Keto placki z cukinii (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto placki
Keto placki z cukinii z zielonym pesto

Cukinia na wytrawnie i na słodko

Ciągle trwa jeszcze sezon na cukinię vel kabaczka. Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam szczególnej różnicy miedzy jednym a drugim, ale ona ponoć istnieje… 😉 Staram się więc korzystać z tego dobrodziejstwa póki jest ono na wyciągnięcie ręki. Zdarza mi się otrzymywać cukinię z działki – taką bio eko niepryskaną i w ogóle najlepszą. 🙂 A jak nie, to zaopatruję się w nią w warzywniakach lub supermarketach i wtedy staram się, żeby była certyfikowana ekologiczna, choć nie zawsze jest taka możliwość. Najbardziej uwielbiam cukinię za jej uniwersalność – da się z niej zrobić tyle różnych dań. Można ją jeść zarówno na słodko (patrz: babeczki z cukinii), jak i na wytrawnie. Co tu więcej potrzeba do szczęścia, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej niską kaloryczność, a przede wszystkim niską zawartość węglowodanów…?

Keto placki z cukinii – szybki i pyszny obiad

Jednym z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii są placki. Proces przygotowania jest analogiczny do placków ziemniaczanych, tylko te są absolutnie zakazane na diecie ketogenicznej. Placki z cukinii są natomiast jak najbardziej niskowęglowodanowe. W dodatku robi się je szybko, można przygotować większą partię i potem odgrzać bez utraty walorów smakowych. No i są pyszne. Te i inne atrybuty placków z cukinii sprawiają, że całkiem często decyduję się na posiłek w tej formie. Zmianie ulegają jedynie dodatki. No i zdarza mi się eksperymentować z mąkami użytymi do zagęszczenia masy.

Mąka lniana czy kokosowa – która lepsza i dlaczego?

Na blogu pojawiły się już placki z cukinii na mące kokosowej z łososiem. Dzisiaj jednak prezentuję placki cukiniowe na mące lnianej (zmielony w młynku do kawy len złoty). Polałam je zielonym pesto z bazylii własnej roboty (przepis wkrótce na blogu) i były wprost wyśmienite! 🙂 Ich konsystencja także była dużo lepsza niż poprzednim razem, dlatego zostanę już chyba przy mące lnianej. Mąka kokosowa ma tendencję do wysuszania produktu finalnego, co w tym akurat przepisie nie jest mile widziane. Oczywiście, można próbować z jeszcze innymi mąkami. Zwłaszcza jeśli nie stosujecie diety ketogenicznej, tylko mało restrykcyjną dietę niskowęglowodanową lub dietę Paleo, to pole do popisu jest znacznie szersze (skrobia z tapioki, z plantanów lub też mąka z manioku).

Jeśli także jesteście fanami cukinii, to oprócz wypróbowania tych keto placków z cukinii, zapraszam także do zapoznania się z innymi przepisami z cukinią w roli głównej:

A za co Wy uwielbiacie cukinię?

Wydruk przepisu
Placki z cukinii
Keto placki z cukinii - drugie podejście. Tym razem z użyciem złotego lnu. Sprawdził się świetnie w roli zagęstnika, a placki wyszły wyśmienite zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Polecam zarówno jako lekki lunch, jak i danie obiadowe - wtedy najlepiej w towarzystwie jakiegoś mięsnego sosu.
keto placki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
keto placki
Sposób przygotowania
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbić jajka i wymieszać ze startą cukinią. Przyprawić, dodać zmielony len i dobrze wymieszać. Odstawić na 2 - 3 minuty, żeby masa zgęstniała. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po 1 łyżce masy cukiniowej, lekko rozpłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 216 kcal

Tłuszcz: 18,0 g

Węglowodany: 5,2 g

Błonnik 1,5 g

Białko 11,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *