Grunt to pożywne śniadanie
Do takich z pewnością zalicza się dzisiejsza propozycja. Co prawda wymaga chwili przygotowania. Jednak uważam, że efekty są warte zainwestowania trochę większej ilości czasu i pracy. Mowa jest o plackach z cukinii. Jako super zdrowy dodatek idealnie do nich pasuje łosoś wędzony. Jest on nie tylko świetnym źródłem białka, ale także – lub przede wszystkim – zdrowych tłuszczy i kwasów omega-3. Poza tym zielona cukinia tak ładnie komponuje się z intensywnym, wręcz pomarańczowym kolorem łososia, że tworzą parę idealną. Pod każdym względem! 🙂
Placki i racuchy – śniadaniowi faworyci
Keto placki z cukinii zachwycają nie tylko wyglądem, ale także prostotą wykonania. Startą cukinię łączy się z jajkami i mąką kokosową. Dla efektu puszystości białka można ubić. Właściwie przepis jest łudząco podobny do tego kakaowego omleta z cukinii z tym, że nie jest na słodko, więc kakao i słodzik zostały pominięte. Zauważyliście pewnie, że lubię śniadania w postaci różnego rodzaju placków i racuchów. Ostatnio na blogu pojawiły się racuchy bananowe, jakiś czas temu były też pankejki dyniowe. Tylko wszystkie one były na słodko. Nadszedł więc czas na jakiś przepis na placki wytrawne! Cukinia rewelacyjnie spisała się w tej roli. Keto placki z cukinii same w sobie nie są może jakieś powalające w smaku. Dopiero dodatki nadają im większych walorów smakowych, ale tak czy siak są smaczne.
Cukinia przebojem sezonu
Duża zawartość cukinii czyni je niskokalorycznym i mocno pożywnym daniem. Są więc idealne na diecie niskowęglowodanowej, Paleo, no i oczywiście ketogenicznej. Plus jest taki, że właśnie weszliśmy w tę porę roku, kiedy to warzywo dostępne jest w śmiesznie niskich cenach. Tym bardziej warto z niego korzystać! A trzeba zaznaczyć, że istnieją tysiące sposobów na kulinarne jej zastosowanie. W tym na słodko i na wytrawnie. Na blogu uzbierało się już kilka przepisów z udziałem cukinii, a wierzcie mi – jest to zaledwie czubek góry lodowej jeśli chodzi o możliwości jej wykorzystania. Z tym warzywem da się chyba bowiem zrobić wszystko… 😀
Zapraszam Cię także do wypróbowania innych przepisów z cukinią. A wszystkich, którym pomysł na keto placki z cukinii z wędzonym łososiem przypadł do gustu polecam poniższy przepis!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Placki z cukinii z łososiem
Składniki
Placki z cukinii
- 300 g cukinia startej na drobnej tarce i odciśnietej z wody
- 2 szt. jajka żółtka i białka oddzielnie
- 20 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1/2 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (kwaśny winian potasu)
- 30 g olej kokosowy do smażenia; ilość przybliżona
Dodatki
- 100 g jogurt kokosowy gęsty (opcjonalnie)
- 100 g łosoś wędzony MOWI
Sposób przygotowania
- Startą cukinię wymieszać z żółtkami, przyprawić solą i pieprzem, dodać cream of tartar. Białka jaj ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z cukiniową masą. Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Wykładać po łyżce masy i smażyć placki aż się zrumienią z obu stron. Jeszcze ciepłe placki wykładać na talerz. Każdy z nich udekorować porcją jogurtu kokosowego oraz plastrem łososia wędzonego.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.