keto kurczak pieczony po azjatycku
AIP Azjatycka Danie główne Keto Low Carb Paleo

Keto kurczak po azjatycku (Paleo, LowCarb, AIP)

Keto kurczak po azjatycku – pomysł na szybki i bezobsługowy keto obiad

Chcecie fajny przepis na kurczaka pieczonego…? Zakładam, że tak. 😛

Ostatnio miałam okazję piec całą tuszkę drobiową w stylu azjatyckim. Marynata jest bardzo prosta, za to efekt świetny pod względem smakowym. Dzięki marynacie skórka przypieka się ładnie na rumiano i staje się chrupiąca. Kurczak pieczony w całości to dobra opcja na miesiące chłodniejsze, choć mignął mi gdzieś kiedyś przepis na to, jak zrobić go na grillu… Także dla chcącego nie ma nic trudnego… 😀 Swoją drogą ta marynata sprawdzi się równie dobrze w przypadku kurczaka w częściach. Także na grilla jak znalazł. 🙂

Jeśli mielibyście ochotę przyrządzić taki keto obiad i zastanawiacie się co podać jako dodatek, to spieszę donieść, że świetnie pasuje tutaj kalafior. Różyczki kalafiora, razem z cząstkami cebuli i ziemniakami dla nie-keto uczestników biesiady ułożyłam dookoła kurczaka i piekłam razem. Nadmiar marynaty z kurczaka został wchłonięty przez kalafiora, który zyskał dzięki temu niecodzienny smak. Świetnym keto warzywnym dodatkiem do tego dania będzie także kimchi lub inspirowana azjatycką kuchnią sałatka z ogórka z sezamem.

Aha, wspominałam już, że przygotowanie takiego kurczaka jest praktycznie bezobsługowe i w miarę szybkie (nie licząc czasu pieczenia…)? 😀

No to do dzieła!

Keto kurczak po azjatycku – składniki

🐔 Tuszka z kurczaka 🐔

No niby oczywista sprawa, ale chciałam tylko podkreślić, że oczywiście najlepiej dla Waszego zdrowia byłoby, żeby była ona z chowu ekologicznego lub przynajmniej zagrodowego, bez udziału antybiotyków. Jakość spożywanego mięsa to wyjątkowo ważna sprawa. Mięso z chowu przemysłowego zawiera niestety od groma szkodliwych substancji, które przedostają się potem do naszych organizmów.

🥥 Aminokwasy kokosowe 🥥

Aminokwasy kokosowe to ekstrakt z miąższu kokosa, który został poddany fermentacji, a w smaku i konsystencji mocno przypomina sos sojowy. Stanowi więc jego świetną i dużo zdrowszą alternatywę. Dlaczego zdrowszą? Ano do jego przygotowania nie używa się ani soi ani pszenicy, więc jest on dużo bezpieczniejszy dla alergików czy osób zmagających się z chorobami tarczycy (które powinny unikać produktów przetwórstwa soi). Jego jedyną wadą jest ograniczona jeszcze dostępność na rynku, ale i to się powoli zmienia…

kurczak pieczony
Keto kurczak po azjatycku pieczony w całości

🫒 Olej sezamowy 🫒

Wspaniały, aromatyczny olej z ziaren sezamu. Idealny do dań kuchni azjatyckiej. Co prawda jest to olej roślinny, więc niespecjalnie nadaje się on do obróbki termicznej. Jednak tutaj jest on praktycznie niezbędny, aby nadać potrawie należyty smak i aromat.

🌶️ Ostra papryczka 🌶️

Kolejny składnik, bez którego ciężko będzie się obejść w tym daniu. U mnie jest to papryczka chili, która nadaje całości pikantności i charakteru. Ilość dopasujcie do swoich preferencji w kwestii ostrości potraw. Jeśli nie jesteście fanami mocno pikantnych dań, proponuję usunąć z papryczki wszystkie pestki.

🧄 Czosnek 🧄

Standardowy dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs. Wspaniale podkreśla ich smak. Tutaj dodajemy go w ilościach prawie hurtowych, jednak wcale nie wysuwa się on na pierwszy plan.

🧅 Cebula 🧅

Podobnie do czosnku stanowi zwyczajowy dodatek wszelkich mięsnych potraw. Oprócz oczywistych walorów smakowych nadaje ona naszej marynacie objętości.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto kurczak pieczony po azjatycku

Kurczak pieczony po azjatycku

Modern Cavegirl
Nie macie pomysłu na keto obiad? Dzisiejsza propozycja to chyba najprostsza jego wersja… 🙂 Keto kurczak po azjatycku pieczony w całości wymaga jedynie zamarynowania w przyprawach i upieczenia. Prościej się już chyba nie da… 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas oczekiwania 8 hrs
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Azjatycka
Porcje 4 porcje
Kalorie 489 kcal

Składniki
  

  • 1 tuszka kurczaka ekologicznego (ok. 1,5 – 1,8 kg)
  • 1 cebula mała (ok. 50 g)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka ostra bez pestek jeśli danie nie ma być mocno ostre w smaku
  • 50 ml aminokwasów kokosowych
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki marynaty zblendować. Kurczaka umieścić w misce, oblać marynatą i wmasować w mięso. Odstawić do lodówki na 8 godzin. Co godzinę obracać kurczaka polewając go marynatą. Po tym czasie umieścić kurczaka w brytfance lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła ułożyć różyczki kalafiora, kawałki cebuli lub inne ulubione warzywa. Piec przez 45 – 60 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Na dno piekarnika wstawić foremkę wypełnioną wodą lub ustawić pieczenie z użyciem pary. Po połowie czasu pieczenia kurczaka obrócić na drugą stronę. Jeśli wierzch kurczaka zaczyna się przypalać, przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1. Zero waste tip: po zaserwowaniu kurczaka, zazwyczaj zostaje mi korpus, na którym gotuję jeszcze zupę dodając pozostały po pieczeniu sos. W tym wypadku była to zupa z tego przepisu.
2. Jeśli korzystacie z kurczaka w kawałkach zamiast tuszki, należy odpowiednio skrócić czas pieczenia. Także czas marynowania może ulec skróceniu.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 489 kcal
Tłuszcz: 30,6 g
Węglowodany: 5,6 g
Błonnik 0,6 g
Białko 47,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating