli z jakiegoś powodu czujecie potrzebę smażenia na olejach roślinnych, to postawcie na te wysokooleinowe (specjalne oleje do smażenia).

Dodatki

Żeby nadać kotletom przyjemny smak i aromat, można pokusić się o dodatki w postaci przypraw lub serów. Złamią one intensywny smak brokułu i wzbogacą smakowo danie. W tej roli dobrze sprawdzi się świeża papryczka chili, czosnek lub gałka muszkatołowa. Jeśli lubicie naturalny smak brokułu, to możecie z nich całkowicie zrezygnować i ograniczyć się do standardu w postaci soli i pieprzu.

Keto kotlety jajeczno – brokułowe smakują wyśmienicie w towarzystwie wiosennej sałatki ze świeżych warzyw w typie mizerii lub coleslaw. Można także pokusić się o sos do nich – czosnkowy lub serowy powinny dobrze tutaj pasować. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto kotlety jajeczno - brokułowe

Kotlety jajeczno – brokułowe

Modern Cavegirl
Nie masz ochoty na żmudne przygotowania keto posiłków? Proponuję te keto kotlety jajeczno – brokułowe, które będą gotowe w kilka minut, są lekkie, sycące, zgodne z dietą ketogeniczną oraz wegetariańskie, a do tego super smaczne! Zapraszam do wypróbowania. 🙂
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 23 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 12 kotletów
Kalorie 65 kcal

Składniki
  

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g brokuła
  • 2 jajka surowe
  • 1 papryczka chili świeża
  • 25 g masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania
 

  • 4 jajka ugotować na twardo i ostudzić (7-8 minut), po czym pokroić w kostkę. W tym samym czasie ugotować brokuł do miękkości, przelać zimną wodą i odcedzić. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Brokuł umieścić w malakserze razem z 2 surowymi jajkami i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Masę brokułową wymieszać z posiekanym jajkiem oraz papryczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Masę jajeczno – brokułową nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron ok. 3-5 minut aż kotlety się zetną i przyrumienią. Serwować na gorąco razem z sałatką lub ulubionymi dodatkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 kotleta:
Wartość energetyczna: 65 kcal
Tłuszcz: 4,7 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik 0,6 g
Białko 3,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating