Keto kurczak po azjatycku – pomysł na szybki i bezobsługowy keto obiad
Chcecie fajny przepis na kurczaka pieczonego…? Zakładam, że tak. 😛
Ostatnio miałam okazję piec całą tuszkę drobiową w stylu azjatyckim. Marynata jest bardzo prosta, za to efekt świetny pod względem smakowym. Dzięki marynacie skórka przypieka się ładnie na rumiano i staje się chrupiąca. Kurczak pieczony w całości to dobra opcja na miesiące chłodniejsze, choć mignął mi gdzieś kiedyś przepis na to, jak zrobić go na grillu… Także dla chcącego nie ma nic trudnego… 😀 Swoją drogą ta marynata sprawdzi się równie dobrze w przypadku kurczaka w częściach. Także na grilla jak znalazł. 🙂
Jeśli mielibyście ochotę przyrządzić taki keto obiad i zastanawiacie się co podać jako dodatek, to spieszę donieść, że świetnie pasuje tutaj kalafior. Różyczki kalafiora, razem z cząstkami cebuli i ziemniakami dla nie-keto uczestników biesiady ułożyłam dookoła kurczaka i piekłam razem. Nadmiar marynaty z kurczaka został wchłonięty przez kalafiora, który zyskał dzięki temu niecodzienny smak. Świetnym keto warzywnym dodatkiem do tego dania będzie także kimchi lub inspirowana azjatycką kuchnią sałatka z ogórka z sezamem.
Aha, wspominałam już, że przygotowanie takiego kurczaka jest praktycznie bezobsługowe i w miarę szybkie (nie licząc czasu pieczenia…)? 😀
No to do dzieła!
Keto kurczak po azjatycku – składniki
🐔 Tuszka z kurczaka
No niby oczywista sprawa, ale chciałam tylko podkreślić, że oczywiście najlepiej dla Waszego zdrowia byłoby, żeby była ona z chowu ekologicznego lub przynajmniej zagrodowego, bez udziału antybiotyków. Jakość spożywanego mięsa to wyjątkowo ważna sprawa. Mięso z chowu przemysłowego zawiera niestety od groma szkodliwych substancji, które przedostają się potem do naszych organizmów.
🥥 Aminokwasy kokosowe
Aminokwasy kokosowe to ekstrakt z miąższu kokosa, który został poddany fermentacji, a w smaku i konsystencji mocno przypomina sos sojowy. Stanowi więc jego świetną i dużo zdrowszą alternatywę. Dlaczego zdrowszą? Ano do jego przygotowania nie używa się ani soi ani pszenicy, więc jest on dużo bezpieczniejszy dla alergików czy osób zmagających się z chorobami tarczycy (które powinny unikać produktów przetwórstwa soi). Jego jedyną wadą jest ograniczona jeszcze dostępność na rynku, ale i to się powoli zmienia…
🫒 Olej sezamowy
Wspaniały, aromatyczny olej z ziaren sezamu. Idealny do dań kuchni azjatyckiej. Co prawda jest to olej roślinny, więc niespecjalnie nadaje się on do obróbki termicznej. Jednak tutaj jest on praktycznie niezbędny, aby nadać potrawie należyty smak i aromat.
🌶️ Ostra papryczka
Kolejny składnik, bez którego ciężko będzie się obejść w tym daniu. U mnie jest to papryczka chili, która nadaje całości pikantności i charakteru. Ilość dopasujcie do swoich preferencji w kwestii ostrości potraw. Jeśli nie jesteście fanami mocno pikantnych dań, proponuję usunąć z papryczki wszystkie pestki.
🧄 Czosnek
Standardowy dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs. Wspaniale podkreśla ich smak. Tutaj dodajemy go w ilościach prawie hurtowych, jednak wcale nie wysuwa się on na pierwszy plan.
🧅 Cebula
Podobnie do czosnku stanowi zwyczajowy dodatek wszelkich mięsnych potraw. Oprócz oczywistych walorów smakowych nadaje ona naszej marynacie objętości.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
-
Keto jadłospis STANDARD, czyli skuteczna keto adaptacja99,00 zł
-
Keto jadłospis PROTEIN115,00 zł
-
Keto redukcja (ZESTAW)179,00 zł
Kurczak pieczony po azjatycku
Składniki
- 1 tuszka kurczak ekologiczny (ok. 1,5 – 1,8 kg)
- 1 szt. cebula mała (ok. 50 g)
- 5 ząbków czosnek
- 1 szt. papryczka ostra świeżej; bez pestek jeśli danie nie ma być mocno ostre w smaku
- 50 ml aminokwasy kokosowe
- 2 łyżki olej sezamowy
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżka erytrytol (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty zblendować. Kurczaka umieścić w misce, oblać marynatą i wmasować w mięso. Odstawić do lodówki na 8 godzin. Co godzinę obracać kurczaka polewając go marynatą. Po tym czasie umieścić kurczaka w brytfance lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła ułożyć różyczki kalafiora, kawałki cebuli lub inne ulubione warzywa. Piec przez 45 – 60 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Na dno piekarnika wstawić foremkę wypełnioną wodą lub ustawić pieczenie z użyciem pary. Po połowie czasu pieczenia kurczaka obrócić na drugą stronę. Jeśli wierzch kurczaka zaczyna się przypalać, przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.