Siemianka dyniowa to keto przepis stanowiący wariację na temat owsianki, czyli jednego z popularniejszych rodzajów śniadań. Jak widzisz, nawet w menu diety ketogenicznej znajdzie się miejsce dla śniadań na słodko.
Keto siemianka dyniowa: Niskowęglowodanowa owsianka w jesiennym wydaniu
I znowu dynia na tapecie… 😛 No ale jak z niej nie korzystać, skoro tak idealnie wpisuje się ona w aktualną porę roku…? Od samego patrzenia na ten pomarańczowy kolor robi się lepiej, a i walory smakowe są niczego sobie. Szczególnie w słodkim wydaniu dynia smakuje wyśmienicie. Dlatego dzisiaj dyniowe śniadanie na słodko! Oczywiście słodki smak jest tutaj bardzo delikatny i pochodzi głównie z natury, czyli dyni oraz kokosa. Można dosłodzić jednym z dozwolonych keto słodzików, ale nawet bez nich keto siemianka dyniowa będzie przyjemnie słodkawa w smaku.
Sprawdzi się i na ciepło, i na zimno. Chociaż ta pierwsza wersja jest dużo przyjemniejsza w odbiorze, zwłaszcza w chłodny jesienny poranek. 🙂
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka zapewnia uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów z dużym udziałem błonnika pomaga w kontroli glikemii i uruchomieniu trybu spalania tkanki tłuszczowej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto siemianka dyniowa: Składniki
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Ja użyłam dyni Hokkaido, a dokładniej odrobinę puree z dyni, które nadało siemiance przyjemny pomarańczowy kolor.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Keto słodzidło
Opcjonalne, aczkolwiek niektórzy będą potrzebować podkręcenia tego naturalnie słodkiego smaku. Sprawdzi się tutaj dobrze każdy słodzik w proszku, np. alluloza, erytrytol lub ksylitol (jeśli tolerujesz większą zawartość węglowodanów). Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Z powodzeniem można skorzystać także ze stewii w płynie lub kropelek smakowych.
Tahini lub masło orzechowe
Dla wzbogacenia smaku, no i zwiększenia podaży tłuszczu oraz – w przypadku tahini – także minerałów (przede wszystkim wapnia). Takie masło/pasta nadaje także aksamitnej konsystencji.
Len złoty
Tytułowy składnik, nadający potrawie owsiankową konsystencję. Może to być także len brązowy. Oba stanowią roślinne źródło kwasów omega-3 i dostarczają sporo błonnika, a zawierają stosunkowo niewiele węglowodanów. Warto je zatem włączyć do diety, szczególnie jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską.
Chipsy kokosowe
Przyjemny dodatek nadający siemiance chrupkości i podbijający tłuszcz. Kokos komponuje się tutaj także dobrze pod względem smaku. Najlepsze są oczywiście prażone. 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanej keto żywności.
☆ KETO JADŁOSPIS NA JESIEŃ ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany jesienny KETO jadłospis na 7 dni o odżywczości 1500 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na jesień!
Siemianka dyniowa
Wyposażenie
Składniki
- 30 g dynia Hokkaido upieczona
- 150 ml gęste mleko kokosowe z kartonu (nie napój)
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka len złoty zmielony (lub brązowy)
- 25 g chipsy kokosowe
- gałka muszkatołowa do smaku
- keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol do smaku
- orzechy pecan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mleko kokosowe zblendować z dynią, doprawić keto słodzidłem i gałką muszkatołową. Umieścić w rondelku i zagotować.
- Do ciepłego mleka dodać tahini, zmielony len oraz chipsy kokosowe. Wymieszać do połączenia składników.
- Odstawić na ok. 10 minut. Jeść na ciepło lub na zimno.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.