Keto siemianka dyniowa – niskowęglowodanowa owsianka w jesiennym wydaniu
I znowu dynia na tapecie… 😛 No ale jak z niej nie korzystać, skoro tak idealnie wpisuje się ona w aktualną porę roku…? Od samego patrzenia na ten pomarańczowy kolor robi się lepiej, a i walory smakowe są niczego sobie. Szczególnie w słodkim wydaniu dynia smakuje wyśmienicie. Dlatego dzisiaj dyniowe śniadanie na słodko! Oczywiście słodki smak jest tutaj bardzo delikatny i pochodzi głównie z natury, czyli dyni oraz kokosa. Można dosłodzić jednym z dozwolonych keto słodzików, ale nawet bez nich keto siemianka dyniowa będzie przyjemnie słodkawa w smaku.
Sprawdzi się i na ciepło, i na zimno. Chociaż ta pierwsza wersja jest dużo przyjemniejsza w odbiorze, zwłaszcza w chłodny jesienny poranek. 🙂
Keto siemianka dyniowa – składniki
🎃Dynia
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Ja użyłam dyni Hokkaido, a dokładniej odrobinę puree z dyni, które nadało biszkoptowi przyjemny pomarańczowy kolor.
🥛Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🍬Keto słodzidło
Opcjonalne, aczkolwiek niektórzy będą potrzebować podkręcenia tego naturalnie słodkiego smaku. Sprawdzi się tutaj dobrze każdy słodzik w proszku, np. alluloza, erytrytol lub ksylitol (jeśli tolerujesz większą zawartość węglowodanów). Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Z powodzeniem można skorzystać także ze stewii w płynie lub kropelek smakowych.

🥜Tahini lub masło orzechowe
Dla wzbogacenia smaku, no i zwiększenia podaży tłuszczu oraz – w przypadku tahini – także minerałów (przede wszystkim wapnia). Takie masło/pasta nadaje także aksamitnej konsystencji.
🌱Len złoty
Tytułowy składnik, nadający potrawie owsiankową konsystencję. Może to być także len brązowy. Oba stanowią roślinne źródło kwasów omega-3 i dostarczają sporo błonnika, a zawierają stosunkowo niewiele węglowodanów. Warto je zatem włączyć do diety, szczególnie jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską.
🥥Chipsy kokosowe
Przyjemny dodatek nadający siemiance chrupkości i podbijający tłuszcz. Kokos komponuje się tutaj także dobrze pod względem smaku. Najlepsze są oczywiście prażone. 🙂

Siemianka dyniowa
Wyposażenie
Składniki
- 30 g dynia Hokkaido upieczona
- 150 ml gęste mleko kokosowe z kartonu (nie napój)
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka len złoty zmielony (lub brązowy)
- 25 g chipsy kokosowe
- gałka muszkatołowa do smaku
- keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol do smaku
- orzechy pecan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mleko kokosowe zblendować z dynią, doprawić keto słodzidłem i gałką muszkatołową. Umieścić w rondelku i zagotować.
- Do ciepłego mleka dodać tahini, zmielony len oraz chipsy kokosowe. Wymieszać do połączenia składników.
- Odstawić na ok. 10 minut. Jeść na ciepło lub na zimno.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.