keto magic cake
Amerykańska Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Wege

Keto Magic Cake (Paleo, LowCarb)

Szczypta magii w kuchni

Dzisiaj, jak na rasową keto wróżkę przystało pozwoliłam sobie na odrobinę magii w kuchni… 🙂 Nie to, żeby na co dzień nie było magicznie… 😛 A mianowicie zrobiłam słynne Magic Cake. Na czym polega magia? Ano na tym, że podczas procesu studzenia z ciasta wytrącają się trzy różne warstwy mimo, że początkowo ma ono jednorodną strukturę. Co ciekawe nigdy wcześniej, nawet na standardowej diecie nie miałam okazji go ani przygotowywać ani spróbować. No ale nic straconego – gdy ostatnio wpadł mi w oko przepis na to ciacho i przeanalizowałam je pod kątem składników, okazało się, że ma ono wysoki potencjał, aby zostać keto ciastem. I tak też się stało. Jajka, masło i mleko to bowiem podstawa keto diety. Oczywiście mam na myśli mleko kokosowe.

keto ciasto
Keto magic cake

Kokos w roli pierwszo- i drugoplanowej  

Właściwie całe ciasto jest kokosowe w moim wykonaniu. W roli mąki – mąka kokosowa, w roli mleka – mleko kokosowe, a w roli tłuszczu – niespodzianka 😀 – olej kokosowy. Akurat ten ostatni nie solo, tylko pół na pół z masłem klarowanym… Po zapoznaniu się z listą składników można zaryzykować stwierdzenie, iż jest to kokosowe keto magic cake. Co istotne, powstało bez użycia produktów mlecznych. Naturalnie słodzone erytrytolem, co sprawia, że jest ono jednocześnie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe. Czyli tak, jak keto tygryski lubią najbardziej. 🙂

keto ciasto
Keto magic cake z jogurtem i owocami

Keto magic cake – udany eksperyment

Niestety, magia w moim przypadku zadziałała tylko częściowo, gdyż ciasto ma właściwie dwie warstwy – budyniową i sufletową. Zakalcowatego spodu nie zarejestrowałam, ale to może i lepiej… 🙂 Przypuszczam, że może to być wina mąki bezzbożowej i tym samym bezglutenowej – po prostu zaszły tu inne procesy. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto jest przepyszne i zdecydowanie zaliczam je do udanych. Mocno mleczne i takie trochę sernikowe w smaku. Wprost idealne z owocami lata. Musicie koniecznie spróbować! 🙂

keto magic cake

Magic cake

Ciekawostka kulinarna, w ramach której z jednej masy powstaje trzywarstwowe ciasto. U mnie w wersji niskowęglowodanowej, czyli keto magic cake. Polecam wypróbować, bo mimo, że powstały tylko dwie warstwy, to ciasto i tak jest pyszne.
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml masła klarowanego u mnie pół na pół z olejem kokosowym
  • 1/3 szklanki erytrytolu
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 500 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Sposób przygotowania
 

  • Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę z solą i octem, odstawić. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z erytrytolem na jasną masę. Powoli dolewać rozpuszczony tłuszcz, a na koniec dodać łyżkę wody i dalej miksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę kokosową i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko kokosowe. Na końcu partiami, delikatnie wmieszać ubite białka. Masę przelać do natłuszczonej blaszki i piec 50 minut w temperaturze 160 stopni (góra + dół) Wystudzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 208 kcal
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik 0,0 g
Węglowodany netto 1,6 g
Białko 3,3 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating