Zapewne słyszałeś już o diecie keto – popularnym podejściu żywieniowym, które ogranicza węglowodany i promuje zdrowe tłuszcze. Ale czy wiedziałeś, że istnieją także przepisy na pyszne trunki nie naruszające jej zasad? Keto Likier Słony Karmel to jeden z nich. Dziś podzielę się z Tobą sekretem przygotowania tego wyjątkowego napoju, który urozmaici smak Świąt Bożego Narodzenia.
Dlaczego Warto Wypróbować Keto Likier Słony Karmel?
Keto Likier Słony Karmel to smakowity trunek, który nie powinien wyrzucić Cię ze stanu ketozy. Dlaczego warto go spróbować?
- Niski Poziom Węglowodanów: Wiemy, jak ważne jest utrzymanie niskiego poziomu węglowodanów w diecie keto, a ten likier jest niskowęglowodanowy.
- Zdrowe Tłuszcze: Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, ten napój dostarcza sporej dawki energii.
- Unikalny Smak: Słony karmel to smak, który wielu z nas uwielbia. Teraz możesz cieszyć się nim bez wyrzutów sumienia.
Weź pod uwagę, że spożywanie alkoholu na diecie ketogenicznej to temat dyskusyjny i nie powinno się tego robić w okresie keto adaptacji. Potem jednak sporadyczna konsumpcja nie powinna storpedować efektów diety.
ZOBACZ TAKŻE: Alkohol Na Keto Diecie

Składniki Keto Likieru Słony Karmel
Aby przygotować Keto Likier Słony Karmel, będziesz potrzebować następujących składników:
1. Śmietanka Kokosowa lub Mleko Kokosowe: Baza tego likieru, która zapewnia kremową konsystencję i jest źródłem tłuszczu.
2. Tłuszcz: Olej kokosowy to podstawowy składnik karmelu.
3. Słodzik: Nadaje trunkowi słodyczy bez dodatku cukru. Najlepiej jeśli będzie to alluloza, która świetnie sprawdza się do produkcji keto karmelu. Alternatywnie możesz użyć erytrytolu lub mieszanki obu.
4. Sól himalajska, morska lub kłodawska: Dla intensywnego smaku słonego karmelu. Podkreśla ona bowiem słodki smak. A w bonusie dostarcza minerałów.
5. Whisky lub Wódka: Kwintesencja likieru, która nadaje mu odpowiedniej mocy.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.
Likier słony karmel – słodki przedsmak Świąt
Likier najlepiej smakuje w okolicznościach świątecznych, kiedy możemy dzielić się nim z bliskimi. W związku z tym, że z każdym dniem zbliżamy się coraz bardziej do Świąt Bożego Narodzenia, będzie jak znalazł. 🙂 Co ciekawe, pretekstem do przygotowania likieru o smaku słonego karmelu było powstanie keto karmelu. Na pierwszy rzut poszło Caramel Macchiato niczym z popularnej sieciowej kawiarni, ale korzystając z okazji, ukręciłam także tenże keto likier. 😀
Jeśli wydaje Wam się, że teraz jest za wcześnie, żeby myśleć o likierze na Święta, Nowy Rok czy Karnawał, to przypominam, że przy likierach ważnym aspektem produkcji jest sezonowanie. Oznacza to, że po wymieszaniu składników najlepiej, żeby taki trunek miał okazję przez jakiś czas postać sobie, zanim rozpoczniemy jego konsumpcję. Smaki się wtedy przegryzają i nabiera on głębi. Stąd właśnie teraz jest najlepszy moment na to, żeby taki likier zrobić! 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Likier słony karmel
Składniki
Karmel
- 80 g keto słodzidło (np. mieszanka allulozy i erytrytolu 50:50)
- 50 g olej kokosowy rafinowanego
- 100 ml gęste mleko kokosowe lub śmietanki kokosowej
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
Likier
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 300 ml whisky lub brandy/wódki
Sposób przygotowania
Karmel
- Umieścić wszystkie składniki oprócz soli w garnuszku. Podgrzewać mieszając aż do zagotowania. Gotować ok. 15 minut na dość intensywnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru, zdjąć z palnika. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca – należy zachować należytą ostrożność! Dodać sól, wymieszać. Ostudzić.
Likier
- Rozpuścić karmel w mleku kokosowym i alkoholu. Przelać do butelki i odstawić do lodówki do przegryzienia na minimum 24 godziny (najlepiej dwa tygodnie codziennie wstrząsając butelką).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.