Keto likier słony karmel – słodki przedsmak Świąt
Z każdym dniem zbliżamy się coraz bardziej do Świąt Bożego Narodzenia. Na social media z każdej strony jesteśmy bombardowani ciasteczkami, pierniczkami, grudniowymi kawami i innymi pysznościami. Przeglądając te zdjęcia i mnie naszło na różne kombinacje zimowo – świąteczne… Nie mogłam się więc oprzeć i ukręciłam karmel. Było więc Caramel Macchiato niczym rodem z popularnej sieciowej kawiarni, ale nie tylko… Korzystając z okazji, powstał także keto likier słony karmel. 😀

Jeśli wydaje Wam się, że teraz jest za wcześnie, żeby myśleć o likierze na Święta, Nowy Rok czy Karnawał, to przypominam, że przy likierach ważnym aspektem produkcji jest leżakowanie. Oznacza to, że po wymieszaniu składników najlepiej, żeby taki trunek miał okazję przez jakiś czas postać sobie, zanim rozpoczniemy jego konsumpcję. Smaki się wtedy przegryzają i nabiera on wtedy głębi. Stąd właśnie teraz jest najlepszy moment na to, żeby taki likier ukręcić! 🙂
Chociaż od razu uczciwie ostrzegam, że ciężko będzie wytrwać aż tak długo i czekać z degustacją dwa tygodnie lub więcej… 😀
Plusem jest to, że smakuje on bardzo dobrze także po krótszym czasie. Nie wiem ile Wy będziecie w stanie wytrzymać, ale u nas pierwsza próba miała miejsce po 24 h i też dawał radę… 🙈 Także jeśli jesteście fanami słodkich procentowych roztworów, to zapraszam do wypróbowania! 🙂
Keto likier słony karmel – składniki
🍬 Keto słodzidło 🍬
Tutaj słodzidło stanowi składnik karmelu, więc generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza, gdyż da się ją karmelizować. Ja postawiłam na mieszankę allulozy i erytrytolu i też było OK. Jeśli likier na bazie słonego karmelu będzie zbyt mało słodki, to można go dosłodzić wspomnianymi substancjami lub użyć ksylitolu (jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów). Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🧈Tłuszcz🧈
Jeśli chodzi o rodzaj tłuszczu, to wybór należy do Was. W tym przypadku wchodzi on w skład karmelu. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego, masła klarowanego lub mieszanki obu. W tym przypadku postawiłam na rafinowany olej kokosowy, dzięki czemu produkt końcowy jest zgodny także z dietą wegańską.

🥛 Mleko kokosowe 🥛
Mleko kokosowe ma tutaj podwójne zastosowanie – jako składnik karmelu i bezpośrednio jako płynny element likieru. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🍸 Alkohol 🍸
Baza naszej nalewki. Także w tej kwestii wybór jest dość szeroki. Możecie postawić na czystą wódkę albo na przykład whisky lub brandy. Te dwie ostatnie opcje nadadzą całości bardziej intensywnego koloru. Mój likier nie jest koloru karmelowego tylko i wyłącznie dlatego, że karmel nie był mocno brązowy, a jako bazy alkoholowej użyłam wódki. Następnym razem zdecydowanie postawię na któryś z alkoholi o brązowym kolorze.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Likier słony karmel
Składniki
Karmel
- 80 g keto słodzidło (np. mieszanka allulozy i erytrytolu 50:50)
- 50 g olej kokosowy rafinowanego
- 100 ml gęste mleko kokosowe lub śmietanki kokosowej
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
Likier
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 300 ml whisky lub brandy/wódki
Sposób przygotowania
Karmel
- Umieścić wszystkie składniki oprócz soli w garnuszku. Podgrzewać mieszając aż do zagotowania. Gotować ok. 15 minut na dość intensywnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru, zdjąć z palnika. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca – należy zachować należytą ostrożność! Dodać sól, wymieszać. Ostudzić.
Likier
- Rozpuścić karmel w mleku kokosowym i alkoholu. Przelać do butelki i odstawić do lodówki do przegryzienia na minimum 24 godziny (najlepiej dwa tygodnie codziennie wstrząsając butelką).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.