wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto magic cake

Keto Magic Cake (Paleo, LowCarb)

Szczypta magii w kuchni

Dzisiaj, jak na rasową keto wróżkę przystało pozwoliłam sobie na odrobinę magii w kuchni… 🙂 Nie to, żeby na co dzień nie było magicznie… 😛 A mianowicie zrobiłam słynne Magic Cake. Na czym polega magia? Ano na tym, że podczas procesu studzenia z ciasta wytrącają się trzy różne warstwy mimo, że początkowo ma ono jednorodną strukturę. Co ciekawe nigdy wcześniej, nawet na standardowej diecie nie miałam okazji go ani przygotowywać ani spróbować. No ale nic straconego – gdy ostatnio wpadł mi w oko przepis na to ciacho i przeanalizowałam je pod kątem składników, okazało się, że ma ono wysoki potencjał, aby zostać keto ciastem. I tak też się stało. Jajka, masło i mleko to bowiem podstawa keto diety. Oczywiście mam na myśli mleko kokosowe.

keto ciasto
Keto magic cake

Kokos w roli pierwszo- i drugoplanowej  

Właściwie całe ciasto jest kokosowe w moim wykonaniu. W roli mąki – mąka kokosowa, w roli mleka – mleko kokosowe, a w roli tłuszczu – niespodzianka 😀 – olej kokosowy. Akurat ten ostatni nie solo, tylko pół na pół z masłem klarowanym… Po zapoznaniu się z listą składników można zaryzykować stwierdzenie, iż jest to kokosowe keto magic cake. Co istotne, powstało bez użycia produktów mlecznych. Naturalnie słodzone erytrytolem, co sprawia, że jest ono jednocześnie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe. Czyli tak, jak keto tygryski lubią najbardziej. 🙂

keto ciasto
Keto magic cake z jogurtem i owocami

Keto magic cake – udany eksperyment

Niestety, magia w moim przypadku zadziałała tylko częściowo, gdyż ciasto ma właściwie dwie warstwy – budyniową i sufletową. Zakalcowatego spodu nie zarejestrowałam, ale to może i lepiej… 🙂 Przypuszczam, że może to być wina mąki bezzbożowej i tym samym bezglutenowej – po prostu zaszły tu inne procesy. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto jest przepyszne i zdecydowanie zaliczam je do udanych. Mocno mleczne i takie trochę sernikowe w smaku. Wprost idealne z owocami lata. Musicie koniecznie spróbować! 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto magic cake

Magic cake

Modern Cavegirl
Ciekawostka kulinarna, w ramach której z jednej masy powstaje trzywarstwowe ciasto. U mnie w wersji niskowęglowodanowej, czyli keto magic cake. Polecam wypróbować, bo mimo, że powstały tylko dwie warstwy, to ciasto i tak jest pyszne.
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę z solą i octem, odstawić. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka ze słodzidłem na jasną masę. Powoli dolewać rozpuszczony tłuszcz, a na koniec dodać łyżkę wody i dalej miksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę kokosową i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko kokosowe. Na końcu partiami, delikatnie wmieszać ubite białka. Masę przelać do natłuszczonej blaszki i piec 50 minut w temperaturze 160 stopni (góra + dół) Wystudzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Magic cake
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
205.17
% RWS*
Tłuszcz
 
20.2
g
31
%
Tłuszcze nasycone
 
14.52
g
91
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.67
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.53
g
Cholesterol
 
81.23
mg
27
%
Potas
 
20.24
mg
1
%
Węglowodany
 
3.24
g
1
%
Błonnik
 
1.32
g
6
%
Cukier
 
1.15
g
1
%
Białko
 
3.07
g
6
%
Witamina A
 
79.2
IU
2
%
Wapń
 
8.21
mg
1
%
Żelazo
 
0.35
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.92
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Gosia says:

    Przepis wygląda na prosty, a ciasto na pyszne. Niestety nie.moglam go posmakować, bo dwa razy próbowałam je zrobić dokładnie wg przepisu i za każdym razem ciasto się warzy przy dodawaniu mleka kokosowego. Raz mieszałam mikserem,a raz łyżką powoli wlewając. Może jest na to jakiś patent? Pozdrawiam

    1. Witam, a czy wszystkie składniki były w jednakowej temperaturze? Najlepiej, jeśli byłaby to temperatura pokojowa. Robiłam to ciasto co prawda tylko raz i już nie pamiętam czy zwracałam na to uwagę, ale wydaje mi się, że może to mieć znaczenie. Nic innego nie przychodzi mi do głowy… Mam nadzieję, że to pomoże. Proszę dać znać czy się udało, to dodam odpowiednią adnotację do przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu