keto paprykarz szczeciński z shirataki

KETO paprykarz szczeciński bez ryżu na odchudzanie (Paleo, LowCarb)

Zapewne wiele osób słyszało o diecie keto, która staje się coraz bardziej popularna ze względu na swoje liczne zalety zdrowotne oraz wyjątkową skuteczność w odchudzaniu. Jednak zasady diety keto mogą wydawać się restrykcyjnie, zwłaszcza dla tych, którzy kochają smak tradycyjnych potraw. Dlatego właśnie przygotowałam przepis na Keto paprykarz szczeciński – smakowitą i zdrową alternatywę dla klasycznego paprykarza, która wpisuje się w ramy diety niskowęglowodanowej.

Keto paprykarz szczeciński, czyli pochodzenie zobowiązuje

Dzisiaj stawiam na ryby. Keto paprykarz szczeciński to danie, które chodziło mi po głowie już od dawien dawna. Myślę, że nie bez znaczenia jest tutaj fakt, że jestem szczecinianką z urodzenia i z zamieszkania… 🙂 I od zawsze fanką paprykarza. 😀 Moja babcia pracowała zresztą w przetwórni, która wymyśliła i produkowała niegdyś rzeczoną konserwę, także tradycja zobowiązuje…

Co prawda obecnie paprykarz szczeciński, który znajdziecie na sklepowych półkach nie jest już produkowany w swoim rodzimym mieście. Mimo to, w Szczecinie nadal panuje sentyment do kultowej puszki, czego najlepszym dowodem jest fakt, że powstał tutaj nawet jej pomnik. Na temat walorów estetycznych tejże instalacji nie mam zamiaru się wypowiadać, najważniejsze jest to, że został oddany należyty hołd potrawie, którą pamiętam z czasów dzieciństwa i którą tak bardzo lubiłam, a która należy już do historii. 😀

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • bardzo wysoka zawartość białka gwarantuje uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w połączeniu z błonnikiem pomaga kontrolować glikemię i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu odchudzanie – zwłaszcza brzucha – staje się skuteczniejsze
  • kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne, co ułatwia walkę ze stanami zapalnymi, np. w przebiegu choroby Hashimoto

Keto paprykarz szczeciński – co zamiast ryżu?

Paprykarz Szczeciński to potrawa o głębokich tradycjach. Jej niepowtarzalny smak i aromat sprawiają, że jest uwielbiana przez wiele osób. Tradycyjnie paprykarz zawierał jednak pewien składnik obfitujący w węglowodany, czyli ryż. Co zastosować w zastępstwie? Polecam makaron shirataki w kształcie ryżu. Może nie oddaje smakowo oryginału, ale jest dość neutralny w smaku, a wizualnie robi robotę, więc sprawdzi się dobrze w roli zamiennika.

Składniki na odchudzający KETO paprykarz bez ryżu

Aby przygotować Keto Paprykarza Szczecińskiego, będziesz potrzebować następujące składniki:

1. Ryba: W tradycyjnym przepisie wykorzystuje się dorsza. To doskonałe źródło białka i cennych kwasów tłuszczowych. Można jednak z powodzeniem wykorzystać łososia. Dodatkowo, w składzie pojawia się także makrela wędzona.

2. Tłuszcze: W diecie keto ważne jest spożywanie tłuszczów. W Keto Paprykarzu Szczecińskim używam oleju z awokado lub oliwy, które dostarczają cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

3. Warzywa: Cebula, por i marchewka dodają smaku i aromatu.

4. Pomidory: Obowiązkowy składnik paprykarza. U mnie w postaci passaty pomidorowej.

5. Makaron shirataki w kształcie ryżu: Nadaje odpowiednią konsystencję i charakter potrawie, a jednocześnie zawiera minimalną ilość kalorii oraz węglowodanów.

6. Przyprawy: Oprócz soli, kluczowymi składnikami – jeśli chodzi o przyprawy – jest papryka słodka (może być wędzona) oraz papryka ostra, od której wzięła się zresztą nazwa potrawy. W oryginalnej potrawie była to afrykańska ostra papryczka pima.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto paprykarz szczeciński z shirataki

Paprykarz szczeciński

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Niskowęglowodanowa wersja kultowej przekąski z czasów PRL-u, czyli keto paprykarz szczeciński. Nada się i na wigilię, i na imprezę, a także na co dzień jako przekąska lub dodatek do kanapek. Zdrowy i pożywny, na bazie dorsza i wędzonej makreli – spróbujcie sami! 🙂
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę i pora drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Olej z awokado rozgrzać na patelni, dorzucić cebulę i pora. Lekko podsmażyć z paprykami, dodać marchewkę. Dusić przez ok. 5 minut. Dodać passatę pomidorową i dusić kolejne 15 minut aż warzywa zmiękną, a duża część płynu odparuje. Na koniec dodać rybę. W trakcie duszenia rozdrobnić ją na mniejsze kawałki. Dodać sól do smaku. Zdjąć z palnika i ostudzić.
  • Makrelę wędzoną obrać ze skóry i pozbawić ości – samo mięso dorzucić do potrawy. Umieścić całość w malakserze i rozdrobnić. Makaron shirataki przelać pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć. Dodać do potrawy dokładnie wszystko mieszając. Spróbować, w razie potrzeby doprawić.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Paprykarz szczeciński
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
183.85
% RWS*
Tłuszcz
 
11.24
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
1.35
g
8
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.72
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
7.51
g
Cholesterol
 
26.93
mg
9
%
Sód
 
354.21
mg
15
%
Potas
 
594.57
mg
17
%
Węglowodany
 
9.17
g
31
%
Błonnik
 
2.19
g
9
%
Cukier
 
4.28
g
Białko
 
12.56
g
13
%
Witamina A
 
4030.29
IU
81
%
Witamina C
 
8.96
mg
11
%
Wapń
 
35.27
mg
4
%
Żelazo
 
2.01
mg
11
%
Węglowodany netto
 
6.98
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Keto paprykarz można konsumować na bieżąco lub przełożyć do słoików i zapasteryzować do późniejszego zużycia.
2. Jest idealny na co dzień, do keto pieczywa, ale nada się także na wigilijną kolację lub sylwestrową przekąskę, podany na przykład na krakersach.

 
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu