NIE PRZEGAP PRZEPISU!
Zasubskrybuj, aby otrzymywać automatyczne powiadomienia o każdym nowym poście. Obiecuję - żadnych reklam, tylko pyszne przepisy i ciekawe artykuły wprost na Twoją skrzynkę!

keto paprykarz szczeciński

Keto paprykarz szczeciński (Paleo, LowCarb)

Keto paprykarz szczeciński, czyli pochodzenie zobowiązuje

Pomnik paprykarza szczecińskiego
Fot. Cezary Aszkielowicz / Agencja Gazeta

Dalej pozostajemy w lekko świątecznych klimatach, ale tym razem nie będą to słodkości… Dzisiaj stawiamy bowiem na ryby. Keto paprykarz szczeciński to danie, które chodziło mi po głowie już od dawien dawna. Myślę, że nie bez znaczenia jest tutaj fakt, że jestem szczecinianką z urodzenia i z zamieszkania… 🙂 I od zawsze fanką paprykarza. 😀 Moja babcia pracowała zresztą w przetwórni, która wymyśliła i produkowała niegdyś rzeczoną konserwę, także tradycja zobowiązuje…

O historii samego wyrobu możecie poczytać tutaj. Ja tylko dodam ciekawostkę, że obecnie paprykarz szczeciński, który znajdziecie na sklepowych półkach nie jest już produkowany w rodzimym mieście. Mimo to, w Szczecinie nadal panuje sentyment do kultowej puszki, czego najlepszym dowodem jest fakt, że powstał tutaj nawet jej pomnik. Na temat walorów estetycznych tejże instalacji nie mam zamiaru się wypowiadać, najważniejsze jest to, że został oddany należyty hołd potrawie, którą pamiętam z czasów dzieciństwa i którą tak bardzo lubiłam, a która należy już do historii. 😀

Keto paprykarz szczeciński – co zamiast ryżu?

Wracając do kulinariów, paprykarz to nic innego jak mieszanka ryb, warzyw, sosu pomidorowego i ryżu. Intencje jego powstania to tak naprawdę chęć zagospodarowania resztek powstałych przy produkcji. Można więc powiedzieć, że wpisuje się on w ideę zerowaste. 🙂

Przejdźmy jednak do meritum sprawy, bo mówimy tutaj o keto paprykarzu szczecińskim, a jak wiadomo – zawiera on ryż. Odpowiedź na ten problem jest bardzo prosta – zamiast ryżu dodałam doń makaronu shirataki w kształcie ryżu. Reszta pozostała bez zmian.

Chociaż tutaj przychodzi mi na myśl także fakt, że ryż ugotowany i schłodzony zawiera spore ilości skrobi opornej, więc niewykluczone, że paprykarz w oryginalnej wersji jest także przyjazny diecie ketogenicznej… 😛 Ale to pozostawiam już Waszemu osądowi. Jeśli ktoś pokusi się o sprawdzenie i okaże się, że tak jest, to bardzo proszę o informację zwrotną. 😀

Keto paprykarz szczeciński – składniki

Ryba

W tym przepisie ryba występuje w dwóch postaciach – świeżej i wędzonej. Przy przygotowaniu posiłkowałam się bowiem tym przepisem. Świeża to dorsz, a wędzona to makrela. Myślę, że zamiast dorsza, można spokojnie użyć dowolnej ryby o białym mięsie. Rzecz jasna, mogą być to pozostałości po jakimś innym daniu – wtedy paprykarz będzie bardziej zgodny z oryginałem. 🙂

paprykarz szczeciński
Keto paprykarz szczeciński

Sos pomidorowy

Innymi słowy passata lub przecier pomidorowy dodany do warzyw i ryby. Nadaje potrawie należytego smaku i koloru.

Warzywa

U mnie cebula, trochę marchewki i kawałek pora. W oryginalnym przepisie, z którego korzystałam była też pietruszka, ale akurat nie miałam, a poza tym warzywa korzeniowe nie są stricte keto, więc nie miałam problemu z tym, żeby ją pominąć… 😛

Makaron shirataki w kształcie ryżu

Tak, jak wspominałam wcześniej – w zastępstwie ryżu wystąpił tutaj makaron shirataki. Myślę, że idąc o krok dalej, można zastąpić go także ryżem z kalafiora. Należy pamiętać tylko o tym, żeby zastępnik ryżu dodać do potrawy na samym końcu, już po rozdrobnieniu reszty składników, gdyż ziarenka mają być w produkcie końcowym widoczne.

Przyprawy

Oprócz soli i pieprzu, kluczowymi składnikami – jeśli chodzi o przyprawy – jest papryka słodka (może być wędzona) oraz papryka ostra, od której wzięła się zresztą nazwa potrawy. W oryginalnej potrawie była to afrykańska ostra papryczka pima.

keto paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

Modern Cavegirl
Niskowęglowodanowa wersja kultowej przekąski z czasów PRL-u, czyli keto paprykarz szczeciński. Nada się i na wigilię, i na imprezę, a także na co dzień jako przekąska lub dodatek do kanapek. Zdrowy i pożywny, na bazie dorsza i wędzonej makreli – spróbujcie sami! 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę i pora drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Olej z awokado rozgrzać na patelni, dorzucić cebulę i pora. Lekko podsmażyć z paprykami, dodać marchewkę. Dusić przez ok. 5 minut. Dodać passatę pomidorową i dusić kolejne 15 minut aż warzywa zmiękną, a duża część płynu odparuje. Na koniec dodać rybę. W trakcie duszenia rozdrobnić ją na mniejsze kawałki. Dodać sól do smaku. Zdjąć z palnika i ostudzić.
  • Makrelę wędzoną obrać ze skóry i pozbawić ości – samo mięso dorzucić do potrawy. Umieścić całość w malakserze i rozdrobnić. Makaron shirataki przelać pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć. Dodać do potrawy dokładnie wszystko mieszając. Spróbować, w razie potrzeby doprawić.
Darmowy keto jadłospis!Wypróbuj gotowy jadłospis, w pełni zbilansowany pod względem kaloryczności oraz makroskładników! Skomponowany specjalnie z myślą o keto adaptacji –> Odbierz darmową próbkę

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Paprykarz szczeciński
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
183.85
% RWS*
Tłuszcz
 
11.24
g
17
%
Tłuszcze nasycone
 
1.35
g
8
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.72
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
7.51
g
Cholesterol
 
26.93
mg
9
%
Sód
 
354.21
mg
15
%
Potas
 
594.57
mg
17
%
Węglowodany
 
9.17
g
3
%
Błonnik
 
2.19
g
9
%
Cukier
 
4.28
g
5
%
Białko
 
12.56
g
25
%
Witamina A
 
4030.29
IU
81
%
Witamina C
 
8.96
mg
11
%
Wapń
 
35.27
mg
4
%
Żelazo
 
2.01
mg
11
%
Węglowodany netto
 
6.98
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu

1. Keto paprykarz można konsumować na bieżąco lub przełożyć do słoików i zapasteryzować do późniejszego zużycia.
2. Jest idealny na co dzień, do keto pieczywa, ale nada się także na wigilijną kolację lub sylwestrową przekąskę, podany na przykład na krakersach.

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu